Rathův muž v EU: Bere 90 tisíc, jezdí hlavně na výstavy

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
23. 7. 2012 11:40
O budoucnosti vyslance kraje Semeráda budou jednat špičky středočeské ČSSD
Marek Semerád.
Marek Semerád. | Foto: Středočeský kraj

Brusel/Praha - Jen pár stovek metrů od epicentra Evropské unie na bruselské adrese Avenue d'Auderghem sídlí „ambasáda" Středočeského kraje.

Ale zatímco na náměstí Schuman, kde sídlí Evropská rada a Evropská komise, akčně pobíhají euroúředníci, u Středočechů to vypadá jako v neděli.

Je pár týdnů po propuknutí korupční kauzy středočeského hejtmana Davida Ratha, která kvůli machinacím s eurodotacemi dolehla až do Bruselu. Pěkný městský dům se třemi patry zeje prázdnotou.

Deník Aktuálně.cz tam hledal jednoho z nejbližších Rathových spolupracovníků, středočeského vyslance v Bruselu Marka Semeráda, který si stále drží svůj post.

Ten mu zaručuje plat 90 tisíc korun měsíčně, ale už není tak jistý jako za Ratha.

Špičky středočeské ČSSD o dalším angažmá Semeráda budou jednat v pondělí. Mimo jiné o tom, co vlastně za luxusní honorář tento starosta středočeských Cerhenic v Bruselu dělá. Smlouva mu má vypršet až koncem příštího roku.

Rathův nápad

Podle Čechů působících v Bruselu bývá Semerád k vidění málokdy. Většinu práce pro kraj v Bruselu zastane jeho zástupkyně Dana Krutinová, která v unijní metropoli pobývá nastálo.

Ta má v podstatě stejný režim jako vyslanci ostatních krajů - tedy lidé na úrovni Semeráda, kteří v Bruselu působí.

„Pana Semeráda jsem tu viděl jen párkrát, a to typově jen na slavnostních akcích, jako byla například vernisáž výstavy židovských památek v Evropském parlamentu. Tu tady s tehdejším hejtmanem Rathem otevíral osobně. Pokud řeším každodenní záležitosti, komunikuji s paní Krutinovou," uvedl jeden z Čechů, kteří se zabývá krajskými záležitostmi v Bruselu.

Jméno si logicky přál neuvést - kvůli vzájemným vztahům v Bruselu. Nicméně shoduje se i s dalšími lidmi, kteří v Bruselu působí.

Ostatně Semerád se sám netají tím, že v Bruselu netráví zdaleka tolik času jako jeho kolegové. Maximálně prý deset dní v měsíci, a to podle Rathem sepsané smlouvy.

Odmítá, že by tam byl - vedle kolegyně Krutinové  - vlastně navíc.

„Je to ku prospěchu věci, byl to nápad pana doktora Ratha. Řeším tyto aktivity z České republiky. Dám příklad, dělali jsme soutěže pro školy, a to bylo velmi praktické, že jsem byl v Čechách a mohl jsem to komunikovat tady," popsal deníku Aktulně.cz Semerád svou práci.

Peníze, letenky, auto

Má na ni však lukrativní smlouvu: jak už bylo řečeno výše 90 tisíc korun, letenky a služební auto. Do loňska měl navíc firmu, která pomáhala získávat obcím eurodotace. Vzhledem k tomu, že má ze své funkce velmi blízko ke všem potřebným informacím o fondech, mluvilo se o střetu zájmů.

Sám Semerád říká, že jeho zástupkyně Krutinová bere také výrazně méně peněz než on.

Tento „dvouhlavý" model je navíc oproti dalším českým krajským zastoupením v Bruselu výjimečný. Většinou mají kraje v EU jednoho zástupce na plný úvazek, nebo spíš ještě méně intenzivní zastoupení.

„Pardubický kraj v Bruselu zastupuje jeden stálý zaměstnanec na pozici vedoucího. V půlročních intervalech probíhají studentské stáže, které jsou hrazeny z programu EU ERASMUS," uvedla například mluvčí zmíněného kraje Magdalena Navrátilová.

Jihočeský zástupce zase pendluje mezi domovem a unií. "V Bruselu máme jen jednoho člověka. Dojíždím tam na cca 2 týdny v měsíci, jinak jsem v Čechách, takový pendlující kyvadlový úředník," uvedl Petr Soukup z oddělení vnějších vztahů a zahraniční spolupráce hejtmanství.

Například Karlovarský kraj dokonce nastálo v Bruselu nemá nikoho.

Dva zaměstnance - jednoho doma a druhého v Bruselu - má Olomoucký kraj.

Nefandili Rathovi

Rath před buštěhradským zámkem, pro jeho opravu se před hejtmanovým obviněním z korupce počítalo s evropskými dotacemi.
Rath před buštěhradským zámkem, pro jeho opravu se před hejtmanovým obviněním z korupce počítalo s evropskými dotacemi. | Foto: www.rathdavid.cz/

Semerád přišel do Bruselu po volbách v roce 2008, kdy se na všech krajských úřadech prostřídala ODS s ČSSD. Mnozí sociálně demokratičtí hejtmani ani si ponechali vyslance v Bruselu svých předchůdců, už kvůli jejich zkušenostem.

Svou práci Semerád hájí tím, že každý měsíc všem zastupitelům podává zprávu o činnosti zastoupení. "Nejvíc se povedly výstavy, které jsme měli v Bruselu. Největší ohlas měla ta o TGM a výstava židovských památek kraje," popsal Semerád své největší úspěchy ve funkci krajského ambasadora. 

„Kolegy (zástupce ostatních českých krajů v Bruselu - pozn. redakce) znám, vím, že střední Čechy nemají rádi, tak mě trošku pomlouvají. Neměli rádi ani pana doktora Ratha," stěžuje si na nepřízeň svých kolegů.

Korupci ve středních Čechách vyšetřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Pozice Semeráda je ale i velké politikum uvnitř středočeské ČSSD, která se vyrovnává s největší korupční kauzou v české novodobé historii.

Dám je k soudu

Semerád totiž patřil k frakci kolem někdejšího tandemu Rath-Dolejš a jeho pohrobci v novém vedení středočeských socialistů v Semerádově práci problém nevidí.

Navíc připomínají, že jejich spolustraník má smlouvu na dobu určitou, takže jeho současný odchod by byl komplikovaný.

„Každý měsíc nám předkládá zprávu o své činnosti. Nemám informace o tom, že by nepracoval," uvedl na dotaz Aktuálně.cz novopečený předseda středočeské ČSSD a náměstek na hejtmanství Miloš Petera.

Na argument, že i jeho kolegové z ostatních krajských zastoupení tvrdí, že do Bruselu nejezdí a vše vyřizuje jeho zástupkyně, uvedl, že tyto informace nemá, nicméně se poptá. „V pondělí o tom budu mluvit s hejtmankou," dodal.

Nová šéfka kraje Zuzana Moravčíková pak přiznává, že se budoucí angažmá Semeráda řešit musí. „Potřebuji ale znát i názor předsedy krajské organizace ČSSD," uvedla s tím, že nyní je na dovolené a další kolo jednání o budoucnosti Semeráda proběhne až po jejím návratu - tedy tento týden.

Jen pro připomenutí, opozice proti Rathovým lidem ji chtěla jako lídryni kandidátky pro nadcházející volby, ale neuspěla a naopak si na nové kandidátce pro kraj ještě o pár příček pohoršila.

Semerád Aktuálně.cz řekl, že pokud mu kraj smlouvu vypoví, hodlá se bránit u soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy