Rozpočet, který má spasit Česko, vzniká na hraně zákona

Petr Holub
27. 10. 2010 6:10
Stejně jako v letech 2006 a 2009 schvaluje sněmovna klíčové normy na poslední chvíli
Strážce státní kasy Miroslav Kalousek
Strážce státní kasy Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Praha - Potřetí v pěti letech má sněmovna na stole rozpočet, který odporuje platným zákonům. Stejně jako v letech 2006 a 2009 schvaluje až na poslední chvíli normy, které mají zlepšit bilanci o několik desítek miliard. Pokud se složitý manévr podaří, nepřesáhnou výdaje v příštím roce letošních 1170 miliard a deficit dosáhne 135 miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kopíruje předchůdce Vlastimila Tlustého (ODS) a Eduarda Janotu (nestraník). Čtyřmi zbrusu novými zákony chce bilanci vylepšit o 35 miliard, Tlustému chybělo 18 miliard a Janotovi dokonce 62 miliard.

Největší úspora: nesnížit pojistné

Všichni tři ministři našli největší úspory ve stejné položce. Někdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) prosadil v roce 2005 pravidlo, podle kterého se v roce 2007 sníží odvody firem na nemocenské pojištění zaměstnanců z 3,3 na 1,4 procenta jejich hrubé mzdy. Tlustý odložil účinnost zákona o rok a tím podle návrhu zákona ušetřil osm miliard korun.

Odklady pokračovaly, pojistné se v roce 2009 snížilo na 2,4 procenta a o další procento mělo poklesnout letos. Ministr Janota však prosadil odklad o rok a opět tím podle svého odhadu ušetřil osm miliard. Dnes vláda navrhuje, ať se pojistné nesnižuje vůbec a chce stejnou částku ušetřit ve všech příštích rozpočtech.

Ministr Kalousek jde ještě dál a zatím jen dočasně žádá firmy, aby vyplácely samy nemocenskou namísto současných sedmi celých dvanáct dní. Jen na nemocenském pojištění tak rozpočet ušetří 17 miliard, polovinu z částky, kterou chce ušetřit.

Z tabáku, z benzínu a z hlavy

Kalousek ale nemůže opakovat postup svých předchůdců, kteří mohli zvyšovat příjmy zásluhou spotřebních daní. Tlustý zdražil tabák, Janota benzín, tyto komodity ovšem už jsou tak drahé, že je lidé jezdí nakupovat do okolních zemí. Proto Nečasova vláda sahá k tzv. povodňové dani, která snižuje slevu na dani z příjmu každému o 1200 korun. Zároveň zdaňuje padesáti procenty státní příspěvek na stavební spoření.

Novými daněmi získá přes deset miliard. Zbývajících sedm miliard uspoří v nejvýš miliardových položkách.

Zase v nouzi

Nečasův kabinet má oproti Topolánkově a Fischerově vládě zpoždění. Zákony, podle kterých byl sestaven rozpočet, předložila sněmovně až v první polovině října, zatímco v letech 2006 a 2009 byly potřebné normy v parlamentu už v září.

Nečas se však u svých předchůdců inspiroval v tom, jak prekérní situaci řešit. Podle Topolánkova vzoru mu stačí, že se nové daňové a sociální zákony schválí zároveň s rozpočtem.

Od Fischera okopíroval plán, jak urychlit jejich schválení. Sociální demokraté mohou zamítnout urychlené projednání zákonů ve sněmovně, veto však neplatí, když premiér požádá předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) o vyhlášení stavu legislativní nouze. A přesně to v úterý večer učinil.

Ministr financí Janota požadoval v roce 2009 stejný postup, protože chtěl rozpočtová pravidla porušit co nejméně. Prezident Václav Klaus tak jeho úsporný balíček podepsal osmnáct dnů poté, co ho Janota předložil sněmovně a dva týdny předtím, než začalo první čtení rozpočtu ve sněmovně.

Nečas o nic podobného už neusiluje, využitím principu legislativní nouze však zajistí, že zákony, podle kterých byl sestaven rozpočet, začnou platit ještě před prvním lednem.

 

Právě se děje

Další zprávy