Rath: Znárodníme úspory v soukromých penzijních fondech

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 3. 2011 17:39
Poslanec se v případě krize chce inspirovat v Moďarsku a převést soukromé fondy pod stát
David Rath (ČSSD)
David Rath (ČSSD) | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pokud se sociální demokracie dostane k moci, znárodnila by úspory v soukromých penzijních fondech, prohlásil v úterním vysílání Radiožurnálu poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

Vznik soukromých fondů předpokládá koaliční návrh reformy důchodového systému. Rath ale upozornil na podobnou situaci v zahraničí.

"Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, já bych se vůbec nebránil se nechat inspirovat třeba v orbánovském Maďarsku. Hrozilo zhroucení financí a sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát. Nic jinému takovému státu pak do budoucna nezbude, to je evidentní," uvedl Rath.

Viktor Orbán je maďarský premiér. Změna důchodového systému, kterou schválil maďarský parlament loni v prosinci, výrazně oklešťuje možnosti investic do soukromých penzijních fondů.

Nová opatření mají přinutit tři miliony klientů soukromých penzijních fondů, jimž chodí povinné odvody z mezd, vrátit se do státního systému. Vláda chce pomocí příspěvků zákazníků soukromých fondů zabezpečit budoucnost státního fondu a pokrýt jeho prohlubující se deficit.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ale v reakci na Rathovo vyjádření prohlásil, že považuje za předčasné hovořit o zrušení něčeho, co ještě nebylo zavedeno. I on ale zdůraznil, že je sociální demokracie zásadně proti vyvádění peněz ze současného průběžného důchodového systému.

Nemyslí si však, že vládní koalice bude chtít prosadit těsnou většinou něco, co by mohlo být po příštích volbách zpochybněno. "Zatím ani koalice nemá jasno a doufám, že společná jednání k něčemu povedou," dodal Škromach.

Sociální demokraté dnes také vyzvali vládní koalici, aby s nimi důchodovou reformu a s ní spojené zvýšení sazby DPH projednala, a to pokud možno ještě před jejím schválením. Rath k tomu poznamenal, že navýšení DPH by značně poškodilo kraje, které jsou zřizovateli škol a sociálních zařízení a tedy i plátci DPH za tato zařízení.

"Pokud bude manévr proveden, bude znamenat téměř zánik krajských rozpočtů," řekl Rath s tím, že ačkoli kraje zaplatí víc za provoz škol nebo domovů důchodců, z navýšení nic nedostanou, protože výnos má jít na náklady na změnu důchodového systému.

 

Právě se děje

Další zprávy