Řečněte si do konce ledna, vzkázala vláda opozici. Pak evidenci tržeb schválíme i přes obstrukce

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 8. 1. 2016 14:02
Poslanci vládní koalice hodlají elektronickou evidenci tržeb, kterou ve Sněmovně blokuje pravicová opozice, prosadit do konce ledna. Sporný zákon s největší pravděpodobností prosadí tak, že silou ukončí debatu. A to i přes to, že jim pak hrozí popotahování s Ústavním soudem.
Foto: Mikuláš Klang

Praha - Elektronickou evidenci tržeb prosadíme do konce ledna tak, aby mohla platit ještě letos, slíbili v pátek poslanci vládní koalice. Obstruující opozici nechají předkládat její argumenty jen do konce měsíce, pak zřejmě zákon protlačí silou.

Ministr financí Andrej Babiš se jeden ze svých klíčových zákonů pro boj s daňovými úniky snaží neúspěšně schválit už několik měsíců. V pátek se Sněmovna nad zákonem sešla již poněkolikáté - a pravicoví poslanci opět celý den jednání blokovali.

"Chceme, aby zákon prošel do konce ledna. Předpokládám, že ještě dvakrát nebo třikrát jsme schopni opozici vytvořit prostor pro debatu, než přistoupíme k závěrečnému hlasování," uvedl šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Zástupci vládních stran nechtěli dopředu prozradit, jak utnou dlouhotrvající opoziční obstrukce. S největší pravděpodobností si ale na konci ledna odhlasují konec debaty silou. Tento nástroj už kvůli evidenci tržeb jednou použili a opozice si kvůli tomu stěžuje u Ústavního soudu.

Předseda ODS Petr Fiala avizoval, že je připraven se na ústavní soudce obrátit znovu. "Pokud chtějí omezovat práva menšiny a zneužívat jednací řád, nic jiného nám nezbývá," uvedl Fiala.

Není to obstrukce, ale destrukce

Koalice se chce podle všeho hájit tím, že dá opozici dostatečný prostor pro vyjádření jejích námitek - už nyní se zákon projednával 25 hodin čistého času.

"Pokud tvrdí, že chtějí zákon blokovat až do konce volebního období, není to obstrukce, ale destrukce. Budeme postupovat tak, aby případné podání k Ústavnímu soudu nebylo úspěšné," uvedl předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák.

Páteční jednání zahájil hodinovým proslovem ministr financí Andrej Babiš, který se snažil vyvrátit některé argumenty opozice. Jeho největší oponent, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, na schůzi chyběl. Na rozdíl od předchozích schůzí se debata tentokrát nesla ve věcném duchu - žádný z opozičních poslanců neřečnil hodiny, všichni stručně představili své výhrady.

Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík dokonce ocenil ministra financí, že zodpověděl řadu dotazů opozičních poslanců. "Pan ministr Babiš skutečně odpověděl na tři z mých asi dvaceti námitek, a tím jasně ukázal, že demokratická diskuse v Parlamentu má smysl," uvedl Gazdík.

Znovu se poslanci nad evidencí tržeb sejdou za 14 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy