Reformu zdravotnictví stihneme, tvrdí Julínek i premiér

Petr Holub a Kateřina Eliášová
29. 8. 2008 15:30
Od ledna mají platit ale jen tři její zákony
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Trojice zdravotních zákonů, které mají podle ministra Tomáše Julínka přece jen znamenat revoluci ve zdravotnictví, bude platit od ledna příštího roku.

Ačkoli se reforma zdravotnictví dostává do čím dál většího skluzu, za lednový termín se dnes postavil jak Julínek, tak i premiér Mirek Topolánek, když byl v jeho úřadě na inspekci.

Ministerstvo ovšem nestihlo připravit všech šest zákonů, reforma proto bude de facto jen poloviční.

Klíčové normy, kterými chtěl ministr transformovat univerzitní nemocnice a privatizovat zdravotní pojišťovny, zůstávají zatím nedokončené.

Topolánek při své inspekci také vyvrátil spekulace, že by se chystala výměna ministra zdravotnictví. "Ministr Julínek i jeho tým má moji absolutní důvěru," ujistil.

Zdravotní reforma ve skluzu

Ministerstvo má v přípravě reformních zákonů zpoždění. Julínek však slíbil, že Legislativní rada vlády dostane paragrafovaná znění včas, tedy do půlky září.

Poslanci ale projednají v nejbližších měsících jen tři ze šesti zákonů zdravotní reformy.

Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu.
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Julínek: S reformou všichni souhlasí. Lékaři se diví
Julínek má další reformu. Říká, jak mají lékaři léčit
Reformy jsou v ohrožení, navzdory mimořádné schůzi

Ty budou napříkad stanovovat, jak má fungovat rychlá záchranná služba. Další zákon určí podmínky, kdo smí poskytovat zdravotní služby. Spolu s nimi Julínek předloží novelu zákona o zdravotních pojišťovnách, aby neodporovala novým normám.

Leden je blízko

Prosadit zákony tak, aby začaly platit v lednu příštího roku, nebude ovšem tak jednoduché. V kuloárech část poslanců za ODS připustila, že se reforma nestihne v lednu, ale později. To ale Julínek i Topolánek odmítají.

"Ten balík je potřeba projednat naráz, v jednom sezení. Jestliže mluvím o projednání naráz, předpokládám, že se to jednání Legislativní rady nebude fázovat, ale že zasedne a začne to projednávat naráz. To není výjimka, ale zrychlení procesu," řekl k tomu Julínek.

Pootevřená vrátka si nechal premiér Topolánek. "Pokud půjde všechno dobře a nebudou uměle kladeny nějaké překážky, tak ty zákony mohou platit od prvního ledna," uvedl.

Zdravotnický maraton

Aby mohly zákony začít platit, musí projít legislativním procesem, který má určitá pravidla. Předně, poslancům se musejí dostat na stůl v říjnu, to znamená balík tří zákonů předložit ještě před volbami. "Cílíme to tak, aby ty zákony projednala sněmovna v říjnu," potvrdil Julínek.

Legislativní rada vlády však podle informací Aktuálně.cz zákony projednává nejméně měsíc, ty složitější i déle. Pokud by tedy nestihla rada zákony projednat včas, museli by se poslanci sejít kvůli zdravotnímu balíku na mimořádné schůzi, protože další řádné plénum sněmovny je až v listopadu.

ODS by se pak musela snažit při projednávání zákonů prosadit tzv. zkrácené řízení, tedy aby mezi prvním a druhým čtením nebyla lhůta šedesáti dní, ale pouze třicet. Jestli jí v tom koaliční partneři pomohou, není jasné. I oni mají k zákonu své výhrady.

"Pokusíme se ty zákony dostat do podoby přijatelné pro celou sněmovnu, tedy i pro opozici," uvedl Topolánek.

Co s transformací?

Další trojice zákonů, která se týká především transformace pojišťoven a nemocnic, se téměř jistě nestihne projednat tak, aby začaly platit už začátkem příštího ledna.

Prosadit tyto zákony bude ještě těžší, než první část reformy. Menší koaliční partneři mají s transformací zdravotnických zařízení velký problém.

"Na září a říjen chystám takovou roadshow po republice, kde chci lékařům a veřejnosti vysvětlit, že se nejedná o privatizaci českého zdravotnictví, ale o jeho vylepšení," prozradil Julínek.

Čtěte více:
Julínkův plán na privatizaci pojišťoven: Vyvlastnit
Proti Julínkovi už stojí lidovci i všechny fakulty
Zelení vládě: Zpomalme přípravu zdravotní reformy

 

Právě se děje

Další zprávy