Represe, tak zní boj s neplatiči dle Řápkové z ODS

Kateřina Mahdalová
11. 10. 2010 19:35
Nás nepřesvědčíte, bránili se starostové výhradám, že vedou nemajetné do pasti
Ivana Řápková (na snímku) po kontroverzním odebírání dávek školí, jak odebírat dávky.
Ivana Řápková (na snímku) po kontroverzním odebírání dávek školí, jak odebírat dávky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Neplatičům strhávat dávky v hmotné nouzi a ponechat jim jen existenční minimum. Prolomení mlčenlivosti mezi obcemi a správci daně. Sociální dávky vázané na veřejně prospěšné práce.

To jsou jen některé z návrhů starostů, jak chtějí v budoucnu postupovat při vyplácení sociálních dávek.

Přednesli je v pondělí na semináři, který pro ně ve sněmovně uspořádala poslankyně a primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS). Žena, která se zviditelnila kontroverzní exekucí dávek dlužníků, když nařídila zabavovat chronickým neplatičům finanční hotovost hned u pokladny na sociální dávky.

"Ti nepřizpůsobiví si nesmějí řici, že se už nic neděje a zase můžeme dělat bordel," obhajovala se loni v rozhovoru na Aktuálně.cz.

A v podobném duchu se odehrál i seminář v dolní komoře parlamentu. Například litvínovský starosta Daniel Volák (ODS) navrhl podrobně v zákoně vyjmenovat, za jakých okolností budou občanům namísto peněz vyplaceny dávky v poukázkách. Podle něj by to měli být lidé, kteří si za dávky kupují alkohol nebo peníze utrácí v hernách.

Když škola řekne, vezmeme

Zároveň by chtěl umožnit úředníkům legitimovat návštěvníky heren či usnadnit odebrání dávky v případě záškoláctví dětí.

V současné době je možné pozastavit vyplácení dávky rodičům pouze v případě, že se dopustí přestupku, o kterém rozhoduje úřad, podle novely, již si Volák představuje, by už stačilo jen hlášení ze školy.

Poslankyně Řápková zase prosazuje, aby obce mohly strhávat svým dlužníkům dávky v hmotné nouzi a také aby byli dlužníci snáze dohledatelní.

"Přibývá lidí, kteří se k trvalému pobytu hlásí na ohlašovnách městských úřadů, a ty pak jsou zahlcené korespondencí z jiných úřadů, od exekutorů a podobně, a ti lidé jsou samozřejmě nedohledatelní," uvedla Řápková.

Proto by podle ní měla být v občanském průkazu uvedena poznámka, že adresa trvalého bydliště je pouze na ohlašovně příslušné obce.

Řápková: Bez represe to nejde

Poslankyně by také zpoplatnila žádost o převod trvalého pobytu. Bez represe to prý nejde.

"Přičiněním štědré ruky státu devastujeme morálku. Lidem dáváme peníze a volný čas a nic po nich nechceme," řekl na semináři náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Návrhy novel příslušných zákonů by podle něj měly být hotové už do konce října, a vláda by pak o jejich podobě měla jednat na jaře příštího roku. V platnost by mohly vejít od roku 2012.

Obhájce lidských práv: Nejde o práva menšiny

Většina přítomných starostů, převážně z ODS, si přednesené návrhy pochvalovala, a líbily se i některým sociálním pracovníkům.

Seminář podpořil premiérův poradce v oblasti lidských práv Roman Joch (ODS), který ve své obecně laděné řeči mimo jiné uvedl, že se podle něj lidská práva nesmí omezovat jen na práva pro vybrané skupiny obyvatel, například národnostní menšiny.

Za to sklidil v sále vřelý potlesk.

Uvedl také, že pokud by stát nevynucoval pořádek, nemusel by vůbec existovat.

Zajímavé je, že Roman Joch patří ke skupině blízké Václavu Klausovi. A Václav Klaus pro změnu velmi chválil starostku Řápkovou, když před půl druhým rokem vytáhla proti městským dlužníkům.

Řápková: Nás nepřesvědčíte

Závěrečná diskuse se točila převážně kolem "nepřizpůsobivých občanů" coby nejčastějších adresátů sociálních dávek. Zazněly názory, že nemělo být zrušeno kočovnictví, nebo že sociální začleňování Romů nefunguje.

"U nás Romové dokonce přišli v exekuci o dům, na který jim město dalo bezúročnou půjčku," řekla místostarostka Prostějova Alena Rašková.

Toto tvrzení však vzbudilo velký údiv u ředitele vládní Agentury pro sociální začleňování. "Vždyť zrovna Prostějov považujeme za jeden z nejúspěšnějších projektů, kde se z nějakých sedmatřiceti romských rodin až na tři výjimky všem povedlo uchytit se."

"To máte pravdu," uznala vzápětí místostarostka.

Ředitel Šimáček dále poukazoval na riziko, že navrhovaná represivní opatření povedou u mnohých občanů jen k prohloubení sociální pasti.

"Nás nepřesvědčíte," kontrovala poslankyně Řápková.

 

Právě se děje

Další zprávy