Reformy jsou v ohrožení, navzdory mimořádné schůzi

Petr Holub, Kateřina Eliášová
12. 8. 2008 22:31
Řada reformních zákonů má skluz
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na žádost poslanců ODS, respektive ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, se už příští týden mimořádně sejde Poslanecká sněmovna.

Kdo by ale čekal, že ji nejsilnější strana vládní koalice svolala, aby dohnala skluz svých reformních zákonů, mýlí se.

Poslanci se budou věnovat výhradně sociálním zákonům z dílny ministra Nečase.

Čtěte více: Poslanci musejí z dovolené, čeká je mimořádná schůze

Koalice kulhá s reformami

Ještě letos v červnu předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř varoval předtím, že bez mimořádné schůze by se nemusely některé zákony navržené koalicí stihnout schválit.

"Pokud chceme, aby byly ty zákony účinné od 1. ledna, aby se stihlo projít celé to legislativní kolečko, tak by mohla být druhá polovina září pozdě," odhadoval koncem června Tluchoř.

Čtěte více: Sněmovna má prázdniny. Přeruší je Čunek nebo radar?

Tluchoř předpokládal, že na programu by se mohla objevit Julínkova reforma nebo druhá etapa reformy daní. Dostat se tam podle něj mohly i návrhy zákonů, které prošly prvními či druhými čteními a pro které by bylo v září už pozdě.

Teď je ale jasné, že se žádný z těchto zákonů příští týden projednávat nebude. Program je závazný a nedá se změnit. Další schůze pak poslance čeká až poslední zářijový týden.

Reformy v ohrožení

Absence reformních a dalších "koaličních" zákonů na mimořádné schůzi může znamenat, že v lednu 2009 nebudou schválené například nejen církevní restituce, ale ani jakékoli změny ve zdravotnictví.

Čtěte více: Ministři nestíhají termíny, reformy jsou v ohrožení

Zpochybněna je i reforma financování výzkumu a úprava daně z příjmu. Ta měla zabránit, aby se většině lidí od Nového roku zvedly daně z příjmu.

V září se budou poslanci zabývat zejména rozpočtem, úprava daní však může být zařazena ještě před jeho projednáváním. Není také vyloučeno, že se poslanci sejdou na mimořádné schůzi ještě před řádnou schůzí v říjnu.

Vedle trestního zákoníku a Nečasových zelených karet tak mohou být daně a výzkum jedinými významnými zákony, které se ještě letos schválí. Další zdržení neprospívá novele zákoníku práce. Tu ještě neprojednala vláda. Platit by přitom měla od července 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy