Rath a ODS vedou slovní válku o VZP

Sabina Slonková, Simona Holecová, David Koubek
12. 11. 2005 7:10
Praha - Občanská demokratická strana bude požadovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Jediným tématem jednání poslanců má být nucená správa Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Foto: Aktuálně.cz

Oznámil to dnes na mimořádné tiskové konferenci předseda opoziční ODS Mirek Topolánek.

Ministr zdravotnictví David Rath včera uvalil nucenou správu na VZP s argumentem, že je třeba zlepšit hospodářskou situaci největší pojišťovny. Nucená správa ale během dneška rozpoutala vzájemné politické útoky mezi vládní stranou a opozicí.

Rath svolal na dopoledne tiskovou konferenci, na níž měl představit úkoly, které stojí před nucenou správou VZP. Prakticky jediným tématem jeho projevu však byla ODS.

Rath veřejně obvinil politiky této strany, že nesou vinu za dluhy VZP. Doklady nepředložil.

ODS nařčení odmítla. Lídr opozice Mirek Topolánek naopak tvrdí, že audit VZP, který vedl k nucené správě, byl zfalšovaný. Dokládá to zápisem z předávání protokolu o výsledku kontroly, v němž zástupci ministerstva financí konstatují, že údaje o hospodaření VZP a výdajích na antikoncepci zařadilo ministerstvo zdravotnictví do zprávy až po skončení kontroly a proti vůli kontrolorů. ODS chce, aby okolnosti nucené správy VZP prozkoumala policie.

Topolánek nadto začal mluvit o politickém vydírání. Řekl, že v minulých týdnech obdržel telefonickou žádost, aby ODS podpořila v rámci zákulisních dohod jmenování Antonína Pečenky na post náměstka ministra zdravotnictví.

Protekce pro Pečenku?

"Byla to žádost od Pečenky, která mi přišla přes prostředníka. Výměnou za to mi bylo řečeno, že nebude zveřejněn devítibodový seznam o údajném napojení ODS na VZP. Samozřejmě jsem to odmítl," řekl redakci Aktuálně.cz Topolánek.

Pečenka (profil nuceného správce ZDE) se nakonec minulý týden stal náměstkem ministra, včera jej David Rath dosadil coby nuceného správce do VZP. Současně ministr Rath začal veřejně - ovšem zatím bez důkazů - obviňovat ODS z finančního profitu ze smluv s VZP.

"Pečenka škodí vedení ODS dlouhodobě, z jeho strany je to všechno pomsta," soudí Topolánek.

Antonín Pečenka slova šéfa ODS popřel. "Je to absolutní nesmysl. Žádný telefonický vzkaz jsem nikomu neposílal, nikoho jsem o takovou věc nežádal," uvedl Pečenka, člen ODS, který je s vedením strany už roky na kordy.

Pečenka tvrdí, že před nástupcem do funkce náměstka neměl v ruce žádné informace, které by dokládaly finanční propojení ODS a pojišťovny. "To se objevilo nyní. Jde o podezření, která se teprve začala prověřovat," dodal Pečenka.

Deník Aktuálně.cz následně kontaktoval údajného zprostředkovatele telefonické nabídky. Podnikatel, který se zná jak se špičkami ODS a ČSSD, tak se samotným Pečenkou, rovněž vše popřel. "Voláte mi na soukromé číslo a já se s vámi o takových nesmyslných informacích bavit nebudu," odmítl žádost o rozhovor.

Rath: Jde o desítky milionů

David Rath dnes zveřejnil své podezření, že Modrá šance stínového ministra za ODS Tomáše Julínka byla vytvořena za peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). A senátora Julínka vyzval, aby prokázal, odkud peníze vzal a kolik na svou koncepci použil.

Důkazy na tiskové konferenci nezazněly - Rath uvedl, že má pouze podezření, která se nyní vyšetřují.

Jako příklad uvedl smlouvu VZP s hlavním s architektem reformy zdravotnictví ODS Pavlem Hroboněm z letošního září, o níž již infomovala Mf Dnes. Podle této dohody má ekonom a lékař Hroboň pomáhat pojišťovně v oblasti smluvní politiky či definice objemu zdravotnictví.

Jak to souvisí s Julínkovou zdravotnickou pasáží Modré šance ODS, už Rath neřekl. "Ta podezření hovoří o tom, že desítky až stovky milionů plynuly a měly plynout do soukromých firem některých poslanců ODS nebo určitých mediálních agentur, které s nimi úzce spolupracují, případně, že někteří byli na výplatních listinách VZP," prohlásil Rath.

Senátor Julínek označil Rathova slova za skandální. A žádá ho, aby předložil důkazy. "Ať je ukáže, nic takového neexistuje. Modrá šance je politický dokument, který nemá s financemi VZP nic společného. ODS ani nikomu z nás žádné peníze pojišťovny nechodily," řekl Julínek.

Julínek: Nějaké smlouvy byly

Na zdravotnické pasáži Modré šance spolupracovala s ODS řada lékařů, zástupců pojišťoven, zástupci univerzit i ekonomové.

"Vím, že tam existovaly nějaké smluvní vztahy. Například, že nějaká pojišťovna poskytla vzorek dat, na jejich základě se zpracovávala analýzy a za tu pojišťovna zaplatila. Ale detaily já neznám, nevím, jaká pojišťovna, co přesně platila. To má na starost jednatel občanského sdružení, která koncepci Modré šance připravovala," dodal Julínek.

Zdravotničtí experti považují dnešní Rathovo obvinění ODS za pokus odvést pozornost od skutečných problémů VZP a včerejšího uvalení nucené správy. Případně mají za to, že Rath zcela účelově VZP ovládl, aby si mohl vyrovnat politické účty.

"Za celou kauzou vidím kombinaci touhy po osobní moci a ambic Davida Ratha," říká Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů. "Rathovi šlo o to získat další pozice ve zdravotnictví. Ovládl VZP a teď tento krok maskuje nepodloženým obviněním."

 

Právě se děje

Další zprávy