Rath ministrem? Zdravotnictví teď frčí

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 2. 2006 0:01
Praha - Ministr zdravotnictví David Rath si minulý týden odškrtl sto dní v úřadu. A také oznámil, že neprozradí svou koncepci.
David Rath
David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

           DAVID RATH

       NA MINISTERSTVU

21.10. 2005 - David Rath byl jmenován prvním náměstkem ministra.

4.11. 2005 - nastoupil do funkce ministra zdravotnictví.

10.11. 2005 - zavedena nucená správa VZP.

6.12. 2005 - pro VZP ustavena vyšetřovací poslanecká komise.

 

Dále čtěte

  Co přineslo vyšetřování? 

 

    Rozhovor s ministrem.

Jeho oponenti varují, že právě chybějící, případně tajná koncepce, je hlavním Rathovým problémem a důvodem, proč jeho kroky nedovedou české zdravotnictví k tak potřebnému ozdravení.

Na analýzu, jaké úspory přinesly Rathovy kroky a jaký podíl na nich měla třímiliardová injekce z České konsolidační agentury, je ještě brzy.

Jedno je ale zřejmé už dnes a shodnou se na tom jak příznivci Davida Ratha, tak jeho odpůrci. Ministr udělal ze zdravotnictví politické i mediální téma číslo jedna.

"Rozruch, to je největší pozitivum, které Rath přinesl," říká bývalý ředitel nemocnice, nyní předseda sdružení Občan Pavel Vepřek. "Ukázal, že je potřeba věci řešit. Ne však způsobem, jakým to začal dělat on."

Správným směrem, ale v chaosu

Podle Miroslava Zámečníka, experta na zdravotnické systémy, vykročil David Rath správným směrem. "Problém je ale v tom, že kroky, které dělá, jsou nekoncepční a nemají jednotnou myšlenku," upozorňuje Zámečník. "To, co dělá, se sice velmi podobá tomu, co by se mělo a je nutné udělat k zefektivnění systému, ale dělá to naprosto zmatečně."

Jako příklad uvádí snížení úhrad na léky. "To se určitě udělat mělo. Je to nezbytné, protože se léky plýtvá a nešetrně se nadužívá celá péče," říká Zámečník. "Jenže k tomu, aby se skutečně začalo něco měnit, by bylo zapotřebí udělat další navazující kroky. Například zavést poplatek za recept na léky, zrušit úhradu volně prodejných léků."

Podobně chaoticky ministr postupoval i při snižování marží lékáren. "Nejdříve sníží marže a pak začne hovořit o degresivní marži," říká Zámečník. "Takhle to nelze dělat - buď udělá jedno, nebo druhé."

Podle Zámečníka i podle doktora Vepřeka, jednotlivé nenavazující kroky svědčí o tom, že ministr vlastně nemá žádnou ucelenou koncepci, ze které by vycházel.

Z toho Ratha podezřívají i opoziční politici. "Je to vůči veřejnosti nefér, že nechce zveřejnit svoji koncepci," říká senátor a stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek z ODS. "Podle mého názoru to ale ani udělat nemůže, protože žádnou koncepci nemá."
 
David Rath však trvá na tom, že jeho kroky jsou promyšlené a správné a že koncepci má připravenou. "Je mi jedno, že si někdo myslí, že nemám žádnou koncepci," říká Rath. "Je vidět, že pan Zámečník tomu nerozumí. Snížení marže souviselo se snižováním úhrad, abychom tak zamezili zvýšení poplatků za léky."

Koncepce? Proč bych prozrazoval?

Nepomohlo by tedy zveřejnit koncepci a zamezit tak řečem o tom, že žádná neexistuje?

"Nebylo by to jednodušší. Ti samí lidé mě budou kritizovat neustále," říká Rath. "Navíc nevidím jediný důvod, proč bych měl zveřejňovat vlastní know-how, které je rozpracováno až třeba do detailu připojištění a změn zákonů."

Podle odborníků ale takovýmto způsobem nelze efektivně postupovat. "Jsem znepokojen z toho, co se děje. Rath měl dobré úmysly, ale svou nesystémovostí škodí," varuje Vepřek.

Příkladem je hodnocení kvality péče v jednotlivých nemocnicích. Podle Zámečníka bezesporu další nezbytný krok k ozdravení českého zdravotnictví. "Byl jsem rád, když Rath avizoval, že se do toho pustí. Jenže žebříček nemocnic, který Rath zveřejnil, nemá žádný smysl, nic občanovi neřekne," upozorňuje Vepřek, který už léta po hodnocení kvality volá.

"To, co udělal, jenom devalvuje hodnocení kvality do budoucna." Stejného názoru je i Zámečník.

Poslanec Jozef Kubinyi z ČSSD je však přesvědčen, že přestože zveřejněný žebříček nebyl "nejšťastnějším" vykročením, je v tomto směru Rathova úloha důležitá. "Dosud totiž z vedoucích politiků o potřebě měření kvality nikdo tak nahlas nemluvil," říká Kubinyi. "Je dobře, že se tomu nebrání a chce to dovést do konce."

Pokud Rath splní slib, že do konce roku bude každý občan moci na internetu nalézt informace, s jakými výsledky v jaké nemocnici a oddělení jakou diagnózu léčí, budou prý odborníci spokojeni. Stejně tak vnímají jako pozitivum i Rathovu snahu zavést dobrovolné připojištění. Opět to však má háček.

Už není s kým jednat

"K tomuto kroku je nezbytná debata odborníků. Jenže já už neznám nikoho, kdo by se chtěl s Rathem bavit. Jednal nešťastným způsobem, nejdřív všechny pozurážel a pak chtěl jednat," říká Zámečník. "Nezpochybňuji, že proti sobě má silnou lobby, přesto šlo jednat slušně a důsledně. Takhle všechny nazlobil a systémově nic nevyřešil."

Podle Ratha ale není problém v komunikaci. "Nikdo z mých předchůdců s nimi nedebatoval tak často jako já," říká a jako příklad uvádí čtyři jednání o úhradách péče a splnění dvou třetin požadavků lékařů. "Problém je v tom, že proti mně vystupují lidé, se kterými jsem ve sporu už tak deset až patnáct let."

Přestože se začalo mluvit o kolísající podpoře v sociální demokracii, za Davidem Rathem stále stojí premiér Jiří Paroubek a jeho kroky podporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy