Rakušané stále zvažují žalobu na Česko

Red DOM, čtk
3. 3. 2007 16:03
Vídeň/Praha - Rakouská vláda rozhodla, že případnou žalobu proti Česku kvůli Temelínu přezkoumají právní experti. Podle kancléře Gusenbauera není podání žaloby jisté.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zda v případě kladného posudku právních expertů rakouská vláda na Českou republiku žalobu skutečně podá, zůstává podle rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera otevřené.

Rakouští ministři se na uzavřeném výjezdním zasedání v Linci vyslovili pro zřízení rakousko-české parlamentní komise k Temelínu. Na jejím vzniku se Gusenbauer tento týden v Praze dohodl s Mirkem Topolánkem.

Atomstopp chce dál blokovat hranice

Odpůrci elektrárny sdružení v organizaci Atomstopp pohrozili, že pokud vznikne pouze meziparlamentní komise, budou v blokádách hraničních přechodů pokračovat i nadále. Příští týden chce Atomstopp oznámit, kterých přechodů se mají týkat. Zatím je pravděpodobné, že se bude jednat o čtyři.

Rakouský kancléř se podle agentury APA k blokádám hranic vyjádřil kriticky. Je to podle něho rozporuplný počin, když se vezme v úvahu, že hranice mezi oběma státy po vstupu České republiky do schengenského prostoru zmizí.

Rakušané: O potížích elektrárny chceme vědět dříve

Gusenbauer také zopakoval svoje prohlášení ze čtvrtka, že není spokojen s postupem Prahy v případě nejnovějších potíží v provozu Temelína, kde v úterý v noci unikla mírně radioaktivní voda při napouštění jednoho z pomocných systémů v prvním jaderném bloku elektrárny.

Rakousko bylo podle kancléře informováno po 50 hodinách od této události, čímž bylo učiněno zadost dohodě z Melku předepisující, aby byla informace předána do 72 hodin. Gusenbauer se nicméně domnívá, že by bylo znakem politické
zdvořilosti, kdyby ho jeho český protějšek o úniku informoval již v úterý, kdy byl na návštěvě v Praze.

Premiér Topolánek tyto výhrady rakouského kancléře již ve čtvrtek odmítl. Topolánek se podle svého mluvčího Martina Schmarcze o záležitosti dozvěděl ve stejné chvíli, kdy byla informována rakouská strana.

 

Právě se děje

Další zprávy