Rathovy hříchy: Předražené zakázky a podezřelé dotace

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 5. 2012 18:40
Obvinění Ratha policií je jednoznačně největším skandálem, hejtman jich má ale více
Foto: Jan Langer

Praha - Úterní obvinění poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha zřejmě souvisí s předraženými zakázkami v kladenské nemocnici.

To ale ani zdaleka není jediná podezřelá kauza, která je se jménem politika spojována.

Rath jako šéf středních Čech čelil obvinění ze zneužití pravomoci, soudil se kvůli proplácení regulačních poplatků a dotace z EU pro jeho region byly kvůli podezření z neefektivnosti několikrát zastaveny.

Kritice čelí i kvůli populistickým opatřením v dopravě nebo nespravedlivému rozdělování dotací pro obce.

Kladenské Centrum akutní medicíny otevřené na začátku loňského roku začal stavět tehdejší hejtman Petr Bendl (ODS) a Rath ho po nástupu do funkce dokončoval.

Nutno podotknout, že peníze létaly na všechny strany za obou hejtmanů. Bendl do centra objednal přístroje za 300 milionů. Šlo v průměru o dvojnásobek běžné tržní ceny.

Jeho nástupce a tvrdý kritik David Rath ceny revidoval, ale přístroje i po jeho zásahu zůstaly předražené o padesát procent. Za ušetřené peníze pak Rath navíc nakoupil rovněž předražené vybavení pro kuchyňky a kanceláře personálu.

Zneužití pravomoci

Trestní oznámení kvůli zneužití pravomoci na Ratha mířilo kvůli stavbě pavilonu nemocnice v Mladé Boleslavi. Podali ji občanští demokraté na začátku loňského roku. Podle Petra Bendla (ODS) se vedení kraje zaručilo za stavbu v ceně 450 milionů bez souhlasu zastupitelstva.

V kauze padlo i trestní oznámení na samotné výběrové řízení dodavatele stavby. Vítěz tendru, firma Neocity Ron, údajně přišla s nabídkou až o 100 milionů korun vyšší, než nabízela jiná.

Řadou soudů skončila Rathova snaha proplácet pacientům v krajských nemocnicích a lékárnách třicetikorunové regulační poplatky. Ty kraj začal za pacienty hradit na začátku roku 2009. Soukromé lékárny ale protestovaly, že je takové opatření znevýhodňuje.

Rath prohrál několik soudů a neuspěl ani s ústavní stížností nebo fíglem, kdy se poplatky neproplácely darovací smlouvou, ale pomocí poukázek.

Problémy a podezření provázejí i čerpání některých dotací z Evropské unie. Od března tohoto roku eurokomisaři prověřují reklamní kampaň Středočeského kraje, která má stát 80 milionů korun. Nově je kvůli Rathovu zadržení pozastavena certifikace výdajů Regionálního operačního programu Střední Čechy.

K takovému kroku se navíc ministerstvo financí neuchýlilo poprvé. Certifikace byla pozastavena už loni v dubu. Ministerstvo pochybovalo o tom, jestli se dostatečně kontroluje efektivita projektů. Největší kritiku tehdy vzbudily nákupy zdravotnického zařízení, mezi nimi právě i předražená kladenská zakázka.

Stejně tak za propagační kampaň není Rath pod palbou kritiky poprvé. V roce 2009 vyšlo najevo, že Středočeský kraj si platí celostránkové inzeráty v nejčtenějším deníku Blesk. Inzerce za čtvrt milionu korun obsahovala kromě informací z kraje i kritiku předchozího vedení.

Rath byl kritizován i za spolupráci s Filipem Bušinou, někdejším investičním náměstkem krajských nemocnic. Protikorupční policie Bušinu dvakrát obvinila z daňových podvodů. Když Bušinovy rozsáhlé úniky vyšly najevo poprvé, Rath se od něj nejdříve nijak nedistancoval.

Rath má za sebou i řadu kontroverzních rozhodnutí při přidělování dotací pro obce. Desítky milionů plynuly do Rathova bydliště Hostivice nebo do jiných "spřátelených" měst.

Naopak některá města, kde byla ČSSD v opozici, na dotace dosáhla jen těžko. Rath například rok odmítal podepsat řádně schválenou a sedmkrát zkontrolovanou dotaci z EU na modernizaci slánské nemocnice. Ze šikany při přidělování dotací obvinil hejtmana také kolínský starosta.

Kontroverzi vyvolala i stopka, kterou Rath vystavil plánu svého předchůdce Bendla na rušení ústavů sociální péče a přestěhování klientů do chráněného bydlení. Nebo plnění populistického volebního slibu, že žáci budou mít jízdné zdarma. Ve školním roce 2009/2010 toto opatření kraj stálo 250 milionů. V roce 2011 se pak musely zrušit stovky spojů, protože kraj neměl peníze na jejich dotování.

 

Právě se děje

Další zprávy