Reformní vláda mizí, dříve než napsala reformy

Petr Holub
14. 4. 2011 5:15
Inventura vládní krize: Naděje prosadit reformy se blíží nule. Už teď hoří termíny
Reformy? Už jen vysvětlit všechny mystifikace, obvinění a trestní oznámení bude dost práce.
Reformy? Už jen vysvětlit všechny mystifikace, obvinění a trestní oznámení bude dost práce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už se asi nedozvíme, jak bude vypadat vysoká DPH, důchody vyplácené soukromými fondy a spoluúčast u lékařských výkonů. Reformní vláda, která chtěla Čechy tímto způsobem zachránit před řeckou cestou státního bankrotu, anebo která podle kritiků mohla zdevastovat celou ekonomiku, de facto přestává existovat.

Nečekaně prudký konflikt mezi stranami rozvrátil vládu natolik, že ministři nejen odkládají slíbené reformy, ale také ignorují rizika stále ohrožující veřejné finance.

K12 bez výsledku

Lídři koaličních stran v čele s Petrem Nečasem, Karlem Schwarzenbergem a Radkem Johnem spolu dokážou jednat a určitě spolu ještě jednat budou. Tak zní pozitivní zpráva ze středečního nočního jednání skupiny K12 v Kramářově vile.

„Budeme pokračovat," prohodil při odchodu z vily šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, byl jediný, kdo s čekajícími novináři prohodil aspoň slovo. Ostatních jedenáct účastníků nastoupilo do čekajících limuzín bez řečí.

Ani Gazdík svým výrokem nemyslel pokračování reforem, ale snahu překonat vzájemnou nedůvěru a spory o obsazení ministerských křesel. Jenom vysvětlit všechny mystifikace, obvinění a trestní oznámení ale bude dost velká práce.

Svět mystifikací

Kristýna Kočí, donedávna předsedkyně poslanců Věcí veřejných, se podle vlastních slov snažila poslanecký klub ve spolupráci s ODS rozvrátit od jeho vzniku. Její výroky si tajně nahráli straničtí kolegové při přátelském rozhovoru. Kočí vysvětluje, že chtěla kolegy jen mystifikovat, ovšem šéfové Věcí veřejných Radek John a Vít Bárta nahrávku vítají jako důkaz, že se je koaliční partner, „strana kmotrů" ODS, snaží zničit.

Za osm měsíců má začít penzijní reforma. Věříte tomu ještě?
Za osm měsíců má začít penzijní reforma. Věříte tomu ještě? | Foto: Ondřej Besperát

Předseda ODS Petr Nečas naopak označuje Věci veřejné za nebezpečí pro demokracii. Jejím prostřednictvím se totiž snaží bezpečností agentura ABL ovládnout a svým ekonomickým cílům podřídit ministerstvo vnitra. Bárta si přitom udržuje vliv úplatky, jak svědčí poslankyně Kočí a bývalý stranický šéf Jaroslav Škárka.

Bárta připouští, že peníze rozdává, označuje je ovšem za půjčky a žádá, ať pro podezření z korupce odstoupí ministři Alexandr Vondra a Ivan Fuksa z ODS i Miroslav Kalousek z TOP 09. Fuksa reaguje korupčním obviněním Bárty. Kalousek souhlasí s Nečasem v tom, že projekt Věcí veřejných ohrožuje princip demokratického vládnutí, a doporučuje vyloučit Věci veřejné z vlády. S Bártou se shodne jenom v tom, že z vlády má odejít Vondra.      

Chybí čas i peníze

Na rozdíl od skeptického Kalouska, který jako první učinil ze sporů nějaký závěr a doporučil menšinovou vládu bez Věcí veřejných, chtějí politici ODS i VV stále „pokračovat v projektu reformní vlády". Naděje prosadit reformy se však blíží k nule.

Nejde jen o to, že koaliční strany spolu právě válčí. Už teď hoří ministrům termíny.

Penzijní reforma má začít už v lednu 2012, vláda ale dosud nedostala od ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ani věcný záměr zákona. Jeho kolega Leoš Heger (TOP 09) sice slíbil vládě dodat reformní zdravotnické zákony v paragrafech do konce května, ovšem zatím je neposlal ani do vnitřního připomínkového řízení. Ani jeden z nich nemůže zákony do konce roku stihnout, pokud dodrží závazné legislativní lhůty. Ve vládě ještě nebyl jediný protikorupční zákon, i když si u třech z nich dala vláda březnový termín.

Hlavním nepřítelem reforem momentálně nejsou odbory, ale reformátoři sami.
Hlavním nepřítelem reforem momentálně nejsou odbory, ale reformátoři sami. | Foto: Jan Langer

Motivace k náročným a nákladným reformám klesá i tím, jak se zhoršuje stav veřejných financí. Lidé z obavy před vládními škrty snížili spotřebu a obcházejí daňové zákony. Ministerstvo financí v březnu evidovalo desetiprocentní výpadek daňových příjmů a pokud se lidé nepolepší, koncem roku dosáhne deficit rekordní částky dvou set miliard.
Neúspěšný boj s korupcí se stal hlavním důvodem, proč bylo přerušeno pět operačních programů na čerpání evropských dotací. Tím jsou ohroženy státní příjmy ve výši přes 300 miliard.

Lékařské bouře přinutily vládu zvýšit platy v nemocnicích, mzdy však nejsou kryty plánovanými příjmy a ředitelé nemocnic varují, že už v listopadu nebude dost peněz na léčení.

Teď cestu z krize

Politici zatím mluví o třech možnostech, jak najít z vládní krize cestu. Jedni žádají rekonstrukci vlády, která by se opírala o stejnou parlamentní většinu. Vyměnili by se ministři, anebo dokonce premiér. Druzí uvažují o menšinové vládě bez Věcí veřejných, anebo dokonce menšinové vládě samotné ODS s tichou podporou sociálních demokratů. Opozice navrhuje, jak bývá v podobných krizích zvykem, předčasné volby.

Příklad obdobné krize z dubna 2005 ukazuje, že se východisko může hledat klidně měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy