Rath by chtěl nechat postavit Chobotnici v Ruzyni

Kamil Fila Kamil Fila, Petr Závozda
12. 4. 2009 15:30
Jeho návrh je zatím jen gestem pro ODS, která stavbu nechce

Praha  - Knihovna, kterou navrhl zemřelý architekt Jan Kaplický, by mohla vyrůst poblíž ruzyňského letiště. V diskusním pořadu Partie to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. 

Uvedl to s tím, že je to nápad spolustraníka Davida Ratha. Národní knihovna by tedy  mohla v budoucnu stát na území středočeského kraje, jehož je Rath hejtmanem.

Paroubek zdůraznil, že přesunutí kontroverzní budovy z pražské Letné, kde se ji nepodařilo prosadit, za okraj metropole není ideální. Podle něj navíc není jisté, jak a zda vůbec se podaří vyřešit všechny komplikace spojené s vlastnictvím autorských práv i nevyhnutelnými změnami v projektu, uvedla ČTK.

Foto: Ondřej Besperát

Nová Národní knihovna architekta Jana Kaplického vzbuzovala a vzbuzuje vyhraněné emoce, byť zůstává jen jako návrh na papíře. Soutěž na návrh knihovny Kaplický vyhrál jednomyslným souhlasem porotců už více než před dvěma lety.

Proti blobu se však postavili někteří politici, hlasitě se ozval například prezident Václav Klaus. Pražský magistrát v čele s Pavlem Bémem byl původně pro knihovnu, ale později zejména přičiněním ODS obrátil. Sociální demokraté blob, včetně Paroubka a Ratha, podporovali.

Letos v lednu Kaplický zemřel a o odepsaný projekt se začalo znovu bojovat. Sbíraly se podpisy, demonstrovalo. Knihovna je dál předmětem politického sporu.

 

Právě se děje

Další zprávy