Rozpočet je ve sněmovně, nemá ovšem potřebnou většinu

Petr Holub
30. 9. 2008 23:00
Proti návrhu je nejen opozice, ale také rebel Tlustý
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka už má v rukou návrh státního rozpočtu na příští rok. Sněmovně ho předloží 22. října. A to bude kritický okamžik.

Pokud totiž většina poslanců neschválí příjmy a výdaje, vrátí se rozpočet vládě, aby základní parametry upravila.

Už tento odklad by ovšem znamenal, že rozpočet nezačne platit v lednu a Česká republika by byla podruhé v historii odkázána na rozpočtové provizorium.

"Trpělivost a vstřícnost"

"Když jde o rozpočet, tak jsem vždycky sama trpělivost a vstřícnost. Vláda na mně může dříví štípat, ale pro tak důležitý zákon jsem připraven hlasovat. Není ale možné připustit rozpočet, který stojí na imaginárních číslech," upozornil předem Vlastimil Tlustý (ODS).

Imaginárními čísly jsou podle něho především údaje o hospodářském růstu v příštím roce a o inflaci. Rozpočet předpokládá, že HDP vyroste o 4,8 procenta, a na základě toho počítá s příjmy ve výši 1114 miliard korun.

Tlustý se však odvolává na prognózy České národní banky, které předpověděly 3,6 procenta. Soukromé ústavy jdou ještě níž. Například Komerční banka očekává růst 3,4 procenta, Patria jen těsně nad třemi procenty.

Výpadek daní tak dosáhne 10 až 15 miliard korun. Počítá s tím i ministr financí Miroslav Kalousek, který slíbil, že rozpočet upraví počátkem ledna.

"Výše příjmů musí být jiná. Pokud se neupraví před hlasováním ve sněmovně, tak se mnou nemohou počítat," zdůraznil Tlustý.

Ministerstvo financí však podle mluvčího Ondřeje Jakoba dnes odeslalo sněmovně rozpočet s příjmy 1114 miliard. Vláda už tuto částku nemůže před hlasováním ve sněmovně měnit.

Levice ani náhodou

Postoj někdejšího tvůrce ekonomického programu ODS a exministra financí je pro úspěch rozpočtu rozhodující. Šestadevadesát opozičních poslanců totiž vládní návrh v prvním čtení odmítne.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Rozpočet stojí na nekorektní daňové politice, proto ČSSD návrh nepodpoří," řekl rezolutně Sobotka, který je finančním expertem své strany. Stanovisko platí, i kdyby vláda upravila přestřelené údaje o příjmech.

Komunisté se v poslední době vymezují proti vládě ještě ostřeji než ČSSD. Podporu rozpočtu v prvním čtení proto vylučují. "Tímto směrem se naše úvahy rozhodně neubírají," potvrdil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Stejně jako Sobotkovi, tak také jeho straně vadí, že návrh nadhodnocuje příjmy možná až o 20 miliard. Podle komunistů je špatně i to, že rozpočet dává příliš málo krajům a obcím.

Dolejš varuje, že rozpočtové provizorium může vážně poškodit stav veřejných financí. Podle Sobotky však odpovědnost leží na vládě. "Pokud premiér nemá 101 hlasů na schválení rozpočtu, měl by podat demisi. Pak jsme ochotni na nové verzi rozpočtu spolupracovat," řekl novinářům.

Také podle Dolejše musí rozpočet vzniknout dohodou všech stran.

Hodní kluci nevědí

Spolu s Tlustým přitom tradičně hlasují Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří už z klubu ODS vystoupili. Oba tvrdí, podobně jako jejich kolega, že jsou "hodní kluci".

V případě rozpočtu se Raninec chystá ještě před hlasováním položit řadu zásadních otázek ministru financí Miroslavu Kalouskovi. "Těch neznámých je hodně, v každém případě není dobré, že příjmy jsou nadhodnoceny a výdaje podhodnoceny. Ale chci zdůraznit, že já nechci a priori, aby se hospodařilo v rozpočtovém provizoriu," řekl.

Stejně to vidí i Schwippel: "Zatím nemohu říct, jestli budu pro tento rozpočet hlasovat. Hlavní problém mám s tím odhadem ekonomického růstu, který je podle Kalouska 4,8 procenta."

Poslanec za ODS Petr Tluchoř.
Poslanec za ODS Petr Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz

Tluchoř se nebaví

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř zatím o podpoře rozpočtu nevyjednává a nechce mluvit ani o případných jednáních v budoucnu: "Já rozpočet podpořím a o ničem jiném se v tuto chvíli nebudu bavit," řekl na dotaz Aktuálně.cz.

Tři hlasy rebelů mohou nahradit čtyři bývalí sociální demokraté Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf, jejich postoj k rozpočtu však není jasný. Na zářijové schůzi s koalicí hlasovali jen Melčák a Pohanka. "Zatím jsem rozpočet neviděl. Jak jej prostuduji, řeknu stanovisko," říká dnes Wolf.

Pochybnosti o rozpočtu má i lidovecký rebel Ludvík Hovorka. Podobně jako sociální demokraté žádá tři miliardy navíc pro zemědělce. "Ty peníze se někde musí najít a pokud se nenajdou, je to ohrožení konkurenceschopnosti českých zemědělců." Hovorka chce slib vyšších dotací zemědělcům ještě před prvním čtením.

 

Právě se děje

Další zprávy