Roithová: Kampaň mi zaplatí drobní dárci i moje kapsa

Tereza Šídlová
23. 2. 2012 15:55
V prezidentském týmu Zuzany Roithové bude i někdejší šéf zpravodajství TV Nova Jan Vávra
Zuzana Roithová je profesí lékařka, v minulosti byla i ministryní zdravotnictví.
Zuzana Roithová je profesí lékařka, v minulosti byla i ministryní zdravotnictví. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bez záplavy billboardů, bez peněz KDU-ČSL, za podpory své rodiny, ale i bývalého šéfa zpravodajství TV Nova Jana Vávry. Tak chce vést svou prezidentskou kampaň současná lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová.

Mottem její kampaně bude slovo člověk, který v podání Roithové obsáhne i hodnoty jako lidskost a Evropa. Na propagaci své kandidatury bude prý potřebovat minimálně dva miliony korun a je připravena do ní investovat i z vlastní kapsy.

"Chtěla bych vyzvat další kandidáty, abychom se shodli na tom, že kampaň každého kandidáta nepřekročí deset milionů korun. Bez ohledu na to, jestli se poslanci a senátoři na něčem dohodnou nebo nedohodnou," řekla Roithová ve čtvrtek po oznámení své kandidatury novinářům.

Věříte, že seženete hlasy pro svou kandidaturu? KDU-ČSL nemá dostatečný počet zákonodárců, kteří by vaši kandidaturu mohli navrhnout.

Jsem velmi ráda, že historicky poprvé budou mít občané možnost volit přímo a sběr podpisů je první kolo, které dává jasně signál, zda ten kandidát, který se do volby hlásí, má důvěru lidí. A já chci vrátit důvěru lidí v politiku, to je moje krédo.

Jak bude vypadat vaše kampaň? Kde na ni budete shánět finanční prostředky?

Odmítám přijímat finanční prostředky od jakýchkoli zájmových skupin včetně politických stran, včetně KDU-ČSL. Prezident má být nezávislý a nemá být komukoli vděčný za kampaň, kterou mu někdo připravil. Otevírám konto, které má velmi jednoduché číslo, 12345 12345/6100 a budu samozřejmě ráda a budu děkovat jednotlivým lidem, kteří mi přispějí na kampaň.

I z vlastní kapsy

Budete zveřejňovat obdržené dary?

Pohyby na tomto účtu budou zveřejňovány, aby vše bylo naprosto transparentní. Pokud jde o vlastní kampaň, chtěla bych, aby byla založená spíš na mé vlastní práci, než na velkých billboardech. Mottem celého mého života a této kampaně a mé další práce je slovo člověk.

Nepřijmete tedy prostředky od KDU-ČSL? Proč?

Nebudu přijímat prostředky od KDU-ČSL, ale nebudu se vyhýbat organizační podpoře jednotlivých členů. KDU má velkou členskou základnu a jak tyto lidi, tak ty další, kteří mi píšou, oslovím, poděkuji jim za jejich podporu a řeknu jim, že pokud mi chtějí pomoct, nebráním se tomu.

Hodláte do kampaně investovat vlastní prostředky?

Budu muset investovat vlastní prostředky. Myslím, že na kampaň bych měla mít minimálně dva miliony korun, aby bylo možné určité věci zařídit. Chtěla bych vyzvat další kandidáty, abychom se shodli na tom, že kampaň každého kandidáta nepřekročí deset milionů korun. Bez ohledu na to, jestli se poslanci a senátoři na něčem dohodnou nebo nedohodnou.

Podpoří ji rodina i Vávra

Roithové v kampani pomůže bývalý šéf zpravodajství TV Nova Vávra.
Roithové v kampani pomůže bývalý šéf zpravodajství TV Nova Vávra. | Foto: Česká televize

Kdo bude ve vašem "prezidentském" týmu?

Nepředbíhala bych a nemluvila bych o prezidentském týmu. Ale hovořila bych o týmu lidí, kteří se mnou budou spolupracovat. Některé jste tu viděli, pana Jirku Potužníka (bývalý zpravodaj ČT v Bruselu a pozdější vládní mluvčí českého předsednictví EU - pozn. redakce), Honzu Vávru (bývalý šéf zpravodajství TV Nova - pozn. redakce), ale jinak nechci jmenovat další lidi, protože to bude moje rodina, moji přátelé a ti lidé, kteří se podepsali pod výzvy, které ke mně přicházejí.

Budete omezovat některou ze svých rolí nebo práci v europarlamentu. Jak to půjde kombinovat?

Moje kampaň je založená na mé práci a na výsledcích mé práce. To je moje kampaň. Prezentuji se prací v Evropském parlamentu. Jak je známo o ženách, ženy toho dovedou mnohem více než ti ostatní.

Je Česko připraveno na ženu prezidentku?

To se musíte zeptat českých občanů.

Prezident se bude volit přímo. Jak se díváte na tento nový ústavní zákon?

Zákon má opravdu velké trhliny. Za největší trhlinu považuji to, že odvolatelnost prezidenta, která byla dána Ústavním soudem, se rozšiřuje na obě komory, na tři pětiny v obou komorách. To si myslím, že je velká překážka. Pokud bych byla prezidentem ČR, usilovala bych o to, aby se Ústava v tomto duchu dopracovala, protože prezident se nemůže skrývat za svou neodvolatelnost, on musí být opravdu odpovědný.

 

Právě se děje

Další zprávy