Rozpad VV: Kristýna Kočí se trefila. Anebo vše věděla?

Radek Nohl Radek Nohl
19. 4. 2012 12:02
Připomeňte si v kontextu současného vývoje, co zaznělo na památné nahrávce
Poslankyně Kristýna Kočí během soudního procesu s pány Bártou a Škárkou.
Poslankyně Kristýna Kočí během soudního procesu s pány Bártou a Škárkou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kristýna Kočí má za poslední rok rozhodně z ostudy kabát, ale tváří v tvář současnému otřesu ve Věcech veřejných se ukazuje, že její tajně či nevědomky nahrané řeči nebyly tak úplně do větru.

Deník Insider připomněl její rok stará slova, která byla nahrána díky špionážnímu umění véčkařského sponzora Lukáše Vícha.

Kočí v kavárně Segafredo: "Z poslanců? Chaloupka... Pak je tu ještě Navrátilová... Nevím, kdo je tam ještě slabej. Andrýsová, ta je úplně mimo. Zkuste ještě toho Rusnoka." To přesně řekla na Víchovu záměrnou otázku, koho by bylo možné získat pro novou stranu, jež by vznikla útěkem od Bárty a rozštěpením Věcí veřejných.

Sice to následně (stejně jako svou hlášku, že měla super nabídku od Kalouska) odvolala, soudce Jan Šott to však během soudního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou v kombinaci s dalšími fakty vzal při formulování rozsudku za podstatný důkaz, který s dalšími výpověďmi svědků odkrývá připravovaný rozpad nejmenší vládní strany.

Jak na zmíněném záznamu, tak také u soudu zaznělo, že Rusnok a Navrátilová patřili už tehdy mezi členy poslaneckého klubu, kteří byli nespokojení se situací uvnitř strany.

"Mluvilo se o nich jako o poslancích, které by bylo možné se pokusit získat," uvedl soudce Jan Šott v závěrečném rozhodnutí. Čtvrtý den poté se také rozklad VV začal uskutečňovat a mezi těmi, kdo véčkaře opustili, čteme jména Rusnok, Andrýsová, Navrátilová. A Chaloupka nic nevyloučil, jenom se v cizině rozhoduje, kam se přidá...

Právě Navrátilová byla první, kdo dal Bártovi vale hned po Karolíně Peake, za několik hodin ji následoval i Rusnok a Andrýsová a také Viktor Paggio, Jana Suchá a Martin Vacek.

Na druhou stranu se jako o adeptech odchodu mluvilo o Miroslavu Petráňovi či Josefu Novotném, kteří oznámili, že v klubu VV zůstanou.

Pro doplnění Insider dodává, že Kristýna Kočí i její souputník v rebelii Jaroslav Škárka už loni mluvili i o tom, že se Věci veřejné rozdělí na "hodné" a "zlé". Přičemž upozorňovali, že tento strategický tah nemá umírnit vliv Víta Bárty na chod obou frakcí.

 

Právě se děje

Další zprávy