Reformy budou pokračovat. Vláda důvěru získala

Domácí Domácí
27. 4. 2012 20:31
Peakovci byli jednotní, Nečasův kabinet nakonec podpořili i poslanci Doktor a Bém
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) odchází po pátečním hlasování důvěře sněmovny vítězně.

Pro návrh na vyslovení důvěry vládě hlasovalo celkem 105 poslanců.

Kromě ODS a TOP 09 vládu podpořila i skupina poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake a nezařazení poslanci Michal Doktor a Pavel Bém.

Kabinet podpořil i Pavel Bém a poslanci Miroslav Petráň, Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, kteří jsou stále členy poslaneckého klubu VV.

Petr Nečas si po hlasování chválil, že se jednalo o třetí největší počet hlasů, který vláda v posledních dvaceti letech získala.

"Prohrála tu politická kultura i občané České republiky," konstatoval naopak svou porážku předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Připomněl, že vládní koalice nemá převahu ani v Senátu, ani v krajích a tuto sílu se opozice pokusí využít.

Podle Karolíny Peake se jedná o druhou šanci této vlády. Zároveň dodala, že nová strana bude vznikat paralelně s vytvořením poslaneckého klubu.

Na závěr bychom z dnešního maratonu projevů vybrali pro vás, naše čtenáře, následující citát. Jeho autorem je poslanec Otto Chaloupka, o jehož vydání nyní usiluje policie. Důvodem je podezření z korupce.

"Mnoho lidí volá po změně, po předčasných volbách. Podpořil bych tyto snahy, kdybych měl jistotu, že národ je schopen zvolit si do sněmovny nové poslance, kteří zde nikdy neseděli a tedy nejsou propojeni s různými zájmovými skupinami. Ale to se nestane."

Projděte si, jak to při hlasování o důvěře vládě vypadalo ve sněmovně

Hlasování jsme sledovali v online reportáži

20:19 - Výsledky hlasování jsou potvrzený. Vláda získala důvěru poslanecké sněmovny. Pro její vyslovení hlasovalo celkem 105 poslanců.

Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek večera!

Důvěru vládě nakonec vyslovili i Pavel Bém a Michal Doktor, o jejichž podpoře se diskutovalo. Z poslaneckého klubu Věcí veřejných podpořili vládu Miroslav Petráň, Milan Šťovíček i Otto Chaloupka.

19:50 - Maraton projevů tímto končí. Začíná se hlasovat o důvěře vládě, prvním je Vít Němeček (ODS).

Karolína Peake zahájila svou řeč veršem: "Na květině černá stužka neznamená to, co zlomená tužka." Poté se pustila do kritiky některých poslanců.

"Děkuji Davidu Rathovi za projev, kterým mě znectil, bylo by špatné kdyby mě pochválil," řekla třeba Peake. Také poděkovala Věcem veřejným za to, co pro ni udělaly a vyjádřila lítost nad tím, jak vše nakonec skončilo.

Dojemný obrázek. Vít Bárta přinesl pro Karolínu Peake žlutou kytici. V jeho hlase bylo opět slyšet pohnutí, zdálo se, že měl blízko k slzám; zatímco mluvil o valorizaci důchodů, kytici odnesl Miroslav Kalousek a dal ji do vázy před Bártu.

19:17 - Vystoupení Jiřího Paroubka začíná. Možná únava, možná slunce za okny - hrany Paroubkovy ostré rétoriky dnes otupěly.

"Reformy cílem samy o sobě nejsou - ani nemohou, musí být prostředkem růstu a rozvoje země," říká Paroubek. Vyjmenovává, co by všechno bylo zlikvidováno, kdyby padla vláda. Skutečně, dnes jde Paroubek s davem a uchyluje se ke stokrát vyřčenému.

 

Michal Doktor částečně cituje ze svého tiskového prohlášení. Kromě toho se vymezuje vůči nevhodnému vyjadřování vůči dámě a následně se věnuje svým soukromým interpelacím mířeným zejména na ministra financí Kalouska, ale i další ministry.

Až na několik výjimek je přítomen celý Nečasův kabinet. Svůj projev zakončil odsouzením snah zlehčovat oběti komunismu a případné

Mezi řečníky přibylo ještě jedno jméno - posledním by místo Jiřího Paroubka měl být Vít Bárta. Čeká nás nějaké překvapení? Načasování na páteční podvečer k tomu přímo vybízí.

Do sálu míří poslední z dnešních rečníků, Jiří Paroubek. Je tu poměrně dobrá šance, že by se mohl k řečnickému pultu dostat ještě před západem slunce.

Zůstat či nezůstat ministrem? Poslanci rozhodnou v pátek večer
Zůstat či nezůstat ministrem? Poslanci rozhodnou v pátek večer | Foto: Jan Langer

Všechno co jste kdy chtěli vědět o problémech ve zdravotnictví a báli jste se zeptat, shrnula přibližně ve dvaceti minutách poslankyně Soňa Marková.

Její stranický kolega a Miroslav Opálka byl prý instruován k tomu, aby svůj projev zkrátil. Měl by být posledním řečníkem z řad komunistických poslanců.

Zajímavý názor na na voliče předvedl Otto Chaloupka: "Podpořil bych snahy vedoucí k předčasným volbám, kdybych věděl, že má národ schopnost zvolit schopné poslance. Tato vláda udělala spoustu chyb, kdo ale zaručí, že by jich levicová vláda udělala méně?"

Miroslav Váňa si stěžuje na to, jak média referují o činnosti poslanců na sociálních sítích: "Nechci se na Facebooku dočíst, že poslanec ten a ten pouze opakoval opakované." Proto se s námi nepodělí o jeho dobře připravené argumenty.

Místo toho se věnuje osočování demonstrujících občanů z mdlé mysli ze strany premiéra. Ano, to tu dnes skutečně ještě nezaznělo.

"Ti lidé jsou na demonstracích proto, že vítězem vašich reforem jsou penzijní fondy, podnikatelé, kterým nalijete nějakých třicet miliard korun," říká Váňa.

Víkend bez mráčku, nebo nás z táborů bártovců a peakovců čekají nějaká překvapení?
Víkend bez mráčku, nebo nás z táborů bártovců a peakovců čekají nějaká překvapení? | Foto: Jan Langer

Jiří Dolejš vytahuje "politický hnus" o němž s ním mluví politice se věnující veřejnost. "Udělejte s tím něco," říkají mu prý lidé. Pak už následuje obvyklý proud výčitek.

Stanislav Huml kritizuje platformu Karolíny Peake: "Zastupujete ODS ve chvíli, kdy po vás regiony požadují opak." Zastává se naopak postoje poslance Michala Doktora.

Jiří Paroubek nechce přijít o možnost ukázat se před kamerami i přítomnými poslanci. Předseda strany NS-LEV 21 se přihlásil do rozmluvy. Na řadu půjde zřejmě jako poslední.

Vláda rumunského premiéra Mihai Razva Ungureanua neustála hlasování o nedůvěře. Padla po dvou měsících. Proti pokračování kabinetu bylo hned 235 poslanců, tedy o čtyři více, než bylo potřeba. Hlavním důvodem pádu vlády jsou škrty, jež bývalý šéf tajné služby Ungureanu prosazoval, soudí experti. Více čtěte zde.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek není v době, kdy na něj přichází řada s projevem, ve sněmovně. K pultu tak přichází jeho stranický kolega a bývalý poslanec za ČSSD Jiří Šlégr. Vládu přirovnává k potápějícímu se Titaniku a lodi Concordia. Slova se po něm ujímá poslanec KSČM Miroslav Grebeníček. "Místo českého ekonomického tygra vychází z tunelu Klausovy privatizace oškubaná slepice," patří mezi nejsilnější motta jeho projevu.

Václav Klučka (ČSSD) dělá reklamu kulinářskému pořadu komerční televize, když reformní kroky vlády přirovnal k přípravě pokrmu. "Vy taky ve svých reformních krocích lehce osolíte, lehce opepříte, lehce ozeleníte, ale nakonec, když tento talíř vystavíte, nikdo ho nejí. Nikomu to jídlo nechutná a lidem, věřte mi, je z toho nevolno," prohlásil.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil novinářům řekl, že členové platformy Stop vládě budou pokračovat v dalších akcích proti vládě Petra Nečase. Vyvrcholit by měly stávkou uspořádanou do konce června. Celý článek čtěte zde.

Slova se chopil další poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc. V projevu se tématicky přidal ke svým spolustraníkům. Po něm zbýva ještě dalších 22 poslanců, kteří se přihlásili do rozpravy. Zatím se zdá, že se jednání protáhne do pozdních hodin.

Udržet pozornost není pro členy vlády jednoduché.
Udržet pozornost není pro členy vlády jednoduché. | Foto: Jan Langer

Ze zástupců vlády vydržel ve sněmovně pouze premiér Petr Nečas a ministrině kultury Alena Hanáková. Za poslední hodinu a půl projevů slyšeli, že jejich vládu nepodpoří poslanci ČSSD Šincl, Lesenská, Seda, Neubauer, Látka, Bohdalová a Hamáček.

Poslanec Ladislav Šincl vytýká Petru Nečasovi spolupráci s přeběhlíky a spekuluje o neodolatelných nabídkách, které jim premiér musel nabídnout. Ve svém projevu navrhl Karolíně Peake, aby svoji novou stranu pojmenovala Twin Peaks.

14:00 - Schůze Poslanecké sněmovny pokračuje. Za řečnický pulík se jako první posatvila poslankyně ČSSD Milada Emmerová, po ní následuje Jan Chvojka a Ivan Ohlídal.  

Schůze je přerušena do dvou hodin. Na programu je dalších 32 řečníků.

12:37 - Na hodinách se zastavil čas, čehož si všiml David Rath. "Doufám, že to není jeden ze způsobů, jak udržet tuto vládu. Aby tu Petr Nečas nevládl na věčné časy," komentoval to Rath.

Po patnácti minutách projevu se dostává ke křehkosti demokracie, "toho nejlepšího, co západní svět vymyslel." Bere si do úst výroky Miroslava Kalouska na adresu Věcí veřejných a jeho nepřítomnost zdůvodňuje "nějakou důležitější prací, jako je poměřování hladin v lahvích."

Obrací se ke Kalouskově označení VV jako něčeho slizkého. "Vyrostla z toho smradlavého slizu květina Peake? Nejsem si jist, jestli toto je ten případ," dodal Rath.

12:23 - Nečas se ohrazuje, že by o demonstrantech řekl, že jsou mdlého rozumu. Toto označení mělo být směřováno předákům a některým organizátorům, kteří tyto protesty proměnili v politickou akci.

12:12 - Po sérii "technických poznámek" se slova ujímá druhý přihlášený řečník Michal Hašek. "Slova o tom, že lidé, kteří vyjádří svůj názor, jsou mdlého rozumu, na půdu Sněmovny nepatří," kritizuje premiéra Nečase Hašek.

11:52 - Zbyněk Stanjura pořádá drobný historický exkurz. Kritizuje postup sociální demokracie, která během svého vládnutí, kdy její preference poklesly na velmi nízkou úroveň, také nepřikročila k předčasným volbám. "A dneska nás budou školit," kritizuje Stanjura.

"Ano, vzniká nový politický objekt, ale takto vznila třeba Unie svobody, TOP 09, nebo LEV21 - a na to nikdo nic neříkal," dodává.

Bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka, který byl odsouzen za podvod v procesu uplácení uvnitř nejmenší vládní strany, se hlasování o důvěře vládě z vlastního rozhodnutí nezúčastní.

"Nechci, aby se tak či onak hlasování o vládě zpochybňovalo a říkalo se, že ji podpořil či nepodpořil odsouzený poslanec," řekl Aktuálně.cz Škárka. Celý článek čtěte zde.

Jako první se slova ujal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Kritizuje zejména samotnou platformu, "objekt, který nikdo nepovolil." Nečasova snaha byla marná, na řeč o přeběhlících stejně došlo.

ČSSD plánuje dlouhou rozpravu.
ČSSD plánuje dlouhou rozpravu. | Foto: Jan Langer

Kabinet může padnout "s několikatýdenním zpožděním", myslí si ministr zahraničí a předseda vládní strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Ne páteční hlasování je až tak důležité, důležité je, jestli poslanci dodrží disciplínu a budou hlasovat pro zákony, které jsme si navzájem slíbili," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz, který si můžete přečíst zde.

10:12 - "Přeběhlíci jsou ti, kteří přešli od koalice k opozici, nebo naopak. To se však v našem případě nestalo," říká premiér Petr Nečas během úvodního projevu.

10:04 - Jednání Sněmovny začíná. Kromě samotného hlasování o důvěře Nečasově kabinetu můžeme očekávat den nabitý projevy opozičních poslanců.

Ještě před začátkem jednání se venku před budovou protestuje, i když v mnohem menším počtu než v úterý. Demonstranti zde shánějí podpisy pod petici za rozpuštění Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy