Revoluce ve volbě šéfa ČSSD? Zatím ne

Martina Macková, čtk
24. 2. 2007 16:26
Praha - Sociální demokraté dnes jednali o změnách svých stanov, zejména o způsobu volby předsedy a kvótách žen. Zatím jsou nejednotní. Rozhodnout má březnový sjezd.

Ústřední výkonný výbor ČSSD, který o těchto změnách o víkendu jedná, proto proto dnes vzal návrh změny stanov, o kterém už ČSSD diskutuje dva roky od minulého řádného sjezdu, pouze na vědomí se všemi připomínkami.

Zatím to podle Paroubka vypadá, že členové ČSSD budou volit předsedu strany přímo. Krajské a okresní organizace se budou moci rozhodnout, zda budou volit předsedu přímo nebo prostřednictvím delegátů konferencí. Po nějaké době ČSSD vyhodnotí zkušenosti a po dvou či více letech rozhodne, jak dál, uvedl předseda.

Paroubek je přesvědčen, že se přímá volba předsedy nakonec osvědčí a zavede.

"Pokud to jde, a nebyly žádné připomínky, u předsedy strany, tak určitě totéž půjde i u předsedů okresů," dodal. Připustil ale, že v některých okresech či krajích necítí potřebu volit šéfa okresní nebo krajské organizace ČSSD přímo. Přímé volby jsou podle něj ale potřeba, protože podnítí členy strany, aby se více podíleli na rozhodování.

I po dnešní živé diskusi podle Paroubka zůstává otevřeno, zda by měla být žena na kandidátce nejméně na každém třetím nebo pátém místě. První variantu zastávají většinou ženy. Muži jsou pro druhou, pokud vůbec považují za potřebné takové opatření zavádět.

Škromach i Paroubek pro přímé volby

Plán změnit volbu prvního muže či ženy strany na široký stranický plebiscit není žádnou ranou z čistého nebe. "O zavedení prvků přímé demokracie se u nás debatuje dlouhodobě," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Kromě předsedy strany by se měly stejným způsobem v budoucnu volit i předsedové okresních a krajských organizací. A všichni straníci by také měli mít možnost volit kandidáty do voleb.

Příznivcem takové změny je kromě předsedy Jiřího Paroubka také například Zdeněk Škromach. Ne všichni tomu ale fandí.

"Jsem spíš zastáncem toho, aby se kandidáti tzv. ukázali na sjezdu, řekli s čím přícházejí, své vize a byli schopni aktuálně a v určitém okamžiku oslovit delegáty. Hodně se tím ukáže, jak jsou schopni zvládnout takovou situaci," řekl Aktuálně.cz Lubomír Zaorálek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Škromach zase počítá s tím, že spolu s přímou volbou takto zvolený předseda dostane i větší pravomoci. "Získává tím v principu silnější mandát," míní. "Ale nevím, jestli na to nyní budeme mít dost odvahy, mělo by se ale debatovat," dodal.

Letos se ale přímé volby předsedy sociální demokraté ještě nedočkají. O změně stanov se s konečnou platností rozhodne na dubnovém sjezdu, kde se zároveň bude volit i nový vůdce partaje.

"U nás se o takové změně nemluvilo," řekla Aktuálně.cz Vlasta Lajčaková z tiskového oddělení hlavní kanceláře ODS.

Oblíbený politik do čela?

Modernizace strany má spočívat také v tom, že se změní volební řády a ještě více se tak využijí průzkumy veřejného mínění, které předseda Jiří Paroubek sám hojně využívá.

Právě obliba politiků by kromě podpory straníků měla spolurozhodovat o sestavování kandidátek ČSSD.

Jak bych to jen řekl...
Jak bych to jen řekl... | Foto: Jiří Kropáček

"Bude to jen jeden z podpůrných argumentů," říkají sociální demokraté. "Musí se najít míra, aby to nezasáhlo do demokratičnosti voleb. Hlavní slovo ale budou mít stranické orgány," řekl Zaorálek.

"Když někdo kandiduje do Parlamentu, měl by být v té době již známou osobností s veřejnou podporou. Stovky a tisíce členů jsou dostatečný vzorek," míní Zdeněk Škromach.

Přihlížení k oblíbenosti politiků může podle mnohých zabránit "zkostnatění" strany.

"Mohou se tím odstranit nominace, které nejsou úspěšné. Někde členové nominují straníky, protože mají zásluhy," soudí například Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy