Recepty politiků: Tak zatočí s krizí,když vyhrají volby

Petr Holub
19. 1. 2010 6:00
Exkluzivní anketa : Dvě strany dnes oznámí, co udělají proti krizi. Aktuálně.cz to řeklo i dalších šest stran

Praha - Několik měsíců před hlasováním prozradilo osm favoritů letošních sněmovních voleb své nápady, jak se postavit potížím hospodářské krize.

Na začátku kampaně oslovil online deník Aktuálně.cz v rozsáhlém exkluzivním průzkumu osm politických stran, které v posledních průzkumech prokázaly byť teoretickou šanci dostat se do sněmovny.

Straničtí experti měli vysvětlit, jak zachránit státní rozpočet, úspěšně bojovat s nezaměstnaností a zajistit firmám snadnější cestu k úvěrům.

Výsledky si můžete projít v přehledné grafice, další pokračování článku pak odpovědi shrnuje.

Propouštěním za nová místa

Pravice v čele s ODS a TOP 09 nabízejí liberální recept, který má nejblíže ke strategii americké vlády.

Američané připustili vysoký růst nezaměstnanosti, která se od počátku krize zvýšila na dvojnásobek. Firmy díky propouštění získaly dostatek volného kapitálu, který investovaly do nové výroby lépe odpovídající poptávce. Nezaměstnanost začala už v prosinci klesat a vrátila se na úroveň deseti procent.

"Jednou z cest je motivovat nezaměstnané k vlastnímu podnikání. Konkrétním nástrojem jsou například výhodnější úvěry pro nové inovativní firmy nebo snížení byrokracie při zakládání firmy tak, aby to trvalo pouze dva dny," naznačuje plán pro novou prosperitu mluvčí ODS Martin Kupka.

Stejným jazykem hovoří expert TOP 09 Jaromír Drábek: "Nepomůže umělé vytváření pracovních míst, ať už v rozpočtové, či ve výrobní sféře. Ke snížení nezaměstnanosti může stát přispět zejména zrušením zbytečných administrativních povinností pro zaměstnavatele."

Snížením povinností pro zaměstnavatele míní obě strany také nižší náklady na propuštění pracovníků. Když jim firmy nebudou muset dávat pět měsíčních platů jako dosud, budou je ochotněji přijímat, až se obnoví výroba.

Nepřímý vzkaz bankám

Na rozdíl od Američanů to budou mít čeští podnikatelé těžší při shánění úvěrů. Americká vláda pomohla komerčním bankám stamiliardovými injekcemi a teď očekává, že se k penězům dostanou i podniky.

V Česku půjčují banky firmám méně než před rokem, pravicový stát jim v tom výrazně nepomůže.

"Nutit banky k něčemu je vždy rizikové. Daleko lepší je vytvořit podmínky pro banky tak, aby se nebály obnovit úvěrové linky," doporučuje za ODS opatrnost Kupka. Stát podle něho například může zklidnit banky tím, že dá do pořádku svůj rozpočet.

Nepřímou cestu doporučuje i Drábek: "Stát může nastavením vhodného ekonomického prostředí zlepšit celkovou úroveň hospodářství a tím i bonitu jednotlivých firem, což přispěje ke zlepšení podmínek poskytování úvěrů firmám."

Omezená záchrana práce

Levicové recepty se inspirují hned za českou hranicí.

Německá vláda rozjela v minulém roce podporu podniků, které neměly práci pro své zaměstnance. Stát jim dodnes doplácí mzdy a loni dotoval nákupy výrobků německých fabrik legendárním šrotovným. Vláda Angely Merkelové tak udržela nezaměstnanost na předkrizové úrovni devíti procent a firmy mají dostatek zaměstnanců, kteří začnou vyrábět v okamžiku, kdy se obnoví poptávka.

Ekonomický expert ČSSD, europoslanec Jiří Havel.
Ekonomický expert ČSSD, europoslanec Jiří Havel. | Foto: Ondřej Besperát

Proto ČSSD, komunisté a Strana práv občanů-Zemanovci nabízejí vládní podporu firmám, které nebudou propouštět. Při vědomí možností státního rozpočtu jsou opatrnější než Němci: "Stát může nabídnout financování vzdělávání pro podniky a iniciovat zakázky s vysokým podílem práce," míní za ČSSD předseda klubu europoslanců Jiří Havel.

V tom se od něho neliší poslanec Jiří Dolejš z KSČM: "Tvrdost trhu práce mohou zmírnit subvence na pracovní místo pro absolventy škol a handicapované. Stát může zvětšit kapacitu veřejných prací a rekvalifikací."

Nová chuť k investicím

Bez obav o peníze slibuje SPO Miloše Zemana.

"Stát by měl podporovat rozsáhlé stavby v oblasti energetiky, dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí, i investice do dostupného bydlení a služeb," uvedl mluvčí Eduard Zeman.

Nová levicová strana však není při svém plánu státních investic naprostou výjimkou. Investice v energetice doporučuje také ČSSD, výdaje na dopravní stavby a dálnice jsou evergreenem všech stranických programů. Strany jen žádají, aby se peníze utrácely efektivně.

Stejně jako kolegové z pravice jsou i levicoví experti opatrnější při slibech, že firmám pomohou s úvěry. Prakticky jen potvrzují, že i nadále bude možné získat úvěry s pomocí Českomoravské rozvojové a záruční banky, sociální demokraté chtějí podpořit rozvoj firem z evropských fondů. Na evropské projekty se totiž banky nebojí půjčovat.

Střed proti korupci

Svou pozici v prostoru mezi ODS a ČSSD potvrdili zelení a lidovci. KDU-ČSL na jedné straně připouští "zlepšení flexibility pracovních sil", tedy snadnější propouštění, na druhé straně slibuje státní podporu úvěrů pro malé firmy a vyšší dotace na stavbu bytů.

Také zelení doporučuji "větší pružnost pro zaměstnance" a snížení byrokracie, stát ale nezapomene ani vytvořit 70 tisíc nových míst v ekologických odvětvích.

Do centra se zařadila i nová strana Radka Johna Věci veřejné. Doporučuje omezit zbytečnou byrokracii a přitom podpořit firmy evropskými dotacemi.

Lidovci a zelení se potkávají s Věcmi veřejnými ještě v jednom doporučení. Ekonomice podle nich výrazně pomůže, pokud stát přece jen začne bojovat s korupcí.

Lidovci stejně jako levicové strany slibují pomoc záruční banky. Podle zelených a Johnovy strany nemá stát v bankovním sektoru vůbec zasahovat. "Je třeba být obezřetný," varuje Liškova strana. "Stát nemá nástroj, jak chování bank změnit," míní ekonom Věcí veřejných Kamil Jankovský.

Peníze nejsou

Recepty pravice a levice se liší od amerického, respektive německého vzoru v jednom důležitém ohledu.

S výjimkou zemanovců straničtí experti připouštějí, že český stát nemá tolik peněz, aby mohl v druhém krizovém roce ekonomice výrazně pomáhat.

Strany chtějí kromě toho využívat evropské dotace (ČSSD, Věci veřejné) a podporovat export (KDU-ČSL, KSČM, TOP09).

V tomto směru ovšem budou jen pokračovat v aktivitách dosavadních vlád.

 

Právě se děje

Další zprávy