"Rebel" Florián rezignoval na své členství v ODS

Domácí Domácí
8. 8. 2013 17:11
Při hlasování o důvěře Rusnokově vládě opustil sněmovnu, strana ho plánovala vyloučit.
Jan Florián, poslanec ODS
Jan Florián, poslanec ODS | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Jan Florián, který ve středu nehlasoval proti Rusnokově vládě a připravil tak koalici o 101 hlasů, se rozhodl ukončit své členství v ODS.

Podle Floriána se ODS pod vedením Petra Nečase stala nedemokratickou stranou.

V ODS by zřejmě skončil i tak - strana jeho i druhého "rebela" Tomáše Úlehlu plánovala vyloučit. Oba už ve středu skončili v poslaneckém klubu strany.

Šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda chce navíc i přes Floriánův dobrovolný konec navrhnout jeho vyloučení. Chce navíc vyloučit i lobbistu Tomáše Hrdličku, který podle některých médií stál za změnou názoru obou poslanců.

Kvůli situaci se ve čtvrtek odpoledne sejde vedení pražské ODS. Na pátek je pak svolána výkonná rada strany, která by mohla o žádosti pražské ODS na vyloučení straníků rozhodnout.

Úlehla stranu opustit nehodlá, vyloučení by podle svých slov považoval za křivdu.

Florián: je to diktatura

"Po zralé úvaze jsem se dnes ráno rozhodl po dlouhých letech ukončit členství v Občanské demokratické straně," cituje server Novinky.cz Floriána.

Podle něj skončila éra suverénní a pravicové ODS a za Nečase v ní vypukla diktatura.

"ODS se pod vedením Petra Nečase stala nedemokratickou stranou popírající ideové názory členské základny, začala zavádět diktaturní praktiky a v mnoha případech, pokud již argumenty nestačily, také účelově kriminalizovat vlastní členy strany, úspěšné starosty, komunální politiky, zastupitele, kteří jsou nebo spíše byli krví ODS," vysvětlil.

Floriánovi vadí také přístup Svobody, který podle něj zavedl "kriminalizaci politiky a popírání názorových proudů, brutální porušování pravidel a stanov v ODS". Strana se tak poté podle něj začala absolutně rozpadat.

Báječná léta s Klausem a Topolánkem

Florián při svém odchodu také poděkoval předchozím předsedům strany. "Děkuji svým přátelům a kamarádům, které jsem měl možnost kvůli ODS poznat. Vážím si toho! Jmenovitě děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkovi za báječná léta ve staré dobré ODS," uvedl.

Úlehla ve čtvrtek prohlásil, že v ODS skončit nehodlá. "Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu," řekl k případnému vyloučení ze strany. Do jiného politického uskupení přestupovat nechce.

Odmítl také své údajné pojení s kmotry. "U mě to rozhodně nesouvisí, že by mě kontaktovali nějací kmotři, jak se dozvídám celou noc na mailech a všech serverech a SMS. Zaznamenávám, bych řekl, k mému potěšení, hodně pozitivních reakcí," řekl Úlehla.

Svůj krok, k němuž se prý rozhodl již dříve, údajně nekonzultoval s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem ani nekoordinoval s Floriánem; vedení strany o něm prý vědělo.

Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku.

Předseda občanských demokratů ve Zlínském kraji Libor Lukáš ČTK řekl, že místní sdružení ODS se bude situací zabývat v pátek. Ve straně by měl podle Lukáše Úlehla skončit.

Svoboda: skončit musí i Hrdlička

Florián a Úlehla se ve středu rozhodli neúčastnit hlasování o důvěře vládě a porušili tak sněmovní většinu 101 hlasů bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

ODS je poté proto vyloučila ze sněmovního klubu a plánovala ukončit i jejich členství ve straně. Svoboda na Floriánově vyloučení trvá i nyní a kvůli situaci se ještě ve čtvrtek sejde vedení pražské ODS.

Bývalý primátor chce navíc navrhnout vyloučení také Hrdličky, ačkoli uznává, že jeho konec bude složitější, protože narozdíl od obou poslanců neporušil stanovy. Podle Svobody však jasně svou činností poškozuje ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy