Rezignace ombudsmana dorazila do Sněmovny

ČTK ČTK
19. 12. 2013 15:29
Volba nového veřejného ochránce práv by se měla konat do 60 dní.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do Sněmovny ve čtvrtek dorazila rezignace Pavla Varvařovského na funkci ombudsmana, řekli pracovníci dolní komory.

Osmašedesátiletý Varvařovský už dříve oznámil, že odstoupí k pátku, důvody nesdělil.

Varvařovský je po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu je zhruba od poloviny září 2010. Od počátku se netajil tím, že na funkci nelpí.

Uváděl to vždy, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením a zamýšlel se i nad smyslem své činnosti.

Podle zákona o veřejném ochránci práv může úřadující ombudsman rezignovat až den poté, co předá oficiálně svůj úřad předsedovi Poslanecké sněmovny. Do doby zvolení nového ombudsmana bude jeho činnost v plném rozsahu vykonávat zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček.

Volba nového veřejného ochránce práv by se měla konat do 60 dní. Ombudsmana vybírají poslanci z kandidátů prezidenta a Senátu. Prezident i horní komora mohou předložit po dvou nominantech.

Pokud Sněmovna nikoho z kandidátů nevybere, volba se do dvou měsíců opakuje. Prezident a Senát musejí navrhnout nové nominanty.

 

Právě se děje

Další zprávy