Rebelové z ODS zvažují kvůli Lisabonu ústavní stížnost

Eva Benešová
17. 2. 2009 13:35
Sněmovna bude o smlouvě rozhodovat už dnes večer
Poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel v kuloárech sněmovny.
Poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel v kuloárech sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sněmovna má večer znovu projednávat ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Zda bude schválena, není jisté. Podporuje ji opoziční ČSSD i část koaličních poslanců, v dolní komoře parlamentu má však i řadu odpůrců.

Rebelující poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel (oba ODS) se navíc pokusí jednání o reformním dokumentu EU oddálit. Zvažují dokonce, že se obrátí na Ústavní soud.

Strategie s Bobošíkovou

Ještě před jednáním se sešli se zarytou odpůrkyní Lisabonu - europoslankyní Janou Bobošíkovou. "Ladili jsme argumenty pro oddálení projednávání. Pokusíme se jednání přerušit nejméně o půl roku. Zatím pro to sháníme hlasy," vysvětlil Raninec.

Jako hlavní důvod k přerušení uvedl, že by se mělo se schvalováním počkat na konec českého předsednictví EU. "Irové zatím také ještě nerozhodli. Není kam spěchat," poukázal na fakt, že Irové loni dokument v referendu odmítli, ale připravuje se nové.

Podle Schwippela by se také mělo počkat na rozhodnutí německého Ústavního soudu, které bude nejdříve za několik měsíců. "Bude možná důležitější než rozhodnutí českého," tvrdí.

Raninec nevyloučil, že by část poslanců předala Lisabonskou smlouvu opět k posouzení Ústavnímu soudu. Už loni tak učinili senátoři, ale soud konstatoval, že dokument neodporuje české Ústavě. "Zvažujeme všechny možnosti, které oddálí rozhodnutí," zdůraznil Raninec. 

Hlasy zatím podle svých slov zajištěny nemá, chce ale jednat se všemi poslanci. Proti Lisabonské smlouvě vystupují především komunisté a část poslanců ODS.

Tluchoř: Musela by souhlasit celá komora

Podle Petra Tluchoře ovšem takovéto podání k Ústavnímu soudu není možné. „Musela by to udělat celá komora, jako tomu bylo například u Senátu. Skupinka poslanců to může předat až poté, co to bude schváleno," řekl šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Klub ODS se shodl, že poslanci budou mít při hlasování o druhé euroústavě volnou ruku. „Rozhodli jsme se pro volné hlasování. Já se domnívám, že Lisabonská smlouva projde," uvedl šéf ústavně-právního výboru Marek Benda.

K přijetí dokumentu je třeba nejméně 120 hlasů. Jednoznačně pro je sociální demokracie, zelení a lidovci.

Proti přijetí dokumentu přišla do Poslanecké sněmovny protestovat i europoslankyně Jana Bobošíková. „Mám transparent a budu s ním protestovat v kuloárech. Zastavím se s ním i na jednání zahraničního výboru," řekla Bobošíková.

O ratifikaci dokumentu musí rozhodnout i Senát, ten se k jednání vrátí v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy