Proč má sociální demokracie nízké preference? Úspěchy vlády si přisvojilo ANO, tvrdí premiér Sobotka

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
7. 10. 2017 17:53
Předseda vlády a donedávna šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že volební výsledky strany budou podstatně lepší, než naznačují průzkumy veřejného mínění. Z rozhovoru, který Aktuálně.cz poskytl během kampaně na jihu Moravy, vyplývá, že spoléhá na nerozhodnuté voliče. "Naše strana patří mezi ty, které lidé zvažují volit," tvrdí jihomoravský lídr ČSSD. Co bude se sociální demokracií i s ním samotným po volbách, nechce zatím komentovat. Dál ale jednoznačně stojí za celostátním lídrem Lubomírem Zaorálkem i šéfem strany Milanem Chovancem.
Předseda vlády za ČSSD Bohuslav Sobotka během páteční kampaně v Hodoníně | Video: Radek Bartoníček

A.cz: Všechny dosavadní průzkumy ukazují, že preference sociální demokracie jsou čtrnáct dnů před volbami nízké. Proč tomu tak podle vás je? Proč se preference výrazněji nezvedly ani poté, co pozici lídra převzal Lubomír Zaorálek?

Bohuslav Sobotka: Musíme bilancovat až po volbách. A já rozhodně nechci analyzovat situaci na základě průzkumů veřejného mínění.

Zejména když každý průzkum vyznívá jiným způsobem.

Teď je pro sociální demokracii klíčové, abychom se soustředili na získání nerozhodnutých voličů, protože velká část lidí neví, koho bude přesně volit. 

Ale budou volit sociální demokracii?

Naše strana patří mezi strany, které lidé zvažují volit.

Proč si to myslíte?

Jednoznačně to vyplývá z rozhovorů, které vedu s lidmi. Jsme v hledáčku lidí, a teď je důležité, aby se pro sociální demokracii rozhodli.

Já se pohybuji především tady na jižní Moravě a pro co nejlepší výsledek se snažím udělat maximum. Včetně jednotlivých kandidátů z různých míst našeho kraje.

Tady je tým dobrý, spolupracujeme.

Z pohledu vedení kampaně nejsme zatíženi žádnými problémy. Setkávám se s řadou lidí, kteří mi říkají, že volí ČSSD dlouhodobě a budou nás volit opět.

Spousta lidí oceňuje, co jsme udělali pro seniory, rodiny s dětmi, chodí hodně státních zaměstnanců, kteří oceňují, že se výrazně podařilo navýšit platy.

Setkávám se s řadou pozitivních reakcí, ale myslím, že opravdu hodně lidí váhá, jsou nerozhodnutí.

Příští dny rozhodnou, a já se chci věnovat kampani velmi intenzivně.

Jak hodnotíte dosavadní kampaň ČSSD? Zdá se mi, že zdaleka nejvíc je vidět celostátní lídr Lubomír Zaorálek, na rozdíl od úřadujícího šéfa strany Milana Chovance.

V každém kraji vypadá kampaň jinak. Což je dáno i charakterem krajů a charakterem problémů, které musíme řešit.

Naše jižní Morava řeší trošku jiné problémy než například východ Čech nebo sever Moravy.

Pro nás jsou témata jako sucho, dopravní infrastruktura, zemědělství nebo nezaměstnanost. A my se jim snažíme maximálně věnovat.

Lubomír Zaorálek nedávno přesvědčoval některé sociální demokraty, aby v kampani byli ještě více v kontaktu s lidmi, aby se s nimi dávali co nejvíce do řeči. Řídíte se tím?

Myslím, že takto jsem nastavil kampaň také na jižní Moravě. Snažíme se být co nejvíce mezi lidmi a neformálně s nimi mluvit.

To se podle mě daří i díky tomu, že tady je mnohem bohatší společenský život než možná v jiných částech České republiky.

Máme hody, vinobraní i další pěkné společenské akce.

Proč ale podle preferencí nechce sociální demokracii volit více lidí?

Jedna z hlavních věcí, která nám působí problém, je fakt, že jsme jako sociální demokraté prosadili ve vládě řadu věcí pro lidi, ale přivlastnilo si je hnutí ANO.

A to i přesto, že na nich mělo naprosto minimální zásluhu.

Když jsem poslouchal lidi, s nimiž jste mluvil, slyšel jsem, že uvádějí i další důvody.

Jsou i další důvody, byť roste životní úroveň a roste zaměstnanost, tak lidé nejsou vždycky spokojeni se svou odměnou nebo s platy, které mají.

Jsou tady senioři, kteří zejména na jižní Moravě mají velmi nízké důchody. A i když budou v příštích letech vyšší valorizace, tak to pro ně nebude znamenat příliš velké částky.

I proto je růst životní úrovně klíčové téma naší kampaně.

Proč je ANO stále úspěšnější v prezentaci toho, co vláda udělala?

Je to dlouhodobá otázka naší schopnosti prodat to, co jsme ve skutečnosti ve vládě udělali. To je náš problém, a není to problém posledních dvou měsíců.

Byť všechna čísla hovoří pro vládu, tak lidé vládní úspěchy příliš nespojují se sociální demokracií.

Je to paradoxní za situace, kdy jsme měli ve vládě nejvíce ministrů, vládu jsme vedli a fakticky jsme vytvořili její program.

Pokud by po volbách byla možnost koalice ČSSD a ANO, podpořil byste její vznik?

Vedl jsem čtyři roky koalici, která byla založená na spolupráci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nicméně nepokládám za možné, aby byl Andrej Babiš členem současné nebo příští vlády.

A to nejenom kvůli otázce trestního stíhání, ale také kvůli tomu, že šidil stát na daních prostřednictvím dluhopisů a také opakovaně veřejně lhal.

Takto by se člen vlády neměl chovat. To je můj názor, Andrej Babiš by neměl být člen vlády. 

A koalice ČSSD a ANO bez Babiše?

K tomu se teď nechci vyjadřovat. Teď před volbami vylučují všichni spolupráci s úplně každým, takže by se teoreticky nedala sestavit vůbec žádná vláda.

Já myslím, že po volbách se bude potřeba vrátit k jednacímu stolu.

Pro ČSSD bylo a vždycky bude klíčové, aby mohla ve vládě prosadit svůj program. A já se obávám, že s Andrejem Babišem to půjde těžko.

Co Miloš Zeman na Hradě? Podpoří ČSSD to, aby byl prezidentem i po lednu 2018, nebo podpoří někoho jiného, případně přijde s vlastním kandidátem?

Shoduji se s těmi lidmi, kteří říkají, že potřebujeme na Hradě změnu.

Měla by to být změna, která zlepší pověst České republiky a také umožní, aby tady byl prezident, který bude nadstranický.

Když říkáte, že to chce změnu, jak jí chcete dosáhnout? Nasadíte vlastního kandidáta, nebo podpoříte například někoho jiného?

Zatím to sociální demokracie neřeší. Necháváme to na řešení po volbách do Poslanecké sněmovny, jestli se vyjádříme nějak konkrétně, nebo nikoliv.

Poté, co jste uvolnil místo celostátního volebního lídra Lubomíru Zaorálkovi, očekávali patrně sociální demokraté výrazný nárůst preferencí ČSSD. 

Lubomír Zaorálek má jednoznačně moji podporu.

Bylo to mé rozhodnutí, že jsem ho navrhl na volebního lídra a jsem rád, že to podpořil i Milan Chovanec, který nyní ČSSD vede.

Oba mají moji podporu.

Jak ale koordinujete volební kampaň, koordinujete ji vůbec?

Platí to, co jsme si všichni tři řekli na začátku. Já se budu soustředit na dokončení vládní agendy, aby vláda zvládla všechny úkoly, které měla před sebou.

To se povedlo, já jsem strašně rád, že jsme zvýšili lidem platy a schválili rozpočet.

Zároveň jsme byli dohodnuti, že se následně budu soustředit na kampaň na jihu Moravy.

Jak moc jste ale všichni tři v kontaktu? Spolupracujete vůbec, máte na kampaň stejný názor?

Samozřejmě jsme v kontaktu, protože máme maily, telefony.

To, že Luboš objíždí celou republiku, já jsem hlavně na jižní Moravě a potom v Praze a Milan v Plzeňském kraji, nám nebrání v tom, abychom kampaň koordinovali.

Průběžně to probíhá, řekl bych, že každý druhý den. 

Je mi jasné, že budoucnost ČSSD určí až volby, ale jaké vy osobně máte plány po nich, kdy skončíte jako předseda vlády? Chcete pobývat více na jihu Moravy a věnovat se postu poslance? Nebo byste chtěl výrazně mluvit do dalšího směřování strany?

Neřeším teď jakékoliv stranické ambice.

Je důležité, aby sociální demokracie co nejvíce uspěla, abychom získali v Jihomoravském kraji co nejvíce mandátů a vyhráli tady.

Potom můžeme sestavit na celostátní úrovni slušnou vládu, která bude pokračovat v politice uplynulých čtyř let.

Je klíčové, aby to byla vláda, která zajistí hospodářský růst, rozumnou sociální politiku a také bude schopna garantovat další proevropskou orientaci.

Podle průzkumů to ale vypadá, že jde hodně nahoru Tomio Okamura i ne zcela předvídatelní piráti, druhé místo si zatím drží komunisté. Co na to říkáte?

Je to na lidech.

Oni rozhodnou, kdo bude této zemi vládnout. A my jako sociální demokraté budeme výsledek respektovat.

Narůstá síla Pirátů a SPD, říká sociolog a analytik Medianu
 

Právě se děje

Další zprávy