Rebelové z ODS opouštějí sněmovnu, DPH může stoupnout

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
6. 11. 2012 22:01
Tluchoř, Fuksa a Šnajdr končí, Florián a Úlehla daně podpoří, DPH bude 21 a 15 procent
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trojice rebelujících poslanců Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složí ve středu svůj poslanecký mandát.

Novinářům to v předvečer jednání o daňovém balíčku ve sněmovně řekl Petr Tluchoř.

"Nedohodli jsme se na žádném kompromisu a kongres nás zavázal hlasovat pro podporu balíčku. Všichni nadále zůstáváme členy ODS. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla budou pro balíček hlasovat a Radim Fiala se rozhodl zdržet hlasování," řekl Tluchoř.

"Bohužel nebyl nalezen kompromis s našimi kolegy, kteří nesouhlasí s podobou daňového balíčku. Obě rozhodnutí - hlasovat pro balíček nebo nehlasovat a vzdát se mandátu - považuji za politicky poctivá a lidsky důstojná," okomentoval rozhodnutí rebelů Nečas.

"Moje ústavní odpovědnost mi neumožňuje hlasovat pro zvýšení daní, které poškodí nejen ekonomiku České republiky, ale i její občany. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo vyjednat přijatelný kompromis, jsem se rozhodl pro vládní návrh nehlasovat. Hlasování se zdržím," napsal později ve svém prohlášení Radim Fiala, který minulý týden ze strany vystoupil.

Daňový Balíček by tedy měl projít bez dalších problémů - vláda tak znovu získá důvěru a přežije i tuto krizi. Premiér Nečas už oznámil, že DPH se od ledna zvýší na 21 a 15 procent. Zároveň se zvýší zdanění osob s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně nebo se omezí paušály pro živnostníky.

Znamená to také, že se vláda může víceméně vrátit k návrhu rozpočtu, který už stáhla ze sněmovny kvůli neochotě rebelujících poslanců nezvednout ruku pro daňové změny. Nebude ale úplně totožný s předchozím návrhem.

"Mezitím se změnila makroekonomická situace," prohlásil v úterý vpodvečer premiér Petr Nečas s poukazem na změněný výhled o stavu ekonomiky a dodal: "Ale bude velmi blízký verzi, kterou vláda už jednou schválila."

Vláda tak nemusí uspořit zhruba 20, ale jen asi 4 miliardy korun. O rozpočtu na příští rok má vláda jednat opět ve středu.

Máme dost hlasů, ujistila se koalice

Na nočním jednání koaličních špiček, které se konalo po oznámení rezignace tří rebelů, se pak politici ujistili, že mají pro středeční hlasování o daních dost hlasů.

"Pan premiér nás informoval, že ODS dodrží závazek a schválí daňový balíček v původní verzi," řekl Aktuálně.cz člen K9 a předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Zároveň jsme se ujistili, že máme dost hlasů i na přehlasování zákonů, které vetoval prezident nebo Senát," dodal.

Třetí odsouzený ve sněmovně?

Místo tří končících poslanců by měli nastoupit jejich náhradníci, kterými jsou bývalý poslanec Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek.

Poslední zmiňovaný tak zároveň rozšíří počet nepravomocně odsouzených poslanců ve sněmovně. V květnu totiž soud uložil bývalému kolínskému místostarostovi Pekárkovi šestiletý trest za žádost o milionový úplatek.

"Pro nás je to nová informace, nechceme to bagatelizovat, budeme o tom jednat," řekl k tomu Nečas.

Pokud Pekárek nenastoupí, je dalším na řadě Adolf Beznoska.

"Jsem připraven nastoupit, kdykoliv bude potřeba. Ale teď budu čekat, jak to dopadne, jsem až čtvrtý náhradník," řekl pro Aktuálně.cz Beznoska.

"Doufám, že mandát složí, pro ODS by to bylo jen dobře," dodává Beznoska.

Spor o DPH

Přibližně na začátku září se kolem sporu o daňový balíček (který byl předtím pracně koaličně dojednán) vykrystalizovala skupina "rebelujících" poslanců odmítajících zejména zvýšení DPH o jeden procentní bod a takzvanou "milionářskou" daň - tedy progresivní zdanění osob s příjmy nad sto tisíc.

Mezi ně patřili kromě Tluchoře, jenž byl považován za neoficiálního lídra, ještě Jan Florián, Radim Fiala, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa.

Jelikož se koalice bez jejich hlasů neobešla, následovalo ustanovení pracovní komise, které se však nepodařilo kompromis mezi oběma stranami dojednat.

Vše vyvrcholilo na kongresu ODS v Brně, kde se "rebelové" naposledy pokusili získat na svou stranu ostatní spolustraníky - Ivan Fuksa dokonce v sobotu večer napřímo vyzval Petra Nečase v souboji o post předsedy strany - avšak neúspěšně.

Jednání potom pokračovala, ale bez výsledku.

 

Právě se děje

Další zprávy