Rath: ODS ztratila soudnost. Sněmovnu čeká drama

Martina Macková
7. 12. 2008 12:06
Koaliční předsedové: Čekali jsme to, vláda jde dál
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koaliční partneři jsou spokojení s tím, že premiér Mirek Topolánek uhájil post předsedy ODS. Opoziční ČSSD předvídá: ODS kráčí k další prohře. Je to pro nás výhoda!

"ODS ztratila soudnost a pud politické sebezáchovy," řekl Aktuálně.cz ke zvolení hejtman a poslanec David Rath (ČSSD).

Podle něj předseda, který prohraje volby, v kulturně vyspělých zemích začne odstupovat. "Topolánek se ale drží funkce zuby nehty, a to je doklad politické kultury v Česku. V ODS se bojuje o osobní pozice za každou cenu, i když to poškozuje politickou formaci," dodal.

Předseda ČSSD v České televizi uvedl, že ODS není ochotna udělat skutečnou změnu. "Nám to nevadí," glosoval.

Rath také míní, že vše nahrává do karet ČSSD. "Může nás to těšit. ODS kráčí k dalším prohraným volbám," míní.

"Neměli by se těšit, že to budou mít příště tak jednoduché. My jsme vedli chybnou kampaň, ale uděláme změny, i směrem k voličům," reagoval v ČT Topolánek.

"ODS potvrdila, že bude dál pokračovat v asociálních reformách, které bude prosazovat za každou cenu. Ve sněmovně to bude dramatické. Střet opozice s Topolánkem bude tvrdý," říká Rath a připomíná, že vláda bude muset znovu čelit několika hlasováním o nedůvěře.

"Vzhledem ke složení delegátů jsem takový výsledek čekal," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip Aktuálně cz. "Mirku Topolánkovi sice chybí obsah politiky, ale organizačně to zvládl," dodal.

6. prosince 2008: Jiří Čunek mluví na kongresu ODS. O týden později lidovci oznámili, že je současný předseda povede ještě do evropských voleb v červnu 2009 a volební sjezd se uskuteční až koncem září 2009 v Kroměříži.
6. prosince 2008: Jiří Čunek mluví na kongresu ODS. O týden později lidovci oznámili, že je současný předseda povede ještě do evropských voleb v červnu 2009 a volební sjezd se uskuteční až koncem září 2009 v Kroměříži. | Foto: Ondřej Besperát

Čunek: Žádné volby nebudou

Předseda lidovců Jiří Čunek výsledek také čekal a míní, že nyní nehrozí, že by v Česku byly předčasné volby.

"Nebudou. Ani ČSSD na tom nemá opravdový zájem. Bude ale záležet ještě na tom, zda bude mít Mirek Topolánek ve vedení ODS vnitrostranickou opozici nebo ne, na tom, kdo bude zvolen jako místopředsedové," řekl Aktuálně.cz.

Šéf koaličních zelených Martin Bursík to potvrzuje. "Topolánek dostal silný mandát, důležitý pro tuto vládu," řekl Aktuálně.cz. "Znamená pokračování vládního projektu. Od počátku byl výrazný rozdíl v kvalitě kandidátů," dodal.

Podle Bursíka je silnější pozice pro premiéra důležitá také při jednáních se sociálním demokraty o toleranci v době českého předsednictví. Ta budou podle něj pokračovat.

To potvrzuje také předseda KSČM Filip: "Budou," odpověděl na přímý dotaz.

 

Právě se děje

Další zprávy