Rozloučení s exministrem Janotou bude v Chrámu sv. Víta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 5. 2011 22:17
Poslední rozloučení povede v pátek pražský arcibiskup Dominik Duka
Eduard Janota.
Eduard Janota. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslední rozloučení s ekonomem a bývalým ministrem financí Eduardem Janotou se uskuteční v pátek 27. května od 10 hodin v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

ČTK o tom v neděli informovala mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová.

Poslední rozloučení povede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Janota, který působil jako ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera, náhle zemřel na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce v pátek odpoledne.

Ministerstvo financí oznámilo, že v pondělí dopoledne bude zřízeno na úřadě pietní místo, kde bude možné do připravené knihy zapsat kondolenci.

"Pan Janota pro mne představuje správný typ státního úředníka, naprosto odpovědného, pracovitého, zcela spolehlivého," uvedl Dominik Duka, který se podle svých slov mohl díky svému pražskému působení se známým ekonomem blíže poznat.

"Jeho profesionální kvality jsou nezpochybnitelné, ale navíc jsem s radostí zjišťoval, že je i nesmírně srdečným a dobrým člověkem, který dovede mluvit se širokou škálou lidí, od dělníků po ministry, který nehledá politickou kariéru a dokáže přes výborné výsledky své práce ustoupit skromně do pozadí," dodal.

Pražský arcibiskup Dominik Duka.
Pražský arcibiskup Dominik Duka. | Foto: Jan Langer

Janota byl dlouholetým nepolitickým úředníkem ministerstva financí, kde měl na starosti přípravu státního rozpočtu. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích; dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví.

Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

Jeho znalostí využívali počínaje Ivanem Kočárníkem všichni čeští ministři financí, až v září 2006 ho ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý po svém nástupu do funkce odvolal.

Po odchodu Tlustého z ministerstva v lednu 2007 ho tehdejší ministr Miroslav Kalousek jmenoval zpět do funkce. Poté, co sněmovna na jaře 2009 vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka, se stal ministrem financí Fischerova překlenovacího kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy