Premiér Babiš by měl podat žalobu, říká Onderka k postupu prezidenta Zemana

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
15. 8. 2019 6:50
První místopředseda ČSSD Roman Onderka nemíní ustoupit prezidentovi Miloši Zemanovi, který chce, aby ČSSD navrhla na ministra kultury někoho jiného než Michala Šmardu. "Není namístě, aby sociální demokracie měnila jméno kandidáta," tvrdí Onderka v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Na některé otázky ale neodpověděl jasně s odůvodněním, že klíčová bude schůzka mezi šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem.
Roman Onderka, místopředseda ČSSD. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.
Roman Onderka, místopředseda ČSSD. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018. | Foto: Jan Rasch

Přestože se po rozhodnutí prezidenta opět mluví o odchodu ČSSD z vlády, nedopadne vše tak, že budete s ANO vládnout bez pana Šmardy?

Na tuto otázku jsem vám schopný odpovědět až poté, co se příští týden uskuteční klíčová schůzka mezi naším předsedou Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem.

V posledních týdnech to působilo spíše tak, že předseda Hamáček nechce odchod ČSSD z vlády.

Vyčkejme, až se uskuteční tato schůzka.

A vy osobně si myslíte, že by ČSSD měla odejít z vlády, nebo byste byl pro to, zůstat ve vládě bez pana Šmardy?

Já jsem pragmatický politik, jestliže si s někým na něco podám ruku, tak své slovo držím. Nepotřebuji mít na to žádný papír. A v momentě, kdy se podepíše nějaký papír, tak to beru jako zákon. V tomto případě myslím koaliční dohodu s ANO, podle které máme mít pět našich kandidátů na postech ministrů. Což nyní nemáme. 

Kdo nechce vyhovět ústavě, nemá být premiér

Co tedy navrhujete dál?

Rozhodnutím pana prezidenta se dostáváme do pozice, kdy dochází ke střetu s Ústavou České republiky. Stále tady nemáme prezidentský systém, takže premiér navrhuje kandidáta na ministra a prezident by ho měl jmenovat. Z tohoto pohledu je nutné konat. Premiér by měl podat kompetenční žalobu na pana prezidenta, aby se ukázalo, kdo má jaké pravomoci podle ústavy. A to neplatí jen pro tento případ jmenování Michala Šmardy, to platí pro jakéhokoliv prezidenta, který bude sedět na Pražském hradě po Miloši Zemanovi.

Vy sám ale dobře víte, že premiér Babiš z řady důvodů do sporu s prezidentem nechce jít a žalobu prostě nepodá. 

Tomu já rozumím, ale to je tak všechno. Pořád si myslím, že zákon číslo jedna v České republice, tedy ústava, je důležitější než cokoliv jiného, než nějaký strach nebo obavy. V případě, že člověk není ve stavu vyhovět ústavě, nemá být ve funkci zákonodárce a už vůbec ne premiéra. Jak mají občané věřit právnímu systému, když se tady porušuje první zákon země? To je prostě špatně.

Ale zase vy sám víte, že z různých důvodů mnozí lidé porušování ústavy nijak moc neprožívají. A také proto se v ČSSD mluví o tom, že kdyby strana odešla kvůli tomuto z vlády, veřejnost by to nijak neocenila a pro ČSSD by to mohlo být sebevražedné.

Ale to jsou novinářské zkratky, typu že ČSSD odchází z vlády kvůli Michalu Šmardovi, Antonínu Staňkovi nebo dříve třeba kvůli Michalu Semínovi. Tak to není. V případě pana Semína šlo o to, že ANO porušovalo koaliční smlouvu, když hlasovalo pro kandidáta SPD. Z toho důvodu jsme chtěli odejít z vlády. A jestliže se dnes bavíme o jménech, zase jde o to, že v koaliční smlouvě máme, že ČSSD bude mít pět ministerstev a na nich pět svých ministrů. A jestli nám to někdo neumožňuje, tak je tato smlouva kus papíru, který nemá žádnou hodnotu. My se chováme jako každý občan této země, který uzavřel nějakou smlouvu a trvá na jejím dodržování.

Jenže vy jste na rozdíl od občana politická strana, která musí myslet hlavně na to, aby měla voliče, dostala se do Poslanecké sněmovny, plnila volební program a neskončila krachem. A teď vám hrozí to, že můžete přijít i o to málo voličů, které ještě máte. 

Takto se ale dostáváme k tomu, proč například sociální demokraté umírali v minulosti, ať už to bylo v boji s nacisty, v lágrech, v kriminálech, proč bojovali za své ideály a přesvědčení. Kdyby měli neustále myslet na to, jak budou volení a populární, tak už by to nebyla ČSSD, protože by ztratila své hodnoty a sílu.

Jako poslanecký klub jsme byli zatím vždy jednotní

Vy jste s panem předsedou Hamáčkem zajedno v tom, jak by měla ČSSD dál postupovat a za jakých okolností by měla odejít z vlády?

Já myslím, že ano. Je ale nutné zmínit jednu důležitou věc: pan předseda je na dovolené v Polsku, já jsem přiletěl z Islandu, takže my jsme měli prostor se vidět nějaké dva dny před svými dovolenými. Teď jsme si spolu telefonovali.

Může se stát, že každý z vás bude navrhovat jiný postup ČSSD, že jeden bude například pro odchod z vlády a druhý ne?

Máme stejný názor na to, že není namístě, aby sociální demokracie měnila jméno kandidáta na ministra kultury. V tom jsme zajedno.

A jste zajedno i v tom, za jaké situace by ČSSD měla odejít z vlády?

To je vždycky otázka vývoje. Není možné se domluvit a předvídat deset tahů dopředu v situaci, ve které se poslední dva měsíce nacházíme.

Nedalo se ale od začátku předpokládat, že prezident pana Šmardu nejmenuje?

Ale z jeho vyjádření zhruba před třemi týdny to vypadalo, že nakonec vyhoví návrhu na jmenování pana Šmardy, a tedy svým ústavním povinnostem. Nyní se ukázalo, že tomu tak není.

Realita je prostě taková, že prezident vystupuje proti vašemu nynějšímu vedení sociální demokracie, jako by počítal s rozložením poslaneckého klubu a sázel na některé vaše poslance, kteří by podpořili vládu hnutí ANO navzdory vedení strany. Co říkáte na možnost takového rozdělení a toho, že by Andrej Babiš některé členy ČSSD získal?

Na tuto otázku neumím odpovědět, protože souvisí s tím, že by se opravdu ČSSD rozhodla odejít z vlády, což se ještě nestalo. A souvisí také s tím, co by na to řekli jednotliví poslanci naší strany i dalších stran. Já jsem například slyšel, jak Babišovi bude stačit třeba jen několik hlasů z SPD, komunisté a jak se k tomu připojí Václav Klaus mladší. To jsou ale všechno spekulace.

Řekl byste ale dnes, že jste jako klub jednotní, s výjimkou poslance Jaroslava Foldyny, který byl vždy "samostatná jednotka"?

Pořád tady někdo spekuluje, kolik je křídel v sociální demokracii a jaká je či není u nás jednota, ale jedno je zatím stoprocentní. Když jsme se jako klub na něčem domluvili, tak jsme za celé dosavadní volební období postupovali jednotně. Ač máme názory různorodé, protože jsme sociální demokraté. Zdůrazňuji demokraté, tedy lidé, kteří si své názory vyříkávají - a nemáme jednoho člověka, který by nařídil, že se všichni budeme chovat tak a tak.  

Video: Zeman Šmardu ministrem nejmenuje. Co na to ČSSD? Spor komentuje Jiří Dienstbier

Podle prezidenta není Michal Šmarda odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury a požádal proto šéfa ČSSD, aby navrhl jiného kandidáta. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy