Rathův idiot a Bártův prostředníček skončí bez pokuty

ČTK ČTK
17. 1. 2012 17:35
Sněmovní výbor řešil další vulgarity poslanců
Důkaz, který přinesly Parlamentní listy, se zvětšeninou Bártova gesta.
Důkaz, který přinesly Parlamentní listy, se zvětšeninou Bártova gesta. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý nezahájil řízení s poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) ani s předsedou klubu Věcí veřejných Vítem Bártou za jejich chování na schůzi sněmovny. Novinářům to řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ratha výbor vyzval, aby zaplatil desetitisícovou pokutu, kterou dostal již dříve v jiné kauze.

Rath už v minulosti dostal desetitisícovou pokutu za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého vinil z opilství. Rath nezaplatil, soud o pokutu prohrál a podal kasační stížnost Nejvyššímu správnímu soudu.

Nyní na Ratha přišla stížnost za jeho výrok na adresu ministra zemědělství a bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS). Hovořil o něm jako o "užitečném idiotovi". Rath pronesl tato slova při jednání o koaličním návrhu na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Kritizoval prodej některých krajských nemocnic, který se odehrál v době, kdy byl hejtmanem Bendl.

"Já se mohu ptát, pane Bendle, prostřednictvím předsedající, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu užitečný idiot, kdy jste jim předal majetky za desítky milionů korun?" tázal se Rath.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta pro změnu použil vulgární gesto při jednom z hlasování, které provázelo desítku hodin trvající debatu o reformních zákonech na listopadové schůzi sněmovny. Fotograf ho zachytil se vztyčeným prostředníkem. Bárta již dříve řekl, že gesto nepoužil úmyslně.

 

Právě se děje

Další zprávy