Rekord: V Borotíně soupeří 28 stran

Pavel Baroch
20. 10. 2006 9:35
Borotín - V pětisethlavé obci soupeří mezi sebou více volebních kandidátek než v miliónové Praze. Co kandidát, to jedno sdružení.

Ve hře je 15 míst v zastupitelstvu.

V Borotíně na Táborsku tedy sice lidé nebudou nebudou volit do Senátu, ale jakési malé senátní volby to při výběru zastupitelů budou. Tamní obyvatelé totiž budou vybírat výhradně jedno jméno na každé kandidátce - jiná jména se na listině neobjeví.

Borotín tím dosáhl toho, že je zde zaregistrováno více kandidátek než v Praze.

"V takové vesnici, jako jsme my, nám to připadá jako nejspravedlivější řešení," tvrdí současný starosta Antonín Brož. Dodává, že obec pouze využila systém, který volební zákon umožňuje.

Borotín s 28 kandidátními listinami na 15 míst v zastupitelstvu se tak zapíše do volebních rekordů - minimálně v jihočeském kraji.

V žádné jiné obci nebylo zaregistrováno tolik kandidátních listin jako právě tady. Kam se hrabou i České Budějovice, kde se o zastupitelská křesla utká osm stran a hnutí (i když v celkovém součtu samozřejmě kandiduje v krajském městě více lidí).

Volby - ilustrační foto
Volby - ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

V Borotíně nekandidují tamní obyvatelé za žádnou politickou stranu. "Jsme skutečně všichni nezávislí, i jeden na druhém," říká starosta Brož.

Tvrdí, že osmadvacet místních "politiků" je průřezem celé borotínské společnosti. Kandiduje zde například majitel stavební firmy, důchodce, zaměstnanec, hospodský anebo současný starosta.

"Máme v okolí jedenáct osad, z každé z nich kandiduje do zastupitelstva minimálně jeden člověk," říká Brož. Několik stovek obyvatel bude od dnešní druhé hodiny rozhodovat, který z jeho sousedů bude lépe hájit jeho zájmy.

"Jsou to všichni lidé, kteří pro svou obec chtějí něco udělat," dodává starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy