Rodí se plán na odstranění Bárty. Pomoct má i Jankovský

Kateřina Eliášová
14. 4. 2011 8:00
Ministr pro místní rozvoj vstoupil do hry coby vyjednavač
Kamil Jankovský má uklidnit situaci v klubu. Vládní vyjednavači na něj spoléhají, že jim odvede z klubu VV poslance nespokojené z Vítem Bártou.
Kamil Jankovský má uklidnit situaci v klubu. Vládní vyjednavači na něj spoléhají, že jim odvede z klubu VV poslance nespokojené z Vítem Bártou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS a TOP 09 už nekolik dní hrají vysokou hru, jejímž cílem je zbavit se faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty a jeho lidí napojených na bezpečnostní agenturu ABL. Zároveň ale chtějí udržet při životě trojkoaliční projekt.

Jak zjistilo Aktuálně.cz, prostředníkem, který má tomuto cíli pomoci, je ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Tichý, zdánlivě nenápadný člen vlády, který má však dobré kontakty a vliv, a to jak v ODS, tak i uvnitř Věcí veřejných.

Je taky jediným z ministrů za Věci veřejné, jehož odchod premiér Petr Nečas (ODS) nepožaduje.

Jankovský v rozhovoru s Aktuálně.cz potvrdil, že se pokouší hrát roli prostředníka.

"Jestli se mi to podaří nebo ne, to teď nedokážu odhadnout. Snažit se budu," přiznal svoji roli v plánu na zachování koalice.

Rozpad klubu nepřipustím

Infobox

  • Podnikatel Kamil Jankovský v roce 1994 vstoupil do ODA, strana však měla v té době to nejlepší za sebou. Nejen proto se rozhodl v roce 2002 přestoupit k Evropských demokratům. Jejich barvy hájil po celé čtyřleté volební období v zastupitelstvu Prahy 10.
  • Tady se mimo jiné potkal i s vlivným zákulisním hráčem pražské ODS, podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Na neformálních schůzkách se scházejí doteď. Jankovský na konci loňského roku naposledy změnil dres, když vstoupil k Věcem veřejným. Ve straně má jeho slovo váhu, mnozí na něj dají.
  • Je ekonomickým expertem strany, chystal VV program a v této oblasti za ně i vyjednával před vznikem vlády. Vyneslo jej to až do křesla ministra pro místní rozvoj. Dobré vztahy má však i s vlivnými členy ODS.

Chystaný záměr podle informací Aktuálně.cz nepočítá s rozbitím klubu Věcí veřejných. Naopak: Jankovský se má pokusit situaci uklidnit a zároveň Bártu přesvědčit, aby se stáhl.

"Variantu, o které se spekuluje, tedy o dostatečném množství přeběhlíků pro vytvoření duální koalice s podporou části poslanců VV, považuji za naprosto nereálnou. Takovému řešení asistovat nechci," uvedl ministr.

Jasnější obrysy, jak toho chce dosáhnout, ministr tají. "Zastávám názor, že je třeba jednat a pokusit se dojít k nějakému kompromisu. Poslední vývoj je na mě trochu rychlý a taky dost ultimativní," naráží na personální podmínky, které si klade jak ODS, tak Věci veřejné.

Ani jemu se nelíbí, co vyšlo minulý týden najevo. Tedy že Bárta coby šéf bezpečnostní agentury ABL plánoval před lety ovládnout klíčové pozice v politice s cílem dostat se k zakázkám.

Bárta ví, že musí pryč

Bárta ví, že se jej ODS a TOP 09 snaží zbavit stůj co stůj. Pokusil se vyjít koalici vstříc: nabídl sice svoji rezignaci na ministra dopravy, hned nato však dodal, že hodlá kandidovat na předsedu strany a dál za stranu jednat z pozice člena K9.

Bárta připustil, že Jankovský se ve vyjednávání angažuje, ne však jako oficiální člen vyjednávacího týmu. "Je to člověk, který umí mluvit v různých vztazích, a je pravda, že v té komunikaci pomáhá. Třeba tím, že může vysvětlovat a přenášet některé informace," připustil.

Koaličním vyjednavačům však nestačí, že Bárta rezignoval na post ministra dopravy, a začali jednat. Právě Jankovský se má pokusit Bártu přesvědčit, aby kandidaturu na předsedu stáhl a opustil vyjednávací tým.

"Na to teď nejsem schopen odpovědět, určitě všechny tyto věci budou součástí jednání uvnitř strany," odpověděl Jankovský na otázku, zda se o to pokusí.

Připustil však, že na toto téma vedl s Bártou obsáhlejší debatu.

Bárta odmítl, že by se jej Jankovský pokoušel přesvědčit, aby se stáhl úplně. "Vylučuji, že bych s ním někdy mluvil o tom, že bych nekandidoval na předsedu," řekl Bárta v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

ODS není jednotná

Situaci ztěžuje fakt, že ani sama ODS není jednotná v názoru, o koho by se měla vláda Petra Nečase opřít.

Podle informací Aktuálně.cz část poslanců zastává názor, že by se klub VV neměl štěpit a koalice by měla dát fungovat i s Věcmi veřejnými. Bárta by se však v takovém případě musel úplně stáhnout.

Radikálnější křídlo vedené předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem (ODS) ale namítá, že by ODS měla usilovat o společný vládní projekt s TOP 09 bez Věcí veřejných a pokusit se přesvědčit poslance strany, kteří nejsou spojeni s ABL, aby klub své strany opustili.

I tady by do jisté míry mohl sehrát roli právě Jankovský, byť tvrdí, že systém přeběhlíků je předem odsouzený k zániku. Jako někdejší člen SNK-ED má blízko ke třem poslancům, kteří ještě stále vlastní stranickou knížku právě této strany, byť kandidovali za Věci veřejné.

Konkrétně jde o členy SNK-ED poslance Josefa Novotného, Miroslava Petráně a Jiřího Štětinu. Vládní vyjednavači však sázejí na Jankovského v tom, že dokáže přesvědčit mnohem větší skupinu lidí, která bude ochotna tolerovat dvoustranný kabinet.

 

Právě se děje

Další zprávy