Rath: Paroubek zůstane, když Sobotka zklidní sever

Martina Machová Martina Machová
23. 9. 2011 19:10
Vyjednávaní o politické budoucnosti Jiřího Paroubka v ČSSD pokračují
Premiér Jiří Paroubek ukazuje inzerát proti ODS, s nímž hodlá jeho strana vyrukovat.
Premiér Jiří Paroubek ukazuje inzerát proti ODS, s nímž hodlá jeho strana vyrukovat. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Paroubek zůstane v ČSSD, pokud na něj přestanou útočit straníci ze severních Čech.

Takový je podle středočeského hejtmana Davida Ratha hlavní požadavek bývalého lídra sociálních demokratů, který si už několik měsíců veřejně pohrává s myšlenkou přestoupit do jiné partaje.

Deníku Aktuálně.cz jej Rath sdělil den poté, co se s Jiřím Paroubkem nad jeho sociálnědemokratickou budoucností sešel předseda strany Bohuslav Sobotka. Rath patří k Paroubkovým spojencům ve straně a také k lidem, kteří o Paroubkově situaci v ČSSD vyjednávají.

"Při všech jednání jasně zaznívá, že největší problém pro Jiřího Paroubka je chování ústecké sociální demokracie. Především pana Housky a pana Koudy, to jsou asi nejviditelnější představitelé těch, kteří se snaží dostat Jiřího Paroubka ze sociální demokracie," řekl Aktuálně.cz Rath.

Odnesl to Dimun

Vlivný člen chomutovské ČSSD a životní partner ústecké hejtmanky Roman Houska se svým protiparoubkovským postojem příliš netají.

Navíc ČSSD v Ústeckém kraji - klášterecká a později i okresní chomutovská - vyloučila pro pomluvy ze strany Paroubkova spolupracovníka a bývalého imagemakera Lidového domu Petra Dimuna. Paroubkovi lidé z toho viní právě Housku.

Ústecký vicehejtman Pavel Kouda zase na posledním krajském zastupitelstvu navrhl odvolání dalšího Paroubkova muže - někdejšího předsedu ČSSD v Ústeckém kraji Petra Bendu z rady hejtmanství a tím ho připravil o poslední veřejnou politickou funkci.

Hlavně slušně

"Jak jsem pochopil, bude snaha vedení ústecké sociální demokracie domluvit, aby se začala chovat slušně a standardně k bývalému předsedovi a neeskalovala konflikty a nebylo to tak, že Jiří Paroubek odejde kvůli nim," uvedl Rath.

Podrobnosti o tom, jak by měla případná domluva severočeským straníkům vypadat, nechtěl současný šéf Bohuslav Sobotka rozvádět.

"Já tu věc už nebudu komentovat," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

A vzájemná jednání nechtěl komentovat i Jiří Paroubek. "Těch témat je mnoho, a už jsem o tom i něco napsal," řekl jen.

Omluva? A proč?

Zejména kvůli jeho textům na něj vedení severočeské ČSSD poslalo stranické kontrolory, aby řekli, zda verbálními útoky směrem k vedení tamní sociální demokracie neporušuje stanovy.

Expředseda socialistů totiž na svém webu označil lídry severočeské ČSSD za mafiány a nit suchou nenechal ani na místopředsedkyni sociální demokracie a bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. O té napsal, že za svůj post vděčí "nejhorší politické galerce".

Podle předsedy ČSSD v Ústeckém kraji Arna Fišery není důvod, proč by kdokoli měl straníkův v regionu domlouvat.

"My jsme na rozdíl od pana Paroubka naprosto klidní a nic neeskalujeme. Poměr hulvátství směrem k nám je sto ku jedné ve prospěch Paroubka. Já jsem jen řekl, že je omylem české politiky a za tím si stojím," řekl Aktuálně.cz.

Podle něj se jen hledá důvod, na koho případný Paroubkův odchod "hodit". Jako alternativu pak nabízí, že by Paroubka mohl přijmout Rathův Středočeský kraj, nebo že by se mohl opět angažovat v místě trvalého bydliště, tedy v Praze. 

Na programu grémia

Vyjednávání s Paroubkem se v pátek ráno věnovalo i stranické grémium. Bohuslav Sobotka Aktuálně.cz řekl, že na něm informoval ostatní členy vedení, jak jednání s expředsedou vypadají.

"Dělali jsme bilanci té situace, nešlo ovšem o informaci dramatickou," líčil průběh jednání místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Nemám pocit, že věci jsou jasné a nalinkované," dodal.

Podle něj pak vše stojí na rozhodnutí expředsedy a strana se podle toho zařídila.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz v současnosti není sociálnědemokratického poslance, který by svého expředsedu během přestupu roku doprovázel. Rozhodnutý prý není ani Paroubkův blízký přítel a hokejista Jiří Šlégr.

 

Právě se děje

Další zprávy