Rath: Jednička pražské kandidátky ČSSD?

sim, ČTK
26. 11. 2005 12:20
Praha - Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) chce, aby v čele pražské volební kandidátky ČSSD byl ministr zdravotnictví David Rath. A ministr se chystá tuto výzvu přijmout.

"Pokud zazní, tak si myslím, že je velmi pravděpodobné, že bych se rozhodl pro 'ano'," řekl dnes Rath, nestraník, který byl začátkem 90. let členem ODS.

Paroubek prohlásil, že by Rathovu kandidaturu uvítal. Sociální demokracie podle něj musí sáhnout po silném lídrovi, který uspěje v souboji s pražskou volební jedničkou ODS - předsedou této strany Mirkem Topolánkem.

Premiér v minulých týdnech prosazoval do čela pražské kandidátky sociální demokracie nejprve Martina Jahna. Když to vicepremiér pro ekonomiku odmítl, nabídl předseda vlády místo volebního lídra bývalému evropskému komisaři Pavlu Teličkovi. I on ale vedení pražské ČSSD do voleb nakonec odmítl a začalo se spekulovat o Rathovi.

"Myslím si, že v té symbióze s osvědčenými sociálními demokraty typu Stanislava Křečka, Karla Šplíchala, Mirka Svobody, že by to bylo dobré řešení," řekl Paroubek novinářům.

Otázka je, jak se k tomu postaví sami sociální demokraté - někteří z nich nebyli například Jahnovou nominací nadšeni.#reklama

Pražská ČSSD má o lídrovi kandidátky rozhodnout na nominační konferenci v sobotu 3. prosince.

Lídra může navrhnout předsednictvo ČSSD nebo krajský výkonný výbor ČSSD. Třetí možností je, že na jedničce na kandidátce se shodne pět obvodních výborů, což se v pražské ČSSD nepovažuje za pravděpodobné.

Pražským sociálním demokratům se zatím nepodařilo nalézt výraznou osobnost, která by je vedla do voleb poté, co znovu kandidovat odmítla ministryně školství Petra Buzková.

"Městská organizace o tom určitě ještě bude diskutovat," řekl ČTK k Paroubkovu návrhu předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. "Vnímám přednosti pana Ratha, ale zároveň i emoce, které k němu jsou," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy