Rath dostal pokutu, neměl říkat Kalouskovi opilče

Martina Machová Martina Machová
3. 2. 2011 20:35
Ještě dopoledne rozdával poslanec lahvičky slivovice s tváří ministra financí
Rathovy "Kalouskovy abstinenční kapky"
Rathovy "Kalouskovy abstinenční kapky" | Foto: Martina Machová

Praha - Středočeský hejtman a poslanec David Rath z ČSSD bude potrestán za řeči, že ministr financí Miroslav Kalousek pije.

Koaliční poslanci v mandátovém a imunitním výboru mu za výroky na Kalouskovu adresu vyměřili pokutu 10 tisíc korun.

"Mám pouze dvě možnosti, a to buď omluvu, nebo pokutu. Navrhnu pokutu a o její výši budeme jednat na mandátovém a imunitním výboru," řekla ještě před jednáním zpravodajka případu Karolína Peake z Věcí veřejných.

Snaha o šikanu, míní Sobotka

Rath, jemuž hrozila sankce až ve výši jednoho poslaneckého platu, označil rozhodnutí výboru za facku demokracii, kdy se hlasuje politicky a "trestají se lidé, kteří říkají nepříjemnou a nepohodlnou pravdu".

"Jako zkušený lékař si na svém hodnocení stavu ministra Kalouska trvám a odvolám se k plénu Poslanecké sněmovny," reagoval v prohlášení.

David Rath nejspíš dostane pokutu
David Rath nejspíš dostane pokutu | Foto: Jan Langer

Za svého stranického kolegu se postavil i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Je to jistá snaha o šikanu," řekl Rádiu Impuls.

Podle něj bylo jednání výboru hlasováním vládních poslanců proti opozičním.

"Ministr Kalousek využil té možnosti, že má vládní koalice většinu v mandátním a imunitním výboru a pokusil se Davidu Rathovi nasadit náhubek nebo mu udělit jakousi lekci," dodal s tím, že to zhorší vztahy mezi vládou a opozicí.

Kalouskovy kapky

Celý spor mezi politickými matadory vznikl na jednom z loňských jednání Poslanecké sněmovny, kdy hejtman Kalouska nařkl z toho, že je opilý. Kalousek na to konto podal na mandátový a imunitní výbor stížnost, že se slovy opozičníka cítí uražen.

David Rath na tiskové konferenci před jednáním výboru pojal celou věc jako show. Novinářům rozdával slivovici s etiketou "Kalouskovy abstinenční kapky" s jeho varováním, že nadměrná konzumace trvale poškozuje zdraví.

"Zapadá to do celé bizardní situace. Je to slivovice, kterou má pan Kalousek rád a užívá v míře nemalé," komentoval lahvičky.

"Abstinoval za pomoci těchto kapek," dodal. Celý žert jej prý stál 1200 korun, které dal z vlastního.

 

Právě se děje

Další zprávy