Roithová si střílí z Klause. Pomáhá jí křižník Aurora

Kateřina Eliášová
16. 5. 2009 19:30
Klaus nenabízí alternativu k Lisabonu, říká ve videu europoslankyně

Praha - Lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová se přidala k politikům, kteří hlasitě kritizují prezidenta Václava Klause za jeho otálení s podpisem Lisabonské smlouvy.

V předvolebním spotu Klause kárá za to, že sice odmítá Lisabonskou smlouvu, zárověň ale nenabízí jinou alternativu.

Voliče pak Roithová nabádá, ať se jím nenechají zastrašit.

"Všimli jste si, že ten, kdo stříli do Evrospké unie, nenabízí jinou alternativu?" ptá se europoslankyně ve spotu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Z Hradu je Aurora

Mluvené slovo doprovází kreslený komiks. V něm se z Pražského hradu vysouvají děla, která střílí do cedule s nápisem Lisabon. Ze střílejícího Hradu se posléze stane křižník Aurora s rudou vlajkou.

"Potřebujeme vůči Rusku, Číně a dalším hráčům postupovat mnohem důrazněji a jednotně. Unie nám přinese více užitku s Lisabonskou smlouvou, než bez ní," vysvětluje v klipu europoslankyně.

Jestli Klaus nepodepíše, měl by odejít

Roithová se rovněž přidala k politikům, kteří Klause vyzývají k odchodu z funkce, pokud dokument nepodepíše.

"V takovém případě by měl rezignovat, není to totiž soukromá funkce," řekla Roithová v průběhu jednání pražské KDU-ČSL.

Foto: Ondřej Besperát
Bursík chce, aby Ústava umožnila odvolat prezidenta
Šéf Senátu ve při s Hradem. Napomenul Klause za Lisabon
Blogeři o Lisabonu: Selhal Klaus nebo senátoři?

To si myslí i senátoři za ČSSD, kteří v souvislosti s Klausovým otálením podpisu mluví dokonce o vlastizradě.

Klaus válčí se Senátem

Klaus si nadto nahněval mnohé senátory, když po schválení Lisabonské smlouvy v Senátu prohlásil, že jde o selhání politických elit. Předseda Senátu Přemysl Sobotka poté prohlásil, že Klaus svým postojem k ratifikaci Lisabonské smlouvy zpochybňuje význam Senátu. A nepřímo ho obvinil z prvoplánové destrukce Evropské unie.

Odpůrce Lisabonské smlouvy, Ir a šéf hnutí Libertas Declan Ganley s odpůrcem Lisabonské smlouvy, Čechem, prezidentem Václavem Klausem
Odpůrce Lisabonské smlouvy, Ir a šéf hnutí Libertas Declan Ganley s odpůrcem Lisabonské smlouvy, Čechem, prezidentem Václavem Klausem | Foto: libertas.eu

Předseda zelených Martin Bursík zase přišel s nápadem změnit Ústavu tak, aby měli zákonodárci možnost prezidenta odvolat.

Klaus ale na četné výzvy nereaguje. Prohlásil, že počká až na verdikt Ústavního soudu. Stížnost sepsali nkteří senátoři za ODS. Politiky horující za podpis Lisabonské smlouvy znovu podráždil, když na Pražském hradě přivítal velkého odpůrce paktu, irského vůdce hnutí Libertas Declana Ganleyho.

 

Právě se děje

Další zprávy