Premiér předal resorty, ministři začínají úřadovat

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2014 14:14
Premiér Bohuslav Sobotka v pátek uvádí do úřadu zbylé ministry.
Máme novou vládu.
Máme novou vládu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prioritou nového ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) má být podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) program Nová zelená úsporám, zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji nebo dotažení novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí EIA.

Brabec se chce zaměřit také na čerpání prostředků z EU a zákon o Národním parku Šumava.

Právě na Šumavu povede podle Brabce, kterého v pátek ministerský předseda uvedl do úřadu, jedna z jeho prvních cest, na níž chce jednat se všemi zúčastněnými stranami.

Nový šéf resortu už má jasno také o tom, kdo bude tvořit jeho nejbližší tým. Na ministerstvo životního prostředí přijde pět náměstků, jména už ministr potvrdil.

Budou jimi Jan Kříž, Vladimír Dolejský, Vladimír Mana, Jan Landa a Berenika Peštová.

Vladimír Dolejský bude mít na starosti sekci ochrany přírody a krajiny, v minulosti působil jako výrobně-technický ředitel státního podniku Lesy České republiky.

"Jsme předběžně dohodnuti a myslím, že se nic měnit nebude," řekl ministr Richard Brabec (ANO). Brabec hledá i nového šéfa Státního fondu životního prostředí, který chce zreformovat.

Řízením sekce evropských fondů bude pověřen Jan Kříž, který v minulosti působil na ministerstvu jako vrchní ředitel.

O náměstky se vedl spor

Prvním náměstkem pro sekci státní správy a informační technologie bude Jan Landa, někdejšího dlouholetého finančního ředitele petrochemické společnosti Unipetrol do funkce nominovalo hnutí ANO. Ve funkci nahradí Libora Ježka.

"Bavíme se ještě o pozici nominanta sociální demokracie, a to by měl být Vladimír Mana," řekl Brabec. Sekci technické ochrany přírody bude mít na starosti Berenika Peštová (ANO).

O obsazení některých postů náměstků se mezi sociálními demokraty a hnutím ANO rozhořel v minulých dnech spor. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka bude s ministrem financí a šéfem hnutí Babišem jednat o sporných personálních návrzích znovu příští týden, původně to mělo být již v pátek.

Ministerský předseda chce, aby na úřadech řízených ANO byli náměstci ze sociální demokracie, Babiš ale některé návrhy odmítá. Spory se týkaly například náměstků na ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj.

Brabec oslovil několik odborníků i na post šéfa Státního fondu životního prostředí. Intenzivní vyjednávání začala tento týden.

"Zároveň jednáme i s lidmi, kteří by do týmu mohli naskočit. Čas hraje obrovskou roli, nesmíme ztratit ani den," dodal s tím, že je škoda, že z fondu odešly v minulých letech desítky odborníků. Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský pověřil loni v říjnu vedením fondu Jaroslava Hrubeše.

Chládek: Změním školství odspodu

Nový ministr školství Marcel Chládek si za jednu ze svých priorit klade dokončení novely vysokoškolského zákona. Chládek by jej rád předložil Sněmovně ještě letos. Současná vláda podle Sobotky nebude dělat rozpočtové škrty ve školství.

Chládek při svém uvedení do úřadu řekl, že chce školství měnit "odspodu", tedy od předškolního vzdělávání.

Již dříve uvedl, že chce pro příští rok žádat o tři až pět miliard korun navíc, které by měly jít zejména na rozšiřování míst ve školkách. "Jednu až dvě miliardy na předškolní zařízení, jeden a půl miliardy na platy učitelů, 300 milionů chci navýšení na pomůcky a vzdělávání učitelů," vypočítal Chládek s tím, že pro vysoké školy zatím počítá s navýšením 700 milionů korun.

Peníze na školky by měly jít do národního fondu, z něhož by si mohly obce brát na rozšíření kapacit školek bezúročnou půjčku.

Další cestou je podle něj lepší čerpání evropských peněz nebo vnitřní úspory. Ušetřit se prý dá třeba na restrukturalizaci odborného školství nebo na státní maturitě. "Ta by podle mého názoru mohla být mnohem efektivnější a levnější," řekl Chládek.

Učitelům by pak do konce tohoto volebního období měl plat vzrůst ze současných zhruba 26 tisíc na 28 tisíc korun. Na to by ale bylo potřeba jednorázově přidat celých pět miliard. Přidáno by měli dostat i školníci či kuchařky v jídelnách.

Plánuje také velké personální změny na úřadě. Z pěti stávajících náměstků chce Chládek tři vyměnit, obsadí navíc dosud prázdné místo náměstka pro legislativu.

Herman dokončí rekonstrukci Národního muzea

Poslední z ministrů uvedený do úřadu, Daniel Herman (KDU-ČSL), by chtěl dotáhnout do konce rekonstrukci Národního muzea. Herman novinářům řekl, že chce na ministerstvu zachovat počet čtyř náměstků.

První náměstkyní bude Kateřina Kalistová (ČSSD), umění se bude věnovat hudebník Miroslav Rovenský, kterého nominovala KDU-ČSL.

Další jména ve svém týmu bude Herman postupně vyjasňovat. "Věci jsou v jednání," uvedl. Hnutí ANO před několika dny uvedlo, že na funkci náměstka nominovalo skladatele a neúspěšného prezidentského kandidáta Vladimíra Franze.

Na ministerstvo by se měl údajně vrátit také někdejší dlouholetý zaměstnanec ministerstva Zdeněk Novák a v médiích se objevilo i jméno Reného Schreiera. Absolvent Univerzity obrany v Brně působil od vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů do roku 2013 jako jeho ekonomický náměstek; loni v ústavu skončil i Herman, který jej od roku 2010 vedl.

"Jsem velice rád, že se podařilo do koaliční dohody a, předpokládám, i do programového prohlášení včlenit ono jedno procento ze státního rozpočtu, což je evropský standard, protože ani kultura nemůže žít pouze z vůně květin," zmínil nový ministr jednu ze svých priorit.

Závazek, aby resort hospodařil s tímto podílem státního rozpočtu, si české vlády dávají již od 90. let. Bez výdajů na církve mu ministerstvo bylo nejblíže v roce 1999 (0,77 procenta) a potom až v roce 2008 (0,73 procenta), reálně ale rozpočet od roku 2008 klesl o 2,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy