Rozpočet: Koalice chce šetřit méně, než původně slíbila

Jakub Novák
Aktualizováno 16. 12. 2013 18:40
Poslanecká sněmovna projednává ve druhém čtení návrh státního rozpočtu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Původní koaliční ambice vytvořit si finanční polštář v rozmezí mezi deseti a dvaceti miliardami korun vzala zásadním způsobem za své.

Oproti návrhu státního rozpočtu připravenému kabinetem Jiřího Rusnoka totiž plánuje budoucí koalice ušetřit na úsporných opatřeních "jen" 3,5 miliardy.

Tuto částku navíc neušetří v pravém slova smyslu, ale převede ji do vládní rozpočtové rezervy, posílené ještě o miliardu a půl z kapitoly Všeobecná pokladní správa, kde se z tohoto důvodu snižuje položka "realizace státních záruk".

To se pochopitelně setkalo s kritikou ze strany opozice. "Vůči výdajům přefouknutým o 24 miliard bude pět miliard staženo plošným tupým škrtem - nebude to ušetřeno, bude to převedeno do vládní rozpočtové rezervy," nechal se na plénu slyšet Miroslav Kalousek.

"Pokud bude takový návrh přijat, řekne Poslanecká sněmovna, že chce dát vládě těchto pět miliard jako bianco šek s tím, že o nich už jako suverén rozhodovat nechce. Má to být asi 3,5 miliardy a žádná příčetná Sněmovna nedovolí tuto rezervu nafouknout ani o sto milionů," dodal.

"I když se prognózuje hospodářský růst, je plánován deficit státního rozpočtu," konstatoval v této souvislosti zase šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Dvacet, sedm, pět, tři a půl miliardy...

Peníze na původně plánovaný 20miliardový polštář měla koalice získat pomocí škrtů na provozních výdajích jednotlivých ministerstev ve výši asi deseti procent - tak vypadala situace ještě na začátku prosince.

Minulý týden, jak psal i deník Insider, se tato čísla dostala k sedmi až pěti miliardám korun. "Podáme to asi jako společný návrh. ANO tvrdí, že se tak dá uspořit až 7 miliard, my ať to počítáme, jak počítáme, tak nám vychází maximálně 5 miliard," citoval Insider jednoho ze sociálních demokratů.

Na načtené pozměňovací návrhy rozpočtového výboru doplatí mimo jiné tuzemská věda a výzkum. V rámci "plošného škrtu" tak například Grantová agentura přijde o více než 57 milionů korun, Akademie věd o 2,6 milionu a Technologická agentura o necelé čtyři miliony korun. Poslanec František Vácha (TOP 09) označil výrazně vyšší škrt v případě GA ČR za "chybu" a poprosil své kolegy o podporu vlastního pozměňovacího návrhu, který místo zmíněných 57 milionů počítá se škrtem ve výši 2,7 milionu.

Porážka pro vědu a učitele

Na druhou stranu rozpočtový výbor zamítl například návrhy na navýšení rozpočtů GA ČR o 400 milionů, Akademie věd o 350 milionů a TA ČR o 200 milionů. Tyto peníze měly být přesunuty z kapitoly ministerstva vnitra, konkrétně z částek určených na platy.

"Ubralo se vědě a výzkumu a stejná částka šla na posílení ministerstva vnitra a ještě vyšší částka šla na podporu agropotravinářského komplexu. Tady se ukazuje, kde jsou rozpočtové - tedy politické - priority a co je to konflikt zájmu, který bude trvale přítomný v této vládě," okomentoval tyto zásahy Kalousek.

Navzdory tomu, že se mezi pozměňovacími návrhy rozpočtového výboru našly prostředky na výstavbu a rozvoj regionálních škol v souhrnné výši kolem 350 milionů, hůře na tom byly návrhy na navýšení výdajů na platy učitelů. Z návrhů školského výboru na jejich navýšení v celkové výši prošel u jejich kolegů v rozpočtovém výboru pouhý zlomek, na navýšení platů by tak mělo jít "pouhých" 50 milionů.

Mezi pozměňovacími návrhy opozičních poslanců se objevuje snaha tento stav v obou případech napravit - zda ale poslanci v souladu se svými předvolebními sliby uvolnění dalších prostředků na výzkum, stejně jako na platy učitelů, nakonec podpoří, ukáže až třetí čtení. Výsledky jednání rozpočtového výboru však velké naděje na změny nevzbuzují.

 

Právě se děje

Další zprávy