Rozpočet jde dál. ČSSD nevyšla snaha vrátit ho vládě

Martina Macková
22. 10. 2008 12:15
Opozice kritizuje: Je lživý
Poslanecká sněmovna během úterního jednání.
Poslanecká sněmovna během úterního jednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koalici se dnes podařilo vyhrát dílčí spor o to, jak bude postupovat projednávání rozpočtu na příští rok. Sněmovna podpořila její plán, aby klíčová norma šla do sněmovních výborů.

Naopak opozice neuspěla s návrhem, aby byl rozpočet dán vládě k přepracování a vrátil se do sněmovny až na dalších schůzích. 

Poslanci, kteří včera odmítli základní parametry a zároveň i vrácení rozpočtu vládě k přepracování, tak nakonec hlasovali znovu o tomtéž jako včera.

Dnes ale schválení základních čísel prošlo. Pro své usnesení získala koalice 100 hlasů, opozice 96.

Dnes ve sněmovně chybí nezařazený poslanec Evžen Snítilý (ČSSD), při hlasování se zdrželi tři rebelové ODS - Juraj Raninec, Jan Schwippel (nezařazení) a Vlastimil Tlustý.

ČSSD se nepodařilo prosadit ani návrh, aby vláda do sedmi dnů zpracovala analýzu o dopadech světové finanční krize na české hospodářství.

Navzdory tomu právní spor o rozpočet běží dál.

Sociální demokraté chtějí zkoumat s právníky, zda je rozpočet vůbec platný.

"Názor ministra Kalouska nebyl správný. Je to cár papíru, který stojí na nereálných číslech," řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle ČSSD má teď sněmovna dvě protichůdná usnesení. Jedno - ze včerejška - říká, že nejsou schváleny základní ukazatele, a to z dneška kontruje, že ukazatele platí.

"Nemá to precedens v projednávání. Je to zlá zpráva a vyvolá pochybnosti o platnosti rozpočtu," míní předseda klubu Michal Hašek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy