Remek k Moskvě: Vyjádřím se, až to bude oficiální

ČTK ČTK
1. 3. 2013 14:45
Ministerstvo zahraničí dosud europoslanci post velvyslance oficiálně nenabídlo
Vladimír Remek je europoslancem za KSČM.
Vladimír Remek je europoslancem za KSČM. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Europoslanec za KSČM Vladimír Remek se vyjádří k nabídce, aby se stal velvyslancem v Moskvě, až poté, co ji obdrží oficiálně od ministerstva zahraničí. Dosud se tak nestalo.

"Zájem KSČM je na tom, aby dokončil práci v Evropském parlamentu, on ten zájem respektuje a na případnou nabídku, pokud z ministerstva zahraničí přijde, samozřejmě bude oficiálně odpovídat," uvedl po setkání s Remkem předseda strany Vojtěch Filip.

Filip podle svých slov zatím o této nabídce s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem nemluvil. "A ani ministr zahraničí mě neoslovil, proto to také vnímáme tak, že dokud není oficiální nabídka, není o čem jednat," poznamenal. Nebude se ani snažit s ministrem zahraničí takovou nabídku vyjednat.

Remek má prý v Evropském parlamentu ještě další úkoly, jejichž splnění závisí na jeho jméně a jeho postavení. "To je pro nás taky velmi důležité. Venkoncem ten post velvyslance může zastávat i v jiném období, než je jeho období v Evropském parlamentu," dodal Filip.

Filip řekl ve středu po jednání s budoucím prezidentem Milošem Zemanem, že jmenování Remka velvyslancem v Rusku je Zemanovým přáním. Ten jeho slova poté potvrdil.

KSČM by měla po případném Remkově odchodu v Evropském parlamentu stále čtyři mandáty. Remka by na půdě Evropského parlamentu měla případně nahradit bývalá komunistická europoslankyně Věra Flasarová, která je podle výsledků voleb v roce 2009 první náhradnicí KSČM. Volby do Evropského parlamentu budou příští rok.

Flasarová, která již dříve v Evropském parlamentu působila, je vedoucí oddělení zahraniční politiky komunistické strany.

Remek je prvním a jediným československým kosmonautem. Do vesmíru vzlétl před 35 lety, 2. března 1978. Byl zároveň prvním nesovětským či neamerickým kosmonautem, který vzlétl do kosmu.

 

Právě se děje

Další zprávy