Restaurace by mohly zlevnit, vláda je pro nižší DPH

Eva Benešová
30. 3. 2009 16:17
Daně by se mohly snížit také pro další služby - v kadeřnictvích či opravnách
Ministr financí Miroslav Klaousek.
Ministr financí Miroslav Klaousek. | Foto: Reuters

Praha - Služby v kadeřnictví či restauraci by měly být brzy o něco levnější.

Vláda dnes schválila novelu zákona, podle níž by se DPH u služeb s vysokou přidanou hodnotou práce snížilo z 19 na 9 procent.

Konkrétně jde o drobné opravy - jízdních kol, obuvi, koženého zboží, bytového textilu, ale také o služby holičství a kadeřnictví. 

"Samozřejmě sem patří i restaurační služby, kde bude dopad zřejmě největší," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Doplnil, že opatření se nebude vztahovat na prodej alkoholových a tabákových výrobků.

Kromě toho by se měla zlevnit práce při rekonstrukcích či opravách domů. Nižší sazba však bude pouze na práci, nikoliv na materiál.

Novinka bude mít podle Kalouska bezprostřední dopad na zaměstnanost ve všech regionech. "Všude najdeme restaurace, holiče či čističe oken," odůvodňoval rozhodnutí ministr financí. 

A teď do parlamentu

Po dnešním vládním souhlasu jde jen o to, aby novelu schválily obě komory parlamentu a poté podepsal prezident. Je téměř jisté, že se tak stane, například poslední snížení DPH - u vozů pro živnostníky - podepsal prezident hned následující den poté, co byla tato novela schválena Senátem.  

U některých služeb by mělo být snížení daně z přidané hodnoty pouze dočasné, ministr  Kalousek však doposud neupřesnil, o které služby by mělo jít.

Dílo z Bruselu

Výjimku pro DPH, kterou dnes schválili ministři, přijali před několika týdny ministři financí zemí Evropské unie. V osmnáctce starších zemí platí nižší sazba DPH na tyto služby už v současnosti.

Výjimka by však vypršela už za rok a podle nové dohody mohou jednotlivé státy uplatňovat nižší než 15procentní sazbu i po roce 2010.

Českému předsednictví EU se tímto kompromisem podařilo dosáhnout shody, o niž se Unie pokoušela několik let - a dosud vždy neúspěšně.

V nižší sazbě také zůstávají domácí pečovatelské služby.

Původně bylo v zákoně navrženo i zrušení stravenek. Ministři od něho nakonec ustoupili. "Vláda došla k závěru, že když je v demisi, tak v zákoně nechá pouze úpravu DPH. Otázka stravenek a ostatních výjimek se vyřeší v samostatném zákoně," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy