Referendum o vystoupení z EU nebude, poslanci změnili názor a vyřadili ho z programu schůze

Radek Bartoníček Lucie Stuchlíková Radek Bartoníček, Lucie Stuchlíková
4. 5. 2016 12:07
I když většina poslanců v úterý hlasovala pro návrh Úsvitu, aby se do programu schůze Sněmovny dostal bod s názvem Referendum o vystoupení z Evropské unie, ve středu dopoledne už bylo všechno jinak. Poslanci tentokrát hlasováním rozhodli, že bod z programu vyřadí a vůbec se jím nebudou zabývat.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Sněmovna nebude hlasovat o možnosti vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Zatímco v úterý většina poslanců zvedla ruku pro to, aby tento bod v programu schůze na návrh Úsvitu byl, ve středu už většina hlasovala opačně - a to aby bylo jednání o možnosti referenda z programu vyřazeno.

"Diskuse kolem této věci vzbuzují takové vášně a nepochopení, že si dovoluji sáhnout k návrhu na vyřazení tohoto nesmyslného bodu vůbec z programu jednání," navrhl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. V následném hlasování tento návrh podpořilo ze 168 přítomných poslanců 93, což ke schválení stačilo.

Z ČSSD bylo pro 31 poslanců, sedm se zdrželo a sedm dalších bylo proti, z hnutí ANO hlasovalo pro 31 poslanců, jeden byl proti a pět se zdrželo, u KDU-ČSL zvedlo ruku pro deset poslanců, jeden se zdržel, v TOP 09 podpořilo Miholu všech 20 přítomných zákonodárců. Naopak proti hlasovalo 29 komunistů, jeden se zdržel, u ODS hlasovalo proti všech 12 přítomných poslanců ODS.

Je nesmysl vystupovat z EU, prohlásil Faltýnek

Poslanci, kteří v úterý hlasovali pro návrh Úsvitu, ve středu vysvětlovali, že jejich úterní souhlasné stanovisko bylo veřejností špatně pochopeno, protože podle svých slov jsou příznivci členství v EU a pouze chtěli vyhovět opozičnímu Úsvitu, aby se jeho bod dostal do programu.

"My jsme se původně na politickém grémiu dohodli, že v rámci opozičního okénka ve Sněmovně si dá každá strana jeden až dva body, které chtějí projednat. Úsvit si dal návrh na projednávání referenda a my jsme podle této dohody hlasovali," vysvětloval ve středu ráno předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že on i celé ANO jsou jasnými zastánci členství v EU a žádné referendum nepodporují. "Pro zařazení jsme tedy hlasovali, ale v prvním čtení bychom byli samozřejmě pro zamítnutí návrhu. Je přece nesmysl, abychom vystupovali z EU," dodal Faltýnek.    

Na dotaz Aktuálně.cz, zda se grémium nemohlo dohodnout na podpoře méně "třaskavého" bodu, reagoval tak, že Úsvit bod o referendu označil za svou prioritu. "Úsvit řekl, že to je jejich priorita, my jsme řekli dobře a férově jsme dohodu dodrželi," podotkl šéf klubu ANO.

Stejně tak reagovala i většina poslanců, kteří v úterý zařazení referenda podpořili, bylo jich 85 ze 169. Hlasováním prý chtěli ctít dohodu předsedů klubů z grémia. Sami členství České republiky v Evropské unii podporují.

Vstřícnost nebyla na místě, zaznělo v anketě Aktuálně.cz

Redakce Aktuálně.cz ve středu ráno oslovila všechny poslance, kteří hlasovali v úterý pro zařazení bodu, s výjimkou komunistů. Většina z nich uvedla, že hlasovali podle dohody grémia, ale jinak jsou pro členství v Evropské unii.

"Rozhodně jsem pro setrvání v EU. Odchod by poškodil Českou republiku, protože by nás tento odchod vedl do izolace. To však neznamená, že nemám výhrady k fungování struktur a byrokracie EU. Jejich naprostá impotence a neschopnost v racionálním řešení migrace je jedním z příkladů. Takže diskuse, týkající se reforem a změn ve fungování a směřování EU je naprosto legitimní," sdělil poslanec ČSSD Richard Dolejš, který po úterním souhlasu zařazení bodu hlasoval ve středu pro jeho vyřazení z programu.

"Vzhledem k tomu, že poslanci Úsvitu naši vstřícnost zneužili a dávali jí jiný význam, než ve skutečnosti měl, tak jsem hlasoval pro vyřazení. Vstřícnost opozici nebyl v tomto případě šťastná a na místě," vysvětlil Dolejš. 

Podobně se vyjádřil další poslanci, například Miloš Babič, Milan Brázdil, Martina Berdychová či Martin Kolovratník (všichni ANO), který podle svých slov ctil dohodu grémia. "Jsem ale jednoznačně proti odchodu z EU, Česká republika je součástí Evropy, odchod by byl nesmysl. Při projednávání tohoto bodu se ukázalo, jak je návrh Úsvitu zcestný," míní Kolovratník. "Hlasoval jsem v úterý pro zařazení, aby byl bod projednán a hlasováním hozen do smetiště. Jsem pro zůstání v EU!" napsal Brázdil.

Část poslanců ale trvalo na tom, že opoziční návrhy by se měly projednávat a vyřazení bodu nepodpořili ani ve středu. "Je třeba projednávat všechny návrhy zákonů, včetně opozičních," vysvětloval Aktuálně.cz například poslanec ČSSD Jaromír Tejc. Stejně se zachovali i všichni poslanci ODS, kteří argumentovali, že opoziční návrhy by se měly dostat do programu, aby se o nich hlasovalo.

"Je správné, aby každý návrh předložený Sněmovně byl rozhodnut hlasováním, ne odsouváním! Proto podporujeme zařazení bodů, i když je chceme zamítnout," tvrdí Marek Benda z ODS, z jehož slov vyplývá, že novináři hlasování o zařazení bodu mylně pochopili jako souhlas s referendem. "Připadá mi to jako typická ukázka hlouposti novinových titulků, nemohu si pomoci," postěžoval si.  

Někteří poslanci se ale přímé odpovědi na svůj postoj ke členství EU vyhnuli. "Opozice má ve slušné demokracii právo, aby Sněmovna o jejich návrzích jednala. To vůbec nesouvisí s mým vztahem k EU," uvedl například poslanec ČSSD Stanislav Huml. "Hlasoval jsem pro zařazení, protože Sněmovna je místo, kde se projednávají společenská témata. A toto je téma, které společnost v kontextu událostí diskutuje," přidal se jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna, který rovněž vztah k EU nepřiblížil.

 

Právě se děje

Další zprávy