Rath: Platit 90 korun u zubaře je protizákonné

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 12. 2007 17:48
Vláda ve středu odmítla poplatky zrušit
David Rath znovu vyzval premiéra, aby Julínka ihned odvolal.
David Rath znovu vyzval premiéra, aby Julínka ihned odvolal. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poté, co ve středu vláda odmítla opoziční návrh na zrušení poplatků (VÍCE ZDE) kvůli rozporu s ústavou, přišel stínový ministr zdravotnictví s další výtkou: Zubaři budou za pohotovostní ošetření vybírat 90 korun, patří jim ale pouze 30.

Pro poplatky u zubařů totiž platí trochu jiná pravidla než u praktických lékařů. Lidé budou devadesátikorunový poplatek platit při návštěvě zubní pohotovosti, ale i pokud se nechají akutně ošetřit jiným zubařem, než u kterého jsou registrováni.

"Devadesát korun se má platit pouze za lékařskou službu první pomoci. Ministr kývl Pekárkovi (prezidentu České stomatologické komory - pozn. red.) na to, že i když přijdete v deset hodin dopoledne k zubaři máte zaplatit 90 korun. Nic takového v zákoně ani není," tvrdí Rath.

Ministerstvo to vidí jinak. Podle příručky pro pacienty se devadesát korun platí za pohotovostní službu i od ambulantních lékařů. "... včetně pohotovostní služby poskytované zubními lékaři anebo pohotovostní služby, která je poskytována u pacienta doma," píše se v příručce ministerstva o poplatcích.

Podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka může devadesátikorunový poplatek za návštěvu "cizího" zubaře přispět k tomu, že si lidé budou chtít najít stálého stomatologa.

"Nemyslím, že by registrace pro pacienty znamenala nějakou zátěž. Registraci provádí zubař u pojišťovny. Buď tak, že vyplní a odešle speciální lístek, nebo tak, že u pacienta vykazuje provádění určitých vyšetření, jako jsou preventivní prohlídky," řekl Aktuálně.cz Pekárek.

Podle něj musejí mít například zubaři pravidla odlišná od praktických lékařů, u kterých se bude platit třicet korun i když nepůjdete ke "svému" praktikovi.

"Praktičtí lékaři dostávají od pojišťovny za každého pacienta takzvanou kapitační platbu, i když by k nim třeba celý rok nepřišel. My dostáváme zaplaceno za každé konkrétní ošetření," dodává Pekárek.  

 

Právě se děje

Další zprávy