Referendum nic neřeší. Zastavit restituce už nelze

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
22. 8. 2013 20:15
Zákon byl již schválen, smlouvy mezi státem a církvemi podepsány.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Komunisté si jako jeden z hlavních taháků předvolební kampaně zvolili všeobecné referendum o církevních restitucích, které má být prvním krokem k jejich zrušení. Tento plán ale není tak snadný, jak jej v čase kampaně strana prezentuje.

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely se proces vydávání nemovitého majetku a finančního vypořádávání s církvemi v tuto chvíli prakticky nedá zastavit. A připojuje se k němu i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Zákon je schválen, smlouvy mezi státem a církvemi jsou podepsány," říká a označuje slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa za komunistický populismus.

"Připadá mi to spíš jako politický krok, který by neměl mít bezprostřední právní důsledky na restituční proces. Referendem u nás nemění zákony," doplňuje jej Kysela a dodává: "Referendum je spíše pokyn pro zákonodárce, aby něco udělali. V případě, že se zákonodárce rozhodne, že se zákonem něco dělat chce, nepotřebuje k tomu pokyn z referenda."

Proti plánu komunistů se ostře ohradil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který restituce s církvemi vyjednával.

"Pokládám to za velké zpochybňování a znejišťování právních jistot a klasický komunistický populismus. Příslušný zákon prošel řádným procesem, byl schválen, podání u Ústavního soudu bylo neúspěšné a na základě tohoto zákona jsou podepsány smlouvy mezi státem a církvemi a na jejich zrušení je vždy potřeba i druhá strana," komentoval v České televizi záměr KSČM.

Církve by u soudu vyhrály

Možným řešením by podle Kysely mohla být změna zákona pomocí novely. Připouští také, že zákon by bylo možné zrušit. Takové jednání ale považuje za kontraproduktivní.

"Otázka je, čemu by to pomohlo. Vydávání nemovitostí je již v běhu a finanční vyrovnání je předmětem smluv mezi státem a církvemi. Zrušení zákona ještě neznamená, že by se automaticky rušily tyto smlouvy. Pokud by je chtěl stát vypovědět, budou se s ním církve soudit u obecních soudů, s tím, že by měly poměrně velkou šanci na úspěch, a to i u soudů vyšší instance," sdělil Kysela.

Církve by se navíc mohly bránit až u Štrasburského soudu, kde by měly velkou šanci na úspěch. Restituce by se tak České republice mohly nakonec velmi prodražit.

14 tisíc žádostí, žádné vydání

Pozemkový fond zatím eviduje 14 tisíc žádostí o vydání církevního majetku.

"Každou položku projednáváme samostatně, takže nelze všeobecně říct, jak dlouho vyřízení žádostí trvá. Časová lhůta stanovená zákonem je 6 měsíců," řekla mluvčí fondu Petra Horáková.

Pozemkový fond přitom podle údajů na webu zatím nic nevydal.

 

Právě se děje

Další zprávy