Revoluce v pražské ODS. Do sněmovny vybrala nové tváře

Kateřina Eliášová
26. 6. 2009 7:24
Autor náhubkového zákona Benda na nevolitelném místě
Pražská jednička David Vodrážka
Pražská jednička David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražská ODS sestavila kandidátku pro předčasné podzimní volby. Vsadila na nové neokoukané tváře, mnozí stávající poslanci proto skončí.

Na nevolitelném osmnáctém místě třeba skončil autor tzv. náhubkového zákona, poslanec Marek Benda. Šance, že se nejdéle sloužící poslanec dostane v říjnu do sněmovny, je minimální. Praha získala v posledních sněmovních volbách čtrnáct mandátů a byl to rekord.

Pražští politici v ODS odhadují, že letos by jejich lidé mohli získat v dolní komoře parlamentu jedenáct či dvanáct křesel.

V podobné situaci jako Marek Benda je i Daniel Rovan, Zbyněk Novotný či Petr Bratský, kteří získali na kandidátce místo od šestnáctého níže. Úplně skončí poslanec Jan Bürgermeister, Lucie Talmanová, František Laudát nebo Jana Rybínova.

Šanci mají starostové

Čelní místa kandidátek naopak zaujaly nové tváře, třeba hned pět pražských starostů.

Starostka Prahy 2 a kandidátka do Poslanecké sněmovny Jana Černochová
Starostka Prahy 2 a kandidátka do Poslanecké sněmovny Jana Černochová | Foto: www.praha2.cz

Jedničkou je David Vodrážka, který má kromě funkce 1. místopředsedy ODS na starost Prahu 13. Dvojkou je primátor Prahy Pavel Bém, hned za ním starostka Prahy 2 Jana Černochová. Osmé a deváté místo mají starostka Prahy - Čakovic Alena Samková a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Na kandidátku se prosadili i pražští zastupitelé Jan Svátek nebo Antonín Kazda, kteří budou v případě úspěchu pražské ODS ve sněmovně nováčky.

Ze stávajících poslanců mají šanci na úspěch ještě bojovník proti kouření Boris Šťastný, zahraniční expert strany Tomáš Dub, Daniel Reisiegel a Jiří Janeček, který se stal poslancem loni místo Tomáše Kladívka, který odešel do senátu.

Strach z TOP 09

Foto: Ludvík Hradilek

Jak Vodrážka, tak Bém přiznali obavy z nové politické strany TOP 09, kterou založil exlidovec Miroslav Kalousek a jejíž kandidátku v Praze pravděpodobně povede někdejší šéf české diplomacie a druhý nejoblíbenější politik v zemi Karel Schwarzenberg.

"Tato supernova má šanci uspět na pražské politické scéně," varoval delegáty sněmu Bém, přestože si dělal legraci ze jména strany a nazval ji "Teráriem Opotřebovaných Politiků".

Podle nejnovějšího výzkumu CVVM by se zatím TOP 09 do sněmovny nedostala.

CVVM se ptalo více než tisícovky lidí mezi 8. a 15. červnem.

Kalousek se proti zveřejněným výsledkům ohradil s tím, že jsou nevěrohodné. "Přípravný výbor TOP 09 zveřejnil úmysl založit politickou stranu 11. června v odpoledních hodinách a dosud není zaregistrována. Přesto CVVM zveřejňuje údaje o TOP 09 srovnatelně s ostatními stranami bez ohledu na to, že o úmyslu tento subjekt založit byla veřejnost informována až v průběhu průzkumu," napsal médiím Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy