Rebelie u komunistů. Političtí zelenáči chtějí větší vliv

Martina Machová Martina Machová
16. 8. 2015 9:14
Poslaneckým nováčkům vadí, že k veřejnosti hovoří jen vybraná skupina straníků a zbylí politici nemají možnost se projevit a otrkat před kamerami. Volají navíc i po změně stranického vedení.
Vojtěch Filip na volebním štábu KSČM
Vojtěch Filip na volebním štábu KSČM | Foto: Reuters

Praha – V klubu komunistických poslanců doutná nespokojenost. Zejména služebně mladším politikům vadí, že léta zajetý systém nerespektuje jejich ambice a ani neodpovídá představám, jak by se měli komunisté ve Sněmovně chovat.

Vadí jim například, že za komunisty hovoří k veřejnosti jen vybraná skupina straníků a zbylí politici, byť jsou třeba odbornými garanty témat ve straně, nemají možnost se projevit, otrkat se před kamerami a pořádně se naučit politické "řemeslo".

I proto chtějí nespokojenci podle informací Aktuálně.cz změny, které by mohly přijít již před zahájením podzimního jednání Sněmovny.

"V rámci poloviny volebního období by změny provedeny být mohly,“ říká sněmovní nováček a poslanec z Královéhradeckého kraje Zdeněk Ondráček, který se svými názory netají ani na klubu.

Jeho kolega z Karlovarska a rovněž poslanecký zelenáč Jaroslav Borka potvrdil, že jednání se chystá už na podzim. "Tam asi dojde k diskusi,“ uvedl.

Aby nováčci získali zkušenosti

Ondráček hovoří například o změnách ve sněmovních výborech. Poslance KSČM by rád přerozdělil podle odbornosti a ne podle zásluh. Současně by chtěl přeobsadit pozice ve vedení frakce tak, aby v něm dostali slovo právě i sněmovní nováčci.

Borka pak chce „přepřáhnout“ proto, aby se služebně mladší naučili frakci řídit. "Mladí se musí zapracovat, aby měli na co navazovat. Musíme si vychovat nové lídry," argumentuje.

Podle Borky by šanci mohl dostat třeba kolega Ondráček nebo dvě talentované ženy - ústecká poslankyně Hana Aulická Jírovcová nebo její jihočeská kolegyně Alena Nohavová.

Sám ambice na vedení klubu nemá, je mu 63 let. Jen pro připomenutí: Jaroslav Borka patří k prvním komunistickým politikům, kteří usedli po volbách v roce 2008 ve vedení krajů. Konkrétně jako náměstek hejtmana.

Co do věku, není žádným zajícem ani Zdeněk Ondráček. V šestačtyřiceti letech ale touhu šéfovat ještě má. Na přímou otázku, zda by nabídku kandidovat do vedení frakce kývl, uvedl: "Kdybych byl osloven, místopředsedu klubu bych přijal."

S obuškem na studenty

Ondráček má ovšem jednu zásadní slabinu - minulost. V lednu 1989 zasahoval jako příslušník pohotovostního pluku komunistického SNB v Praze při studentských nepokojích během Palachova týdne. A tenhle škraloup z minulosti vnímají jako překážku ve stranickém růstu i Ondráčkovi příznivci. 

V současnosti vede komunistický klub sněmovní matador Pavel Kováčik, který letos kroutí ve Sněmovně devatenáctý rok. Zvolen byl v roce 1996 a od roku 2002 je opakovaně volen i do čela sněmovní frakce. V roce 2002 se totiž jeho předchůdce Vojtěch Filip stal místopředsedou Sněmovny a komunisté nechtěli kumulovat funkce.

Na pozicích místopředsedů pak Kováčikovi sekundují Alexandr Černý a Miroslava Vostrá, kteří usedli do poslaneckých lavic v roce 2002. Tento tým řídí komunisty od roku 2010. Černý s Vostrou byli ve vedení frakce již v roce 2006, tehdy ale měli komunisté místopředsedy čtyři.

Černý pak ve vedení klubu působí již od svého prvního zvolení poslancem.

Přestože někteří poslanci hovoří o diskusi o změnách v klubu otevřeně, podle jejich šéfa se uvnitř frakce nic neděje. "To mne překvapujete, já nic takového necítím," reagoval Pavel Kováčik na dotaz Aktuálně.cz, zda cítí napětí mezi "starými" a "novými" poslanci.

"Pokud bude požadavek, tak se s tím klub nějakým způsobem vypořádá. Ale volba vedení klubu je otázkou počátku volebního období," dodává Kováčik, podle kterého není u komunistů běžné ani to, aby měnili své zástupce ve sněmovních výborech.

"Holt se někdo musí přeučit na jinou odbornost, bylo to již mnohokrát. Nás voliči nevolí podle toho, že potřebujeme tři učitele, pět právníků a dva policisty," tvrdí.

Nepsané personální pravidlo KSČM pak zní, že první volební období má nováček na zvykání a zkušení poslanci pozorují, jak se v něm projeví. Podle toho se uvažuje, jak jej dál využít. A pak je možná i změna odbornosti.

Hra o Filipa

Aktuální dění u komunistů má navíc širší souvislosti. KSČM se připravuje na sjezd, který se bude konat příští rok na jaře. 

A jak online deník Aktuálně.cz informoval, hraje se především o předsedu Vojtěcha Filipa.

Nespokojenci včetně služebně mladých vyčítají jemu i dalším členům vedení, že jsou málo radikální a tradiční levicová témata přenechávají konkurenci. A volají proto po obměně stranických kádrů.

Komunisté například přemýšlejí o tom, že by na svém příštím sjezdu vetkli do vnitrostranických pravidel novinku "třikrát a dost". Znamenalo by to, že by se jeden straník mohl ucházet o volenou funkci jen po tři volební období za sebou, pak by si musel dát pauzu a hledat uplatnění jinde. Například po poslancování by se mohl stát senátorem.

 

Právě se děje

Další zprávy