Remek by byl dobrý velvyslanec, řekl Zeman knížeti

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
9. 2. 2013 8:40
Ministr zahraničí v pátek večer jednal se Zemanem. I o ambasádě v Moskvě
Karel Schwarzenberg přichází do sídla Zemanovy kanceláře.
Karel Schwarzenberg přichází do sídla Zemanovy kanceláře. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poprvé od vyhrocené volební kampaně se v pátek v podvečer potkali prezidentští rivalové Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. První coby zvolená hlava státu a druhý ve své stávající roli ministra zahraničí.

Poražený finalista nechtěl schůzku po svém příjezdu nijak komentovat. Navíc mu vadil hlouček blýskajících fotografů, zakryl si obličej s povzdechem, že "se to nedá vydržet" a vstoupil do Zemanovy kanceláře v pražské Loretánské ulici.

Po konci jednání Schwarzenberg novinářům čekajícím před vchodem sdělil, že se bavili o obsazení postu velvyslance v Moskvě i o dalších otázkách zahraniční politiky. Jiný názor zřejmě budou mít na Kosovo.

"Probírali jsme problémy zahraniční politiky a budoucí spolupráci," řekl novinářům ministr. Podle Schwarzenberga si oba prezidentští kandidáti budou rozumět zřejmě v evropské politice. Schwarzenberg řekl, že se Zemanem diskutoval i o obsazení postu velvyslance v Moskvě a možném působení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka. Podrobnosti ale Schwarzenberg neřekl.

Zeman na dotaz, zda by byl Remek dobrý velvyslancem, řekl: "Samozřejmě že ano."

Kníže: Kmoníček je mimořádný diplomat

Se Zemanem se ministr bavil také o budoucnosti velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka, který by se prý mohl stát spolupracovníkem nového prezidenta poté, co bude Zeman začátkem března uveden do úřadu hlavy státu. Na dotaz, zda Kmoníček zůstane na současném postu, ministr řekl: "Ještě není jasné, jak to bude, ale Kmoníček je mimořádně nadaný diplomat."

V české diplomacii je přitom dobře známo, že Kmoníček se Schwarzenbergem spíš mají z minulosti spory.

Bývalý náměstek Jana Kavana v pátek se Zemanem poobědval.

"Sešel jsem se s panem zvoleným prezidentem na přátelském obědě. A domluvili jsme se, že věci, na nichž jsme se dohodli, oznámí pan Zeman, až po svém uvedení do funkce," řekl Aktuálně.cz Kmoníček.

O budoucnosti Kmoníčka podle Zemana rozhodne až budoucí kancléř, kterého Zeman vybere.

Setkání se podle ministra neslo v přátelské atmosféře. Schwarzenberg se s budoucím prezidentem bavil také o budoucnosti vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Schwarzenberg řekl, že Zemanův postoj k vládě je nadále kritický. Ministr předpokládá, že se bude se Zemanem pravidelně potkávat.

Na většinu dotazů Schwarzenberg odpovídal vyhýbavě, novinářům zpravidla odvětil: "I o tom jsme se bavili." Na přetřes prý přišly i některé sporné momenty v prezidentské volební kampani.

Schwarzenberg byl v Zemanově kanceláři v Loretánské ulici více než dvě hodiny. Zeman v Praze úřaduje od konce minulého týdne. Nejvýznamnější jednání absolvoval v úterý. Nejprve na Hradě navštívil svého předchůdce ve funkci hlavy státu Václava Klause. Později ve svém sídle přijal premiéra Petra Nečase (ODS).

Šéf TOP 09 je poslední z předsedů parlamentních stran, s nimiž se Zeman po svém zvolení setkal ve své kanceláři nedaleko Pražského hradu.

Spor o kosmonauta

Místo velvyslance v Moskvě je aktuálním zahraničněpolitickým problémem.

"Nástupce Petra Koláře už spolu budou muset vyřešit ministr Schwarzenberg a Zeman," uvedl zdroj blízký české diplomacii. Kolář diplomatický post v Moskvě opustil začátkem letošního roku a pracuje v PPF.

Přístup k Rusku přitom oba politiky spíš rozděluje. Zatímco Miloš Zeman se obklopil ve svém volebním štábu i lidmi, kteří mají kontakty na ruský byznys, Schwarzenberg čas od času upozorňuje na nedostatek demokracie v Rusku.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle informací Aktuálně.cz se nový ambasador pro tuto zemi hledá nesnadno. Odmítnout mělo hned několik diplomatů, například současný velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Už delší dobu koluje v politickém zákulisí jméno bývalého kosmonauta Vladimíra Remka. Na síle tyto spekulace nabraly po zvolení Zemana. Právě z jeho okolí mají podle zákulisních informací vycházet snahy dostat Remka do Moskvy. Europoslanec za KSČM Zemana podpořil v prezidentské kampani.

Spory i kvůli EU

Otázka je, zda je pro Schwarzenberga, který se celoživotně vymezuje proti komunismu, přijatelné nominovat člověka blízkého KSČM. Remek ale má z diplomacie zkušenosti - v Moskvě už v letech 2002 až 2004 sloužil coby obchodní rada. A sám už dříve v médiích řekl, že by o takové nabídce uvažoval.

Post velvyslance v Rusku je klíčový i proto, že Rusové se ucházejí o dostavbu české jaderné elektrárny Temelín. Na jaro se také má chystat návštěva premiéra Petra Nečase v Moskvě.

Na řadu by mohla přijít i otázka nového velvyslance v Německu, kde dlouhodobě „přesluhuje" už zmíněný Jindrák.

Na řadu přijde v debatě bezpochyby i Evropská unie. Určitě pak pakt EU o rozpočtové kázni, k níž Česko odmítlo přistoupit loni. TOP 09 po premiérovi Petru Nečasovi nově (v rámci koaličních jednání) požaduje, aby změnil názor a pakt přijal. ODS je však proti.

Přestože Miloš Zeman i ve své prezidentské kampani mnohokrát zopakoval, že bude proevropsky orientovaným prezidentem (například hodlá na Pražský hrad vyvěsit vlajku EU), stihl už také říct, že s podpisem paktu EU, který odmítá i prezident Václav Klaus, není potřeba spěchat.  

 

Právě se děje

Další zprávy