Rath spisovatelem, o post v ČSSD bojuje vlastní knihou

Martina Machová Martina Machová
16. 3. 2011 16:35
Středočeský hejtman kandiduje na 1. místopředsedu, svou knihu na sjezdu rozdá volitelům
Středočeský hejtman David Rath by rád do vedení ČSSD
Středočeský hejtman David Rath by rád do vedení ČSSD | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Středočeský hejtman David Rath dva dny před sjezdem vstoupil do souboje o nejvyšší posty v ČSSD.

Zatímco favorité na nového šéfa ČSSD - úřadující předseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek - se snažili přesvědčit delegáty diskuzí a objeli všechny nominační konference a setkání delegátů, Rath zvolil jinou formu.

Připravil pro delegáty svou novou knihu, kterou nazval Názory a vize. Tou je chce obdarovat již v úvodu sjezdu. "Snažím se v ní vysvětlit svůj pohled na ČSSD," uvedl David Rath, který aspiruje na místo prvního místopředsedy.

Karikaturami a popisky pod sebepropagujícími fotografiemi si v ní - vedle textů míněných vážně - utahuje nejen z vládní koalice, ale i ze stranických konkurentů.

Cílem jeho "žertů" je zejména Michal Hašek, proti kterému se vymezuje i v úvodním rozhovoru.

Spolu s jeho podporovateli jej označuje za "konsenzuální křídlo" ČSSD a spojuje jej s obecně v ČSSD nepopulárním Jaroslavem Tvrdíkem. Hašek sám opakovaně spolupráci s bývalým volebním manažerem, jehož straníci viní například z dluhů, odmítl.

Podle středočeského hejtmana jde o sociální demokraty, kteří více než program ČSSD preferují dohodu s ODS či TOP 09. Rath je obviňuje, že směřují k vytvoření takzvané velké koalice, což skrývají za výroky o zvyšování koaličního potenciálu. 

Sám sebe a Haškova protikandidáta Bohuslava Sobotku naopak nazývá "křídlem programové důslednosti".

"Chceme slibovat věci, které jsme připraveni splnit," charakterizoval skupinu během představování své publikace.

Kromě aktuální úvodní části jsou pak zbylé texty výběrem z Rathových předchozích knih a projevů ve sněmovně.

Z celkového nákladu dva tisíce kusů si sám koupil čtvrtinu právě pro potřeby sjezdu, zbytek půjde do volné distribuce. Jeden výtisk jej prý stál 200 korun, do své kampaně na prvního místopředsedu strany tak investoval sto tisíc korun.

Středočeský hejtman očekává, že kniha mu potřebné hlasy delegátů spíše přinese. Obecně totiž nepatří mezi favority volby.

 

Právě se děje

Další zprávy