Mluvčí českého prezidenta přirovnal EU k nacistickému Německu kvůli "rumu", píše agentura Reuters

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 29. 9. 2017 12:47
Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček upoutal pozornost zahraniční agentury Reuters, když na svém účtu na Facebooku přirovnal Evropskou unii k nacistickému Německu. Ve svém příspěvku si stěžoval na evropskou kritiku aroma použitého v tuzemském rumu. "Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!" napsal Ovčáček. Většina politiků jeho slova označují za nepřijatelný úlet, ostudu a poškozování Česka. Nepřímo se Ovčáčkaa zastal pouze předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.
Jiří Ovčáček.
Jiří Ovčáček. | Foto: Václav Vašků

Praha - Facebookový status prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka vzbudil pozornost v zahraničí. V příspěvku, kde odsuzuje kritiku aroma použitého v tuzemském rumu, přirovnal Evropskou unii k nacistickému Německu. Následně na jeho slova upozornila agentura Reuters.

Mluvčí českého prezidenta na svém účtu na Facebooku sdílel rozhovor se šéfem Palírny U Zeleného stromu. A k tomu dodal: "Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!"

Status Jiřího Ovčáčka o tuzemáku.
Status Jiřího Ovčáčka o tuzemáku. | Foto: Facebook Jiřího Ovčáčka

Zpravodajská agentura Reuters ve svém článku upozorňuje nejen na komentář prezidentova mluvčího, ale i na specificky českou problematiku názvosloví týkající se rumu.

Na dotaz Reuters Ovčáček odpověděl, že jeho slova jsou oprávněná.

"Direktivní způsoby jednání si toto přirovnání zaslouží. Evropská komise právě takovým necitlivým chováním poškozuje celou evropskou myšlenku," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí.

"Co bude příště? Zakážou nám dýchat, protože vzduch bezesporu obsahuje škodlivé látky? Je zcela jednoznačné, že poškozována a ponižována je ČR," odpověděl na dotaz redakce, zda nejde vzhledem k probíhajícímu jednání o předčasný soud. 

Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také například v Rakousku, Německu a Rumunsku.

Podle Evropské komise se ale o věci nyní dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna, kdy desetiletá lhůta vyprší.

Ostuda, úlet, poškozování

O ostudě, nepřijatelném úletu a o poškozování Česka mluví někteří politici v souvislosti s výrokem prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitterovém účtu sdílel vyjádření českého zastoupení Evropské mise, která jako "Údajná říše EU" Ovčáčkovi "skromně" doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy. Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na twitteru dění na Hradě slovem bordel. "Mluví jménem prezidenta - eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi," napsal. Později ještě podotkl, že pokud je unie Říší, pak je prezident Miloš Zeman coby hlava členského státu Říše de facto kolaborant. "A Ovčáček pro něj dokáže dělat," dodal.

"Je to další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje, zvlášť, když se proti tomu jeho šéf neohradí a nevyhodí ho. Mluví tak tady za hlavu státu," komentoval Ovčáčkova slova místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ovčáček si podle něho nevidí na špičku nosu. "Je nekompetentní a demagog," soudí. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se na Hradě zřejmě rozhodli posouvat obraz Česka nejen na východ, ale zkouší také, jak hluboko se dá klesnout. "Je to samozřejmě další nepřijatelný úlet pana Ovčáčka. Nemá smysl se nad tím ani pohoršovat," řekl Kupka.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že Ovčáčka už déle nevnímá jako mluvčího prezidenta, je spíš podle ní mluvčím sebe sama. "Srovnávat EU se třetí říší může pouze ten, který na základní škole prospal velmi mnoho hodin dějepisu a nevidí rozdíl mezi plynovou komorou, která měla zabíjet, a naopak ochranou spotřebitele před škodlivými látkami," uvedla.

Evropská unie má podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka sice daleko k dokonalosti, ovšem vyvolávají se podle něho zbytečné vášně. Pokud má Ovčáček indicie, že někdo zneužívá unijní instituce, aby poškodil české producenty, měl by s nimi podle Benešíka přijít. "Pokud říká svůj názor, aby zaujal, je to naprosto nepatřičné," řekl.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura však řekl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. Je podle něho potlačována národní suverenita, svoboda slova mizí a nepřátelé Bruselu jsou dehonestováni, denně přibývají zákazy, příkazy a byrokracie. "Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět - ano, jsme ve spárech čtvrté říše," soudí Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy