Rebelové zůstávají v ODS. Místní buňky je nevyloučily

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
22. 9. 2008 20:42
Tlustý a Morava musí jít, zopakovala výkonná rada
Poslanci Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec
Poslanci Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

Rakovník/Česká Lípa - Tresty za rebelie, slovy Mirka Topolánka "podrazy", nebudou. V pondělí večer nejprve rakovnická pobočka ODS a pár minut po ní českolipská pobočka podržely své členy.

Vlastimil Tlustý i Juraj Raninec, kteří v minulém týdnu opustili klub ODS, zůstávají členy strany. Místní buňky ODS ale oba zavázaly, aby dodržovali program strany.

Tlustého podpořila drtivá většina

Vyloučit Tlustého chtělo po rakovnických grémium ODS. Po takzvané aféře Morava, v níž se Tlustý mimo jiné nabízel reportérům televize Nova, že jim sežene "kompro" na premiéra Mirka Topolánka, žádali vrcholní představitelé strany Tlustého hlavu.

Avšak 24 z 29 přítomných členů místní organizace bylo proti, 5 se zdrželo hlasování.

Místní sněm v usnesení vyzval vedení ODS, aby důvěryhodně a důsledně objasnilo aféru s exposlancem Janem Moravou. Zároveň zavázalo Tlustého, aby ve sněmovně prosazoval program ODS v rámci možností koaliční dohody a v případě hlasování o důvěře podpořil vládu Mirka Topolánka.

Na druhé straně sněm Tlustého také vyzval, aby přijal politickou odpovědnost a ukončil své členství v ODS v případě, že se potvrdí domněnky o jeho případných nekalých či protizákonných praktikách.

Starosta Rakovníka a předseda zdejší ODS Zdeněk Nejdl zároveň vyzval ke vzniku vyšetřovací komise, která podle něj ale nutně nemusí vzniknout na parlamentní půdě, jak navrhuje opoziční ČSSD. Nejdl by rád zřídil například vnitrostranickou komisi.

Tlustý jednání své domovské organizace nechtěl příliš hodnotit. "Považuji za důležité, že návrh na mé vyloučení nebyl přijat," reagoval na jednání sám poslanec Tlustý.

A výzvy k dodržování programu a podpoře vlády komentoval slovy, že to "vždy respektoval a respektuje".

Raninec slibuje podporu

Kromě rakovnické ODS se sešla i oblastní rada v České Lípě. Na programu bylo projednání odchodu Juraje Ranince z poslaneckého klubu nejsilnější vládní strany. Klub opustil v minulém týdnu. O dva dny později jej následoval také Jan Schwippel.

I Ranince nejbližší spolustraníci podrželi.

"Oblastní rada ODS Česká Lípa bere na vědomí prohlášení Juraje Ranince, že po vyšetření kauzy Morava je připraven se vrátit do Poslaneckého klubu," zní usnesení rady, které předsedá hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

Rada zavázala Ranince, aby po podzimních senátních a krajských volbách, až ČSSD vyvolá již slíbené hlasování o nedůvěře ve vládu, kabinet Mirka Topolánka podpořil. "Oblastní rada ODS Česká Lípa vyzývá poslance Juraje Ranince k podpoře vlády a politiky ODS," stojí v dokumentu.

Raninec nyní požaduje schůzku s šéfem klubu Tluchořem. Chce s ním probrat jeho další působení mimo klub. Poslanec deklaroval, že nechce hlasovat proti trojkoaličnímu návrhu a i nadále chce vládu a její koaliční plány podporovat.

ODS: "Podrazáci" z kola ven

Zatímco mateřské organizace obou poslanců rozhodovaly o jejich osudu, zasedala v Praze Výkonná rada ODS. Ta konstatovala, že Tlustý má odejít ze sněmovny. Společně s Moravou se mají vzdát členství v ODS. Tlustý však obojí odmítá.

Výkonná rada ale může pouze konstatovat, jinou páku nemá. "I kdyby se jednalo o vraha, tak vedení ODS nemá šanci ukončit mu členství," řekl po zasedání místopředseda strany Ivan Langer.

On a premiér Mirek Topolánek nicméně připustili, že jedinou možností je změna stanov.

"Jestli někdo připraví alternativy, tak to bude Sekce stanov, my (Výkonná rada) řešení nenabízíme," uvedl premiér. Změnu stanov by podle Topolánka mohla ODS zvládnout ještě do prosincového sjezdu.

 

Právě se děje

Další zprávy