Rebelové z ODS budou kandidovat za Libertas.cz

Kateřina Eliášová
31. 3. 2009 19:00
Tlustý, Schwippel na kandidátce europoslance Železného
Položili vládu, loučí se s ODS
Položili vládu, loučí se s ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, kteří minulý týden pomohli potopit vládu a kteří mají blízko k prezidentu Klausovi, se rozhodli kandidovat ve volbách do evropského parlamentu za stranu Libertas.cz.

Vlastimil Tlustý dnes svou kandidaturu nejprve potvrdil deníku Právo, poté Aktuálně.cz řekl, že ve čtvrtek se on společně s Janem Schwippelem chystá oznámit svou kandidaturu na tiskové konferenci. 

Schwippel kandidaturu potvrdil po zasedání berounské buňky ODS, která dnes jednala o jeho ze případném vyloučení ze strany.

"Chci, aby byla rozšířena nabídla pro pravicové voliče, aby měli možnost volit pravicovou stranu, nesouhlasím s Lisabonskou smlouvou," vysvětlil Schwippel důvody své kandidatury.

Oblastní rada v Berouně jej ovšem upozornila na to, že jeho kandidatura může být v rozporu se stanovami ODS. "Řekli mi, že bych měl ODS opustit sám," řekl Aktuálně.cz Schwippel. "Zvážím to," doplnil.

Stanovy s eurovolbami nepočítají

Podle zjištění Aktuálně.cz ale stanovy ODS vůbec neřeší situaci, pokud se člen ODS rozhodne kandidovat za jiný subjekt v eurovolbách.

"Členství ve straně zaniká ... kandidaturou v parlamentních či krajských volbách za jiný volební subjekt nebo kandidaturou v komunálních volbách za jiný volební subjekt bez souhlasu orgánu strany, v jehož pravomoci je kandidaturu schválit," stojí ve stanovách ODS.

Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu letos předložilo 33 politických seskupení. Jejich počet je o dvě vyšší než před pěti lety. 

Libertas.cz je uskupení, které v Česku registroval europslanec Vladimír Železný. Hlásí se k platformě, kterou prosazuje známý irský euroskeptik, podnikaltel Declan Ganley.

Tlustý a Schwippel nyní jednají o své budoucnosti v ODS. Výkonná rada ODS vyzvala jejich domácí organizace, aby oba poslance ze strany vyloučily.

Tlustý tomu předešel oznámením, že sám pozastavuje členství. O Schwippelovi dnes jednala berounská buňka ODS.

"Pokud jde o vylučování ze strany, nezdálo se mi, že by tam převládl názor, že bych měl být vyloučen," uvedl Schwippel.

 

Právě se děje

Další zprávy