Rakouští politici Schwarzenbergovi vytýkají dřímání

ČTK ČTK
28. 8. 2013 21:52
Schwarzenberg reagoval tím, že sami s Českem vůbec nejednali
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň/Praha - Rakouský kancléř Werner Faymann i ministr zahraničí Michael Spindelegger vytkli českému exministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi údajného pospávání nebo předstírání spánku. Reagovali tak na kritiku od předsedy TOP 09, který Vídeň obvinil z nedostatečné aktivity v evropské politice.

Schwarzenberg v reakci uvedl, že Rakušané mu sice vytýkají, že předstíral dřímání a tím je pustil k vodě, ovšem sami přitom s Českem před jedním z klíčových hlasování vůbec nejednali.

Kancléř Faymann, jenž je zároveň šéfem rakouských sociálních demokratů (SPÖ), v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Oberösterreichische Nachrichten podle agentury APA 75letému českému politikovi vytkl, že na zasedáních v Bruselu zřejmě nedával vždy pozor. Pozoroval ho prý na několika zasedáních a měl dojem, "že (Schwarzenberg) rád podřimoval a ne vše vnímal".

Už před šéfem rakouské vlády se podobně vyjádřil Schwarzenbergův bývalý resortní protějšek a šéf rakouských lidovců (ÖVP) Spindelegger.

V rozhovoru pro sobotní deník Der Standard rakouský šéf diplomacie řekl, že na rozhodujícím jednání rady EU o zbrojnímu embargu vůči Sýrii postrádal jasný Schwarzenbergův postoj, ačkoli ještě před debatou z konce května se prý k otázce jasně vyjadřoval.

"Pak, na rozhodující schůzi, když Velká Británie a Francie řekly, že embargo musíme zrušit, jsem zůstal sám. Nikdo už nebyl na mojí straně. A on (Schwarzenberg) mi klidně řekne, že mám málo osobní odvahy. On na tom zasedání zavřel oči a dělal, že spí," kritizoval Spindelegger tehdejšího českého kolegu.

"Oni ovšem před hlasováním s námi ani nejednali a my po důkladné poradě s naším zastoupením a vzrušující debatě v plénu se rozhodli, jak hlasovat," sdělil předseda TOP 09 a český exministr zahraničí.

Nudné a nesmělé strany

Zbrojní embargo EU vůči Sýrii z května 2011 se vztahovalo na opozici i na vládu. Koncem letošního května se ministři zahraničí EU na zmíněné radě nedokázali dohodnout na prodloužení nebo změně embarga, které tak 31. května o půlnoci vypršelo.

Úpravu embarga prosazovaly hlavně Británie a Francie, Rakousko bylo jednoznačně proti změně a dokonce pohrozilo, že v případě nedohody na prodloužení odvolá své lidi z pozorovatelské mise na izraelských Golanských výšinách, což také v létě učinilo s odůvodněním, že Rakušané jsou tam vystaveni příliš velkému nebezpečí. "Člověku je stydno, i když je ministrem zahraničí sousední země," kritizoval tehdy Schwarzenberg rakouské stažení z Golan.

Český prezident Miloš Zeman toto úterý podpořil myšlenku, aby se do mírové mise OSN na Golanech zapojili Češi.

Slovní přestřelky rozpoutal v rozhovoru pro předposlední vydání rakouského týdeníku Profil Schwarzenberg. "Myslím, že Spindelegger není na zahraniční a evropské politice zcela zainteresován," řekl. Ve stejném rozhovoru kritizoval, že obsahově se příliš neliší rakouští lidovci od sociálních demokratů.

Obě nejsilnější rakouské strany spolu nyní tvoří velkou koalici. "Obě jsou nudné a nesmělé," konstatoval Schwarzenberg v rozhovoru.

V Rakousku se 29. září uskuteční parlamentní volby. Češi se pak k volebním urnám vydají 25. a 26. října.

 

Právě se děje

Další zprávy